DOMOV BOLEZNI DERMATOLOGIJA SKRB ZA LEPO KOŽO JE CELOLETEN PROJEKT

Skrb za lepo kožo je celoleten projekt

Eva Cafuta Hlušička, mag. farm.

Koža je naš največji organ. Z njo občutimo, lahko jo gledamo, se je dotikamo – ni čudno, da je skrb zanjo nujna vsakodnevna rutina, saj si želimo, da je naša koža vedno negovana, voljna in lepa.

Nega v poletnih mesecih

Poletje je čas, ko lahkotna oblačila razkrijejo večji del kože našega telesa. Že pred poletno sezono se zato začne povečana nega in skrb zanjo; želimo si, da je mehka, gladka in napeta, in nemalokrat se aktivnosti za dosego kar se da dobrih rezultatov začnejo že zgodaj spomladi. Poletje našo kožo potemni, suh in topel zrak jo (poleg vseh ostalih vplivov iz okolja) tudi posuši, zato je zagotavljanje ustrezne navlaženosti kože največ, kar lahko naredimo zanjo v vročih poletnih mesecih. Primerna hidracija bo koži povrnila mehkobo, občutek ugodja, poudarila njen svilnat videz in celo podaljšala zagorelost. Zgornji sloji kože so namreč nenehno v fazi odmiranja starih in tvorbe novih kožnih celic. Zunanji vplivi, kot so povišana temperatura zraka in njegova majhna relativna vlažnost, sončno sevanje, pesek, morska sol, tudi pospešeno znojenje in pogostejše umivanje, našo kožo sušijo, zaradi česar dobi hrapav, mestoma luskast, uvel in bolj grob videz. Dobro je vedeti, da je v naši koži največ vlage takoj, ko stopimo izpod tuša ali iz kadi, zato je uporaba ustreznega hidratantnega izdelka (fluida ali mleka za suho ali bogate kreme za zelo izsušeno kožo) še preden se oblečemo ključnega pomena. Maščobne sestavine v takšnem izdelku naredijo zaščitni sloj na površini kože in tako dobesedno zaklenejo vlago vanjo, saj ji preprečujejo prehitro izhlapevanje. Izboljša se tako videz kože kot tudi naše počutje, saj ni neprijetnega zategovanja kože in hrapavega občutka ob dotiku. Z uporabo izdelkov, ki zadržujejo vlago v koži, tudi podaljšamo njeno zagorelost, saj se bodo vrhnji sloji luščili počasneje, mi pa bomo v tem »spominu« na tople poletne dni uživali še tja v zgodnjo jesen.

Nekatera stanja niso običajna ...

Vročina nas zdela. Prha v vročih dneh nas osveži in nam vrne nekaj življenjske energije in zagona. Vendar prepogosta izpostavljenost vodi kožo suši. Zato za primerno vlaženje kože po tuširanju redno uporabljajmo vlažilne (hidratantne) kreme ali losjone.

Nega kože poleg vsakodnevne rutine vključuje tudi oskrbo izrednih stanj, kot so na primer kožne opekline zaradi pretiranega izpostavljanja sončnemu sevanju. Kljub temu, da je zagorela koža na videz lepa, moramo vedeti, da zdrave zagorelosti ni. V poletnih mesecih se je neposredne sončne svetlobe med 11. in 16. uro najbolje izogibati, kožo pa zaščititi z ustreznim pokrivalom ali oblačilom ter seveda z uporabo izdelka s primerno UV-zaščito. Tudi s takšnimi ukrepi bomo veliko pripomogli k ohranjanju lepega (in predvsem mladostnega) videza kože ne le skozi vse leto, ampak tudi dolgoročneje.

Razne poškodbe kože, ki se lahko pripetijo kadarkoli čez leto, je prav tako treba ustrezno oskrbeti. Če gre za poškodbe na vrhnjem sloju kože (na kožni povrhnjici), se z uporabo ustreznega antiseptičnega in negovalnega izdelka običajno izognemo nastanku kožnih brazgotin; če gre za globlje segajoče poškodbe, pa je običajno nujna zdravniška oskrba, ki bo ustrezno zmanjšala tveganje za trajnejše vidne posledice.

Kožne alergije so prav tako izredna stanja na koži in kot takšne terjajo ustrezno oskrbo. Vsak srbeč izpuščaj, navadno v obliki mehurčka, večje ali manjše razsežnosti, oteklina na mestu vboda žuželke (ponavadi s spremljajočo pordelo in na otip toplejšo kožo) je navadno posledica kožne alergije na takšen ali drugačen alergen iz okolja. Takšno kožo je treba pomiriti, jo ohladiti – za tovrstne težave so odlična izbira izdelki z aloe vero ali izvlečkom kamilice, ki deluje antiseptično, pri hujših oblikah alergij pa uporabimo ustrezen izdelek z antihistaminskim delovanjem (histamin je mediator, ki se sproža ob alergijskih reakcijah, in je glavni krivec za zgoraj opisane simptome kožnih alergij).

Rezultati skrbne nege kože bodo vidni celo življenje. V starosti boste za to skrb še posebej hvaležni.

Kaj pa v ostalem delu leta?

Zvečer, ko pečejo ramena, in po prihodu z dopusta, ko se koža v plasteh lušči, nam bo zagotovo žal, da se nismo takrat, ko sonce najbolj pripeka, umaknili v senco.Seveda je skrb za lepo in negovano kožo celoletni projekt. Glede na potrebe in tip kože, ki ga imamo, izberimo ustrezne izdelke; ne le z negovalnimi, ampak tudi z izdelki za umivanje lahko dosežemo lep videz kože. Vsake toliko (vsaj enkrat mesečno) je priporočljivo narediti piling celega telesa; na tak način odstranimo odmrle celice kože, izdelkom za nego pa omogočimo boljše prodiranje v globlje kožne sloje. Ključnega pomena pri uporabi negovalnih izdelkov sta vztrajnost in doslednost, ne smemo pa pozabiti tudi, da je koža zunanji odsev notranjega stanja v našem telesu in da se na njej poznajo tako bolezni kot tudi stres, uživanje nezdrave prehrane, kajenje – če se že trudimo za lepo kožo, se najprej potrudimo za zdravje celega telesa. Pomembna za ustrezno navlaženost kože je zadostna oskrba celega telesa z vodo, zato se potrudimo, da dnevno zaužijemo vsaj 2 litra čiste, negazirane vode. S to količino bo optimiziran proces razstrupljanja telesa tako skozi kožo kot tudi skozi ledvice, pospešeno odvajanje telesu nepotrebnih snovi pa kaže ugodne rezultate tudi v samem videzu kože.

Koža je naše ogledalo

Koža, ki jo imamo, je vredna vsakega truda. Naj nam ne bo odveč redna skrb zanjo. Rezultati tega, kar storimo zanjo zdaj, bodo namreč vidni še leta in takšna naložba ni zanemarljiva. Le zdrava koža je tudi lepa in truditi se moramo, da jo takšno ohranjamo.