DOMOV NOSEČNOST IN OTROCI ZDRAVJE OTROK PRIROČNA DOMAČA LEKARNA ZA OTROKE

Priročna domača lekarna za otroke

Urška Živko, mag. farm.

Otroci so naše največje bogastvo. Skrb za njihovo dobro počutje in zdravje je zelo pomembna. Kadar se slabo počutijo, smo zaskrbljeni in včasih tudi prestrašeni. Radi bi jim pomagali po svojih najboljših močeh. Odločitev, ali je obisk zdravnika potreben ali ne, je odvisna od otrokovega počutja, poznavanja težave in tudi založenosti naše domače lekarne z zdravili.

Otroku lahko pomagamo sami, če gre za blažje do zmerne simptome. Pomembno je, da otroka dobro poznamo in da opazujemo njegov tek, pitje tekočine, lulanje, splošno počutje (živahnost), dihanje, spanje. Ob sumu na nenavadnosti otroka peljemo k zdravniku.

Domača lekarna naj vsebuje tudi termometer za merjenje telesne temperature. Običajno temperaturo merimo z navadnim termometrom pod pazduho. Pri otroku, mlajšem od pet let, odsvetujemo merjenje pod jezikom ali v danki. Lahko pa temperaturo izmerimo tudi z digitalnim infrardečim termometrom v ušesu.

Kaj potrebujemo v domači lekarni?

Če imamo majhne otroke, naj bodo v domači lekarni tisti pripravki, s katerimi lahko ublažimo zdravstvene težave, ki ne zahtevajo takojšnjega obiska nujne medicinske pomoči ali zdravnika pediatra.

Povišana telesna temperatura

Nujna sestavina domače lekarne so vsekakor zdravila za znižanje povišane telesne temperature, ki vsebujejo paracetamol. Delujejo tudi proti bolečinam. Dostopna so v obliki sirupa, svečk, praška in tablet.

Otroku temperaturo vedno merite z istim termometrom. Izmerite mu jo tudi, kadar je zdrav, saj jo boste le tako lahko primerjali s temperaturo bolnega otroka.

Odmerjanje prilagodimo glede na starost in telesno maso otroka. V lekarni jih dobimo brez recepta. Lahko pa si pomagamo tudi z zdravili iz skupine nesteroidnih antirevmatikov, kot sta sirup, ki vsebuje ibuprofen, in svečke, ki vsebujejo diklofenak. Obe zdravili je predpisal zdravnik, zato je treba upoštevati navodila, ki nam jih je dal ob predpisu.

Bruhanje in driska

V primeru bruhanja in Za otroke so pisane tabletke, kapsule in stekleničke zelo privlačne, zato imejmo domačo lekarno shranjeno na varnem mestu.driske je priporočljiva sol za pripravo rehidracijske raztopine in probiotik za urejanje črevesne flore ter ustavitev driske. Probiotike je treba dajati takoj ob pojavu driske ali bruhanja in še vsaj en teden po prenehanju teh prebavnih težav. Rehidracijsko raztopino dajemo, kadar sumimo, da je otrok izsušen. Takrat je žejen, ima suha in razpokana usta, slina je gosta. Oči so upadle, koža je bleda in hladna, kožna guba se počasneje uravnava. Otrok lula manj kot običajno, urin je temnejše barve in lahko ima neprijeten vonj. Nadomeščanje tekočine je prvi in najpomembnejši ukrep pri driski in bruhanju. Pri blagi do zmerni izsušitvi je priporočljivo popiti v prvih štirih do šestih urah od 50 do 100 mililitrov tekočine na kilogram telesne teže, nato pa 100 do 200 mililitrov dnevno do konca bolezni.

Zaprtje

Še zlasti če vemo, da ima otrok večkrat težave z zaprtjem, je priporočljivo imeti v domači lekarni tudi kakšno neinvazivno zdravilo za lažje odvajanje blata. Izbiramo lahko med sirupom, ki vsebuje laktulozo, ali glicerinskimi svečkami, ki mehčajo blato.

Kašelj

Nepogrešljivi so sirup ali pastile proti kašlju. Pri tem je najpomembnejše vedeti, kako otrok kašlja. Ločimo namreč dve vrsti kašlja: suh kašelj, kjer otroka draži in sili na kašelj, vendar nič ne izkašlja, in pa kašelj z izmečkom, kjer otrok izkašljuje gosto sluz ali se jo vsaj trudi izkašljati. Glede na to se odločimo za vrsto sirupa (bršljanov, timijanov ali kakšen sintezni za lažje izkašljevanje; slezov, trpotčev ali kakšen sintezni sirup, pastile z islandskim lišajem za pomirjanje suhega kašlja).

Boleče žrelo

Pastile proti bolečemu žrelu so primerne za otroke, starejše od štirih let. Če bomo imeli v priročni domači lekarni najnujnejše pripomočke, bomo lahko blažje otroške poškodbe in bolezenska stanja obvladali brez panike. Zelo verjetno si bomo tudi prihranili obisk pri pediatru ali na oddelku nujne medicinske pomoči.Izbirate lahko med takimi, ki vsebujejo učinkovine naravnega ali sinteznega izvora. Pastile naravnega izvora običajno obložijo sluznico žrela, medtem ko sintezne običajno razkužijo žrelo, lahko pa delujejo tudi lokalno protibolečinsko. Na voljo so v mnogih različnih okusih.

Alergije

Zdravilo proti alergiji je na voljo v obliki sirupa in v obliki tablet in se prav tako dobi v lekarni brez recepta. Pomaga pri vseh vrstah alergij (alergijski rinitis z izcedkom iz nosu, srbečica in rdečica na koži, tudi pri vodenih kozah, pikih žuželk, ki sprožijo alergijsko reakcijo …). V spomladanskih in poletnih mesecih pride prav tudi kakšen hladilni gel (lahko je protialergijski ali pa takšen, ki vsebuje aloe vero), ki lajša blage reakcije na koži, npr. blažje opekline ali srbečico po piku žuželke.

Zamašen nos

Fiziološka raztopina je nepogrešljiva v vsaki domači lekarni. Služi za izpiranje nosu in vlaženje nosne sluznice ter tako pri dojenčkih pomaga, da jim lahko očistimo nos. S fiziološko raztopino lahko izperemo tudi manjše rane. Pri prehladu je učinkovito zdravilo iz petih zdravilnih rastlin v obliki peroralnih kapljic, ki preprečuje zamašitev nosu, odpira zamašen nos in preprečuje nastanek pogojev za vnetje srednjega ušesa. Dobro je, da ga pričnemo dajati ob prvih znakih nahoda.

Rane

V vsaki domači lekarni naj bo razkužilo za rane. V lekarni povprašajte po takšnem, ki ne peče, sicer vam otrok naslednjič ne bo več pustil, da mu rano razkužite. K izdelkom za oskrbo ran sodijo tudi izdelek za hitrejše celjenje ran v obliki mazila, kreme ali pršila, prvi povoj, nekaj sterilnih gaz različnih velikosti, lepilni trak in obliži za rane z otroškim motivom.

Obisk zdravnika je nujen pri otrocih, mlajših od 3 mesecev, kadar je temperatura višja od 39 °C, kadar otrok težko diha, kadar bruha ali ima drisko in ob tem ne pije tekočine, kadar so prisotni znaki izsušitve telesa, kadar ima otrok tudi izpuščaj na koži, kadar vročina traja več kot 5 dni, kadar se pojavijo vročinski krči in kadar po nekaj dneh pri katerem koli stanju ni izboljšanja.

Ne pozabimo na otrokova redna zdravila!

Nikakor pa ne smemo pozabiti na zdravila, ki jih otrok morebiti redno jemlje (zdravila proti epilepsiji, sladkorni bolezni, hiperkinetični motnji, težavam s srcem ...). Teh naj nikoli ne zmanjka. Otrok naj ima priročno lekarno s seboj tudi na počitnicah ali v šoli v naravi, vendar poskrbimo, da z njo upravlja odrasla in odgovorna oseba.

Pozor – je morda potekel rok uporabe?

Pri vseh izdelkih, ki jih imamo doma, moramo paziti na rok uporabe. Izdelkov s pretečenim rokom ne smemo uporabljati. Ob priložnosti jih odnesimo v najbližjo lekarno, kjer bodo poskrbeli za njihovo pravilno uničenje.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 71, marec 2013.