DOMOV BOLEZNI NEVROLOGIJA PODKAST Z EVROPSKO EKSPERTINJO: KAKO...

Podkast z evropsko ekspertinjo: kako izboljšati spanje otrok z avtizmom?

Težave s spanjem so zelo pogoste med otroci in mladostniki z motnjami avtističnega spektra, z njimi se namreč sooča kar 50–80 odstotkov otrok z avtizmom. Kljub visoki pogostosti so te motnje pogosto neodkrite in nezdravljene. Razlogi za to so lahko v tem, da zdravniki sistematično ne sprašujejo po težavah s spanjem, prav tako pa tudi starši glede motenj spanja ne iščejo pomoči.

Hitro odkrivanje in zgodnje zdravljenje težav s spanjem je pomembno, saj lahko prepreči posledice dolgotrajnega pomanjkanja spanja. Motnje spanja začnemo zdraviti z vedenjsko terapijo – gre za vzpostavitev redne večerne navade pred spanjem, vedno enak urnik spanja in podobni ukrepi. To poteka pod vodstvom staršev oziroma skrbnikov in približno četrtina otrok z avtizmom se odzove na tako vedenjsko terapijo. Če je ta vedenjska terapija neuspešna, sledi zdravljenje z zdravili.

Prvi korak do izboljšanja spanja je, da se starši o teh težavah na vsakem pregledu pogovorijo z zdravnikom in vprašajo za nasvet. Pogovor o motnjah spanja je še zlasti pomemben, saj se lahko pojavijo celo pred diagnozo avtizma.

Prisluhnite pogovoru z evropsko ekspertinjo medicine spanja

Več informacij o težavah s spanjem pri otrocih z avtizmom in kako jih reševati, je na voljo na posebni spletni strani https://www.avtizem-nespecnost.si/. Tam boste lahko prisluhnili tudi podkastu z doc. dr. Barbaro Gnidovec Stražišar, dr. med., evropsko ekspertinjo za medicino spanja. Pogovor je tekel o naslednjih temah:

  • kaj je nespečnost in kako razširjene so motnje spanja pri otrocih z avtizmom
  • kakšne so posledice motenj spanja na kakovost življenja družine
  • kako izboljšati količino in kakovost spanja
  • kdo in kako zdravi motnje spanja pri otrocih z avtizmom
  • kaj naj storijo starši za izboljšanje spanja otrok

Viri:

Banaschewski, T, et al. Practice Tools for Screening and Monitoring Insomnia in Children and Adolescents with Autism Spectrum Disorder. J Autism Dev Disord. 2021. doi: 10.1007/s10803-021-05236-w.
Maras A. et al: Long-Term Efficacy and Safety of Pediatric Prolonged-Release Melatonin for Insomnia in Children with Autism Spectrum Disorder. Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology, Volume 28, Number 10, 2018, DOI: 10.1089/cap.2018.0020
Schroder C. M. et al. Pediatric Prolonged‑Release Melatonin for Sleep in Children with Autism Spectrum Disorder: Impact on Child Behavior and Caregiver’s Quality of Life. Journal of Autism and Developmental Disorders (2019) 49:3218–3230