DOMOV NOVIČKE 31. OKTOBER JE SVETOVNI DAN VARČEVANJA

31. oktober je svetovni dan varčevanja

Varčevati pomeni preudarno ravnati z denarjem. Z varčevanjem si lahko izpolnimo želje, zagotovimo finančno varnost ali uresničimo poslovne načrte. Varčujemo lahko na različne načine – z bančnimi depoziti, obveznicami, vzajemnimi skladi, delnicami, življenjskimi zavarovanji, nepremičninami, umetninami, dragimi kovinami in verjetno še čim. Posameznik mora pred varčevanjem dobro preučiti svoj varčevalni profil in svoje finančne zmožnosti.

Svetovni dan varčevanja, ki mu je namenjen zadnji dan v oktobru, so razglasili leta 1924 v Milanu. Takrat so predvsem predstavniki hranilnic želeli opozoriti ljudi in gospodarske družbe na pomembnost varčevanja. Na srečanju so se zbrali predstavniki 700 hranilnic iz 27 držav, med njimi tudi z ozemlja današnje Slovenije. Tedaj so ustanovili mednarodni inštitut za varčevanje.

Slovenci smo varčen narod. Poleg vzajemnih ali investicijskih skladov, delnic in zavarovalnic denar najraje shranjujemo v bankah, kar lahko pripišemo strahu pred izgubo denarja, finančnemu neznanju ali čedalje večjemu potrošništvu. Pomembno pa je, da denar pravilno varčujemo.