DOMOV NOVIČKE PREFRIGANKE

Prefriganke

Rožnatim oblekicam in zlatim kronicam na glavi je odklenkalo. Če ste morda morda pomislili, da so princeske po vseh pravljičnih zvezdnicah dodobra prežvečena tema – bridka zmota. Kajti pristopicljale so Princeske, mile in hudomušne, prifrknjene in kujave, z vsem dvornim spremstvom in z vsega princesjega sveta. In ker nič ni več rožnato ali belo, je tudi slikanica lahko mali leksikon. S čisto stvarnim kazalom in s čisto resnim testom. Vendar lepo po vrsti.

Veliki portreti kraljevih potomk (mimogrede: tako veliki, da lahko princesko dobesedno stisnete k sebi) so namreč samo pol resnice. Že res, da so med njimi ljubeznive duše – kako otožno je zazrta princeska Amnezija, ki ji namesto spomina v glavi zeva črna praznina. Ali kako sladko se na puhastih blazinah preteguje Trnuljčičina sorodnica, princeska Zaspanka, iz družine kraljev lenuharjev. Morda se že topite kot pravcata čokoladna princeska. Toda ...! Strah in groza, ko se obrne namrgodena princeska Pusta Stroganoff, ki – odkar ji je veter dvignil krilo in razpletel figo – nosi hlače. In Princeska noči, kot kmalu ugotovite, ni v sorodu s poskočno princesko Bugi Vugi – saj vendar spi v grobnici. Četudi je princeska Barbarka nedolžna na prvi pogled, bo princem trda predla. In če še niste uzrli dolgoprste in rokospretne princeske Kleptominke, je morda bolje tako.

Druga polovica resnice je princesji svet, ves njihov vsakdan. Zrna graha, zastrupljena jabolka in kočijaške buče tokrat pustimo ob strani. Raje se s potovalnim slonom (je čisto pravi slon z balkonom v. i. p. za njeno princesje veličanstvo) mimo vseh izvedb palač (ste že videli barjansko?) in vseh grbov in praporjev (nikoli ne uganete, kateri pripada princeski Iksipsiloniji!) odpravite na pot. In že se zalotite, kako s prstom detektivsko potujete po zemljevidu princesjega sveta in se čudite geografski svobodi. Zakaj ne bi obiskali siamskih princesk Ding in Dong, ki zmeraj tičita skupaj? Ne pozabite tudi na mestne znamenitosti in zavijte še v javno kujalnico – če ni ravno zasedena, kot se rado zgodi. Za oddih je priporočljiv sprehod po vrtovih in parkih, kajti vsaka princeska goji svojo cvetlico, morda celo v družbi svojega ljubljenčka. Ne čudite se prizoru, ko razvpita požeruhinja Papalka ravno zaliva svojo bunko bajsunko. Ali ko princeska Ninanana na ves glas zahteva svojo nosorožko.

Seveda ni princesjega sveta brez princesjih modrosti, del njihovega vsakdana so drobne misli. Mar princeska Kapricioza nima prav, ko pravi, da je kaprica zgolj iskrica slabe volje? Kdaj ste nazadnje kot čenčava princeska Larifarina dobili občutek, da besede odpotujejo, in ko se vrnejo, jih več ne razumemo? Besedna umetnost je le ena od mnogih, ki so jih vešče kraljične, čemur bodo gotovo pritrdile princeska Jasna Vidka, princeski sestri Allegra in Adagia ter princeska Romina Cigulina, ki je predvsem cirkuška umetnica. Princeska Ana Alfabetka morda zdajle nesrečno zmajuje z glavo, vendar tudi zanjo obstaja rešitev – mednarodna pahljačasta abeceda, ki se imenitno posreči brez besed. Besed, ki so sicer lahko sladke, zmešane, drobne, grde, tople, smešne, žametne ali otrokove, kakor bi pripomnila načitana princeska Biblijana.

Se počasi svetlikajo neslutene globine princesjega sveta? In vendar še zdaleč niste spoznali vseh njegovih predstavnic niti še zdaleč nismo načeli glavnih tem, kot so princeskino rojstvo, odraščanje v palačnih stolpih, kraljevska kuhinja, življenje kraljic ter še prej – morda najpomembnejša tema sploh – princi. No, glede neznank princesjega življenja ne bodite v skrbeh: pomagala vam bosta praktični vodič in test za samospoznavanje. Glede princev ... pa je stvar nekoliko kočljiva. Princeska Krastačulja bi to znala bolje pojasniti. Če na kratko izdam: princesji svet je vse prej kot rožnat. Princeske so prefrigane. Vražje. Pozabite na pravljično slepomišenje (»in živela sta srečno do ...«). Recite kar naravnost: ni vse princ, kar kvaka! Tudi prava princeska ni ena sama, in da, lahko je celo lažna.

Dodatne informacije o slikanici prejmete na spletni strani Založbe Sanje: www.sanje.si ali po telefonu: 01 514 16 28. Obenem vas vabimo, da nas obiščete v Knjigarni Sanje na Tavčarjevi ulici 11 v Ljubljani.

Mislili smo, da vemo vse, kar je treba vedeti o princesah; mislili smo, da so tako rekoč del naše družine in nas nič več o njih ne more presenetiti. Potem sta se prikazala Rébecca Dautremer in Philippe Lechermeier s svojo poetičnostjo in nespoštljivostjo. Svoji domišljiji sta pustila prosto pot in nam predstavila cel niz princesk, eno bolj trčeno od druge. Vendar lahko bralci, tako stari kot mladi, v teh princeskah odkrijejo delček samih sebe.www.frenchbooknews.com