DOMOV BOLEZNI DERMATOLOGIJA POLETNA SKRB ZA LEPO KOŽO

Poletna skrb za lepo kožo

Skrb za kožo je sicer celoletni projekt, vendar je zaradi njene večje izpostavljenosti zunanjim dejavnikom prevladujoče obdobje povečane nege kože ravno poletje. Če želimo, da je naša koža lepa in da se bomo v njej tudi dobro počutili, jo moramo izdatno negovati in ščititi zlasti v toplejšem delu leta.

Prvo pravilo: nikoli na sonce brez zaščite

Naj se sliši že tolikokrat povedano, a pomena varnega obnašanja na soncu se žal ne zavedamo dovolj. Vsako poletje se skoraj vsak od nas vsaj enkrat sreča s kožnimi opeklinami kot posledicami pretiranega (in nezaščitenega) izpostavljanja sončnim žarkom. Prve opekline se navadno zgodijo v samem začetku poletja, ko nič hudega sluteč odvržemo težka oblačila, naša koža pa se na sončne žarke precej leno odzove s pekočo rdečino navadno na ramenih, hrbtu ali po dekolteju. Drug precej kritičen čas za pojav sončnih opeklin je pa na počitnicah, navadno nekje ob vodi. Kljub zavedanju, da se moramo še zlasti takrat pred močnimi sončnimi žarki zaščititi tako, da uporabimo izdelek z ustrezno UV-zaščito, nam jo sproščeno, razigrano ali zgolj brezskrbno počitniško vzdušje nemalokrat zagode tako, da enostavno pozabimo na zaščito, dokler ni zanjo že prepozno.

Da se izognemo neprijetnim izkušnjam s sončnimi opeklinami, je vsekakor najpomembnejša ustrezna zaščita. Mednjo pa zraven uporabe izdelka z ustreznim UV-faktorjem, ki ga nanašamo na kožo skladno z navodili proizvajalca, sodi tudi (če ne predvsem) izogibanje neposrednim sončnim žarkom v obdobju, ko so najbolj nevarni, tj. med 11. in 16. uro, pa tudi uporaba zaščitnih pokrival, očal in lahkih svetlih oblačil, ki odbijajo sončne žarke in tako zmanjšajo škodo, ki bi jo ti sicer lahko naredili.

Sonce je od svojega nastanka pred 4,5 miljarde leti za gorenje porabilo približno polovico vodika iz svojega jedra.

Lepa koža je negovana koža

Poletje je čas, ko hote ali nehote pokažemo več gole kože kot sicer, in da nam ne bi bila v zadrego, ampak v ponos, jo moramo ustrezno negovati. Višje poletne temperature, močnejše sončno sevanje, suh zrak, pogostejše umivanje, vse to našo kožo izsušuje. Da bi se izognili občutku zategovanja kože in ji povrnili svilnat videz, moramo kožo stalno vlažiti. Še posebej je vlaženje pomembno za videz kože obraza.

Nikoli ne moremo dovolj poudariti pomembnosti zaščite pred škodljivimi vplivi pretiranega izpostavljanja soncu. Res da sončna svetloba vzpodbuja tvorbo vitamina d, vendar nikakor ne gre pretiravati.

Navlažena koža, tudi če je na njej že opaziti gube, bo takoj pridobila boljši tonus, ne bo videti izsušena, utrujena in bleda, kar je sicer pogosto opazno pri koži, ki je utrpela hudo pomanjkanje vlage. Naš kozmetični trg je preplavljen z izdelki za vlaženje kože obraza, kar ni naključje – poleg čiščenja je namreč vlaženje eden od temeljev za lepo in negovano kožo v vseh življenjskih obdobjih. Za optimalen rezultat je ključnega pomena vztrajnost. Redna uporaba kozmetičnega izdelka, ki našo kožo oskrbuje z vlago, vsaj dvakrat dnevno, torej zjutraj in zvečer po čiščenju ter po potrebi (če je koža izredno suha) še vmes, bo pripomogla k temu, da se bo koža odzvala z optimalnim rezultatom. Poleti je tudi priporočljivo povečati pogostost uporabe hranljivih mask za obraz, ki pa svoj učinek najbolje izkažejo, če predhodno naredimo blag piling obraza. Ker je poleti koža bolj izpostavljena, je nikar ne mučimo z grobimi mehanskimi pilingi; namesto tega jo vsaj enkrat tedensko očistimo z blagimi (lahko drobnozrnatimi ali celo encimskimi) pilingi in ji zatem privoščimo izdatnejšo oskrbo z vlago z uporabo ustrezne maske za obraz. Le-to lahko v domači kuhinji pripravimo tudi sami: sveže naribane kumare zmešamo z navadnim jogurtom in mešanici dodamo žlico oljčnega olja; tako pripravljeno masko v debelejšem sloju nanesemo na očiščen obraz in pustimo delovati 15 minut. Potem jo speremo, kožo pa navlažimo s primerno hidratantno kremo. 

Seveda pri negi ne smemo pozabiti na kožo telesa. Po vsakem kopanju ali tuširanju bi bilo dobro uporabiti izdelek v obliki mleka za telo, ki bo kožo dolgotrajno vlažil in jo tako naredil svetlečo in zdravega, negovanega videza. Težke formulacije kozmetičnih izdelkov za nego telesa, kot so bogate hranilne kreme in gosta mleka za telo, raje prihranimo za zimo, poleti pa uporabljajmo njihove lažje različice, saj se hitreje vpijajo v kožo, ne mastijo povrhnjih oblačil in nas prijetno hladijo.

Skrb za kožo je sicer celoletni projekt, vendar je zaradi njene večje izpostavljenosti zunanjim dejavnikom prevladujoče obdobje povečane nege kože ravno poletje.Za razdraženo kožo, npr. po sončenju ali depilaciji, se priporoča uporaba izdelkov, ki vsebujejo izvlečke aloe vere ali dekspantenol. Aloe vera kožo vlaži, hladi in pomirja, dekspantenol pa pomaga pri njeni obnovi in je kot tak primeren zlasti takrat, ko želimo vzpodbuditi regeneracijo kože – npr. po sončnih opeklinah, ko se koža lupi. Tudi depilacija, kakršnakoli že je, kožo razdraži, zato je smiselno takšno kožo še izdatneje oskrbeti z vlago in učinkovinami, ki bodo izboljšale njeno vitalnost.

Posebno skrb zahteva tudi koža, ki je nagnjena k alergijam – tako pri izbiri primernega hipoalergenega negovalnega izdelka kot tudi izdelka z UV-zaščito. Formulacije naj bodo tudi tukaj lažje, po možnosti na vodni (in ne na maščobni) osnovi, kot so npr. geli. Ti povzročajo manj draženja na koži in se hitreje vpijajo, kar omogoča ugoden občutek tudi pri koži, ki sicer burno reagira bodisi na sonce bodisi na druge kozmetične izdelke.

Zaščita pa ne le pred soncem ...

Poletje pa je tudi čas, ko nas veselo napadajo razne žuželke, komarji, ose, čebele, in njihovi piki so poleg tega, da so za nekatere ljudi zelo nevarni, za večino tudi sila neprijetna zadeva. Povzročajo namreč srbečico na mestu ugriza oz. vboda, to običajno spremlja še rdečina in/ali oteklina. Kožo na tem mestu ustrezno hladimo, lahko s hladnimi ali alkoholnimi obkladki, in jo namažemo s sredstvom proti srbečici. Tudi tukaj se kot zelo primerna izkaže aloe vera. Podobno ravnamo tudi na koži, ki je utrpela opeklino zaradi ožigalkarjev. Hlajenje je v takšnih primerih osnovni ukrep.

Poleti si vsi želimo, da bi bila naša koža videti lepa, negovana in predvsem zdrava. Nekatere njene napake lahko prekrijemo, večino pa jih lahko preprečimo. Redna uporaba ustreznih varovalnih in negovalnih izdelkov bo k temu vsekakor pripomogla in tako nam bo v naši koži še dolgo lepo. Kjerkoli že jo bomo to poletje postavili na ogled, pa nam naj bo v ponos: naj se vidi, da zanjo skrbimo in jo negujemo. Nenazadnje tako pokažemo odnos do samih sebe in do svojega dobrega počutja. 

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 64, poletje 2012.