DOMOV BOLEZNI NALEZLJIVE BOLEZNI IN ALERGIJE PREPREČEVANJE OKUŽB S HEPATITISOM A IN B...

Preprečevanje okužb s hepatitisom A in B na potovanju

Med številnimi tveganji, ki jim je izpostavljen potnik, imajo prav nalezljive bolezni pogosto močan oz. dolgotrajen vpliv na zdravje. V potniških ambulantah zavodov za zdravstveno varstvo potnik dobi vsa navodila in opravi cepljenja.

Hepatitis A

Okužba z virusom hepatitisa a povzroča vnetje jeter, ki se kaže z bolečinami v trebuhu, slabostjo, povišano telesno temperaturo ter pojavom porumenele kože in očesnih veznic (nalezljiva zlatenica). Bolezenski znaki se pojavijo v 15-50 dneh po okužbi. Okužene osebe izločajo viruse hepatitisa a z blatom že 10 dni pred pojavom bolezenskih znakov, ko same nimajo še nobenih zdravstvenih težav in nato še nekaj dni po pojavu zlatenice. Z virusom hepatitisa a se lahko okužimo ob neposrednem stiku z okuženo osebo ter z zaužitjem onesnažene hrane (školjke, solata, sokovi, mleko) ali vode. Virus lahko vnesemo tudi preko rok, največkrat v sanitarnih prostorih, kjer so predmeti (pipe, kljuke, vrvice za spuščanje vode) pogosto onesnaženi.

Za preprečevanje okužbe s HBV je pomembno samozaščitno vedenje:

- upoštevanje načel varne spolnosti (stalen, zaupanja vreden partner, zaščita s kondomi),
- izogibanje stiku s telesnimi tekočinami drugih ljudi,
- uporaba sterilnih igel, brizg in drugih ostrih predmetov ter
- uporaba lastnega pribora za telesno higieno (britvice, zobne ščetke...).

Zdravil, ki bi zdravila hepatitis A, ni. Lajšamo samo znake bolezni. Za bolnika je najbolj pomembno, da počiva. Pomembna je tudi pravilna prehrana. Večji telesni napori, težka, mastna in začinjena hrana ter uživanje alkohola v času obolenja lahko prispevajo k razvoju trajne prizadetosti jetrnega tkiva (kronično vnetje jeter). Pred okužbo se lahko zavarujemo tako, da si roke pred jedjo in po uporabi stranišča vedno temeljito umijemo z milom in jih nato osušimo. Kjer ni na voljo čiste vode, svetujemo uporabo mokrih higienskih oz. alkoholnih robčkov.

Hepatitis B

Hepatitis B je nalezljiva bolezen, ki je razširjena po vsem svetu in predstavlja velik javnozdravstveni problem. Povzroča jo virus hepatitisa B (VHB). Čas od okužbe do izbruha bolezni je od 45 do 180 dni. Večina oseb okužbo preboli brez znakov akutnega vnetja. Pri nekaterih lahko okužba brez zdravstvenih težav poteka vse življenje, pri drugih pa se čez leta lahko razvije v akutni ali kronični hepatitis, cirozo in rak jeter. Kronični nosilci VHB so doživljenjsko kužni in lahko okužijo druge osebe. Večina okuženih se ne zaveda, da so nosilci in s tem možni prenašalci virusa na druge.

Najučinkovitejše zaščita pred hepatitisom A in B je cepljenje!
Za dolgoletno zaščito sta potrebna dva oziroma trije odmerki cepiva, odvisno od tipa cepiva. Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo začeti vsaj dva do tri tedne pred potovanjem, s kombiniranim cepivom proti hepatitisu B in B pa vsaj pet do šest tednov pred potovanjem.

Virus se pri okuženi osebi v visokih koncentracijah nahaja v krvi, v variabilnih koncentracijah v slini, spermi, vaginalnem izločku, v majhnih količinah pa tudi v urinu, blatu, znoju, solzah in mleku doječe matere. Najpogostejši način okužbe je nezaščiten spolni odnos z okuženo osebo. Pogost je prenos med uživalci drog zaradi souporabe okuženih igel. Virus se širi tudi pri tetoviranju, prebadanju ušes, akupunkturi, obrezovanju, pri nenamernih poškodbah z onesnaženimi iglami ali drugimi ostrimi predmeti.

Specifičnega zdravila za zdravljenje hepatitisa B ni. O možnostih zdravljenja se je potrebno pogovoriti z zdravnikom specialistom - infektologom. Uživanje alkohola dodatno poškoduje jetra.

Objavo je v izobraževalne namene podprl GlaxoSmithKline d.o.o.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 64, poletje 2012.