DOMOV NOVIČKE REDUSER JE KUL APLIKACIJA

Reduser je kul aplikacija

S podporo Švice v okviru švicarskega prispevka Evropski uniji v okviru projekta pass – pomoč in anonimno svetovanje na spletu so na združenju DrogArt razvili aplikacijo za pomoč in samopomoč Reduser. To je prva tovrstna aplikacija v Sloveniji in je uporabnikom na voljo prek spleta, predstavljeni pa bosta tudi malce okrnjeni različici za pametne telefone z operacijskim sistemom Android in iOS.

Kot pravijo v DrogArtu, se uveljavljenim načrtom pomoči pri odvisnostih vedno pogosteje pridružujejo novi pristopi, s katerimi se naslavlja potrebe ciljnih skupin. Pri tem pa je treba vedno bolj zadostiti tudi potrebi po anonimnosti in čim manjši spremembi življenjskega sloga uporabnikov.

Z aplikacijo bi v DrogArtu radi dosegli tiste, ki imajo težave z uporabo drog, a še niso iskali pomoči ali pa jim tradicionalne oblike pomoči ne ustrezajo. Uporabniki lahko aplikacijo uporabljajo samostojno in anonimno, lahko pa se zgolj s klikom odločijo, da bodo svoje podatke o uporabi delili tudi s strokovnjaki svetovalci.

Aplikacija je od 30. septembra 2013 dostopna na spletnem naslovu reduser.drogart.org. Z naslovom elektronske pošte in poljubno izbranim geslom se lahko registriramo v aplikacijo, kjer lahko beležimo svojo uporabo drog, svoje počutje in aktivnosti, si zastavimo cilje in beležimo epizode močnega hlepenja (»cravinga«) po drogi. V aplikaciji je na voljo tudi dostop do strokovnjakov, s katerimi lahko uporabnik stopi v kontakt prek kratkih sporočil, elektronske pošte ali telefona, kasneje pa se lahko vključi tudi v osebno svetovanje ali svetovanje z videopogovori prek spleta.

Kot sta razložili Mina Paš in Ana Colja z DrogArta, aplikacija Reduser ni namenjena zgolj uporabnikom drog. V prihodnosti jo želijo razširiti tudi med tistimi, ki so zasvojeni s hrano, digitalnimi tehnologijami, igrami na srečo, se srečujejo z bigoreksijo, ortoreksijo ali podobnim.

Aplikacija Reduser je namreč zasnovana univerzalno. Uporabljajo jo lahko tudi druge organizacije, ki svojim uporabnikom ponujajo svetovanje. Organizacija, ki bi želela prenos aplikacije, skupaj z združenjem DrogArt v začrtanih okvirih načrtuje in pripravi vsebine za novo tematiko ter si aplikacijo prilagodi tako, da bo kar najbolje ustrezala njihovi ciljni skupini. Za aplikacijo, ki so jo oblikovali v socialnem podjetju »Socialni marketing Iz principa«, ki je prav tako projekt združenja DrogArt, ter njen prenos se že zanima več organizacij, tako slovenskih kot tujih. Projekt pass pa je podprlo tudi Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 76, oktober 2013.