DOMOV BOLEZNI ZASVOJENOST DROGE IN MLADI – PRVI KORAK JE ZMANJŠATI...

Droge in mladi – prvi korak je zmanjšati škodo

Prihaja čas poletnih festivalov in drugih zabavnih dogodkov, ki pa se jih ne drži le čar zabave, temveč na žalost tudi čar opoja. Alkohol, tobak in prepovedane droge so stalni spremljevalci zabave mladih in tudi tistih v zrelejših letih.

Ker je utopično pričakovati, da se bodo uživalci drog, prepovedanih in legalnih, temu dejanju v trenutku odpovedali, v združenju DrogArt, ki deluje z namenom zmanjševanja škodljivih posledic drog in alkohola med mladimi, poudarjajo, da je prvi korak predvsem zmanjševanje škode, ki jo povzroča uživanje drog. Kot je dejala Anja Mihevc iz združenja, se moramo namreč zavedati, da je vsak človek odgovoren za svoje telo in kaj počne z njim, zato je pomembno poskrbeti, da si s tem dejanjem čim manj škodi.

So droge poceni?

V preteklosti so bile prepovedane droge drage, a je bila njihova kakovost boljša. Danes so droge v primerjavi s preteklostjo poceni, ker je kakovost nižja, in to je zelo slabo. Med najdražjimi drogami še vedno kraljujeta kokain in heroin, ostale droge pa so pravzaprav poceni, včasih so celo bolj cenovno dostopne kot alkohol.

Najbolj nevarne so primesi

Pri uporabi drog je največja težava v tem, da jih ljudje uporabljamo, ker tista aktivna substanca v drogi naredi nekaj dobrega; lahko nas sprosti, razveseli, z njeno pomočjo smo bolj socialni ali pa predstavlja le pobeg iz realnega sveta in problemov. Vendar pa vsaka droga vsebuje tudi primesi, ki so skrite in nepoznane. Te primesi so lahko povsem neškodljive, na primer moka ali sladkor. Če pa je drogi primešan kak nevaren dodatek, na primer zdravila, pa so lahko zelo škodljive in lahko močno poslabšajo zdravstveno stanje. Prav zato se je treba pred zaužitjem nujno informirati, kaj nas pravzaprav čaka.

Droge na poletnih festivalih

Vsaka droga običajno vsebuje tudi primesi, ki so skrite in nepoznane.Poletje je čas različnih festivalov, ki so za uporabnike drog lahko še posebej naporni in tudi nevarni, saj trajajo več dni, festivalsko vzdušje pa pogosto podre meje pri zmerni uporabi drog. Na festivalih je zato pomembno, da si vzamemo čas za počitek, spanje in ohlajanje, velika težava v vročem poletnem vremenu so namreč vročinski udari. Zelo pomembno pa je, da smo na festivalu v zanesljivi družbi prijateljev, ki pazijo eden na drugega. Pomembno je tudi, da na takšnih dogodkih ne pozabimo na hrano in brezalkoholne pijače oziroma vodo, pripraviti pa se je treba tudi s povsem osnovnimi zadevami, na primer zaščito pred soncem in predvsem informiranjem o tem, kje lahko dobimo informacije ter kje najdemo reševalce, če se kaj zalomi.

Sodelavci Drogarta bodo imeli na večjih poletnih festivali postavljene posebne »chillout« kotičke, ki so namenjeni vsem, še posebej pa tistim, ki so v stiku z drogami. Obiskovalci si lahko na njihov kotiček pridejo odpočiti, se pogovoriti, poiskati nasvet, pogosto pa jih obiščejo tudi tisti, ki se ustrašijo kakšnega učinka droge, imajo napad panike ali pa le iščejo nasvet o manj tvegani uporabi droge. »Kajti izkazalo se je, da uživalci drog vseeno bolj zaupajo nam kot na primer reševalcem ali policistom,« je še dodala Anja Mihevc.

Poznavanje drog je pomembno

V osnovi poznamo tri vrste drog. Prve so stimulantne droge, ki uživalcu dajejo energijo, ga »dvignejo«. Druge so depresorske droge, to so tiste, katerih končni učinek je pomiritev, in mednje spada tudi alkohol. Tretja vrsta pa so halucinogene droge, ki spremenijo zaznavo. Takšne droge so na primer LSD, gobice in podobne.

V zadnjem času so se na trgu pojavile sintetične droge, ki so bolj čiste in cenejše, vendar pa so bolj nevarne zaradi nepoznanih primesi. Te vrste drog so neraziskane in povečujejo možnost za zdravstvene zaplete.

Nekatere droge so »železni repertoar« uživalcev, to so predvsem ekstazi, kokain, speed, marihuana, alkohol in tobak. V zadnjem času pa so se na trgu pojavile nove sintetične droge oziroma psihoaktivne snovi, ki so pred desetletjem na trg prišle kot legalni nadomestki klasičnih drog, a je danes večina že na listi prepovedanih drog. Kot je dejala sogovornica, so te bolj čiste in cenejše, težava pa je v tem, da so neraziskane in povečujejo možnost za zdravstvene zaplete: »Če človek ne ve, kaj vsebujejo te droge, kako jih jemati in v kakšnih količinah ter kakšne so lahko posledice, ki jih prinašajo, je to uživanje lahko tvegano. Droge namreč niso izdelki na polici v trgovini, kjer na deklaraciji lahko preberemo sestavine, temveč se lahko iz dneva v dan spreminjajo.« Mladi radi eksperimentirajo Kot je poudarila Anja Mihevc, ljudje ne bi uporabljali drog, če ne bi imele pozitivnih učinkov, vendar je pomembno poznati tudi negativne učinke: »Ponavadi nas starši sprašujejo, kako naj prepoznajo, ali ima otrok težave z drogami. Splošnega recepta ni. Zato je pomembno, da starši poznajo svojega otroka, pri njem prepoznajo spremembe vedenja, uspeha v šoli ali službi, težave s policijo, novo družbo in tudi fizične spremembe. Človek, ki se začne ukvarjati z drogami, običajno spremeni svoje vedenje, saj ima dodatne skrbi in misli o tem, kje bo prišel do droge, kako bo prišel do denarja zanjo in podobno. Takoj, ko se začne ukvarjati s temi mislimi, je to znak, da ima težave in išče pomoč

Že v osnovni šoli

Marihuana je tista prepovedana droga, ki se poleg alkohola začne pojavljati že v zadnjih razredih osnovne šole. Največ eksperimentiranja z drogami pa se dogaja v srednji šoli. Zanimivo pa je, da je, če izvzamemo marihuano, največ uporabnikov drog starejših, med 20 in 40 leti.

Kaj storiti?

Čeprav se sliši klišejsko, sogovornica iz DrogArta poudarja, da je najboljši pristop k reševanju težav mladih z uporabo drog še vedno pogovor: »Treba je poznati svojega otroka in imeti postavljen sistem meja, ki jih ima mladostnik postavljene. Starši pa naj bodo tudi poučeni o problematiki drog, saj bodo s poznavanjem pridobili zaupanje mladostnika, ki se bo tako zavedal, da starši vedo, kaj je zanj dobro in kaj ne, predvsem pa jim je treba pokazati, da uporabe drog ne odobravajo. Vendar pa je to dolgotrajen proces, zato je pomembno vztrajati. Kajto ko mladostnik pride v svet drog, je pot nazaj običajno zelo dolga

Težave z drogami

Uporaba drog je lahko problematična, če se jih uporablja prepogosto, če se zanje zapravi velike količine denarja, če ima posameznik zaradi nje težave z zdravjem, spanjem ali druge psihične težave, če za iste učinke potrebuje vedno večje odmerke, če zaradi drog trpi njegovo družabno življenje in če drogo uporablja kljub temu, da ve, da ima zaradi nje težave.