DOMOV BOLEZNI DERMATOLOGIJA NUJNO ZLO NA POTI ODRAŠČANJA

Nujno zlo na poti odraščanja

Čas, ko otroci postajajo odrasli, velja – vsaj z vidika tistih, ki to preobrazbo doživljajo, – za najhujšega v življenju. Hormoni začnejo divjati, kar naenkrat roke ali noge postanejo predolge, fantje čez noč spremenijo glas, deklice začnejo postajati ženske, fantje pa možje. Spremni se odnos do staršev, ki pogosto postanejo najhujši sovražniki, ko je treba uveljaviti svoj prav. V času, ko se prebudijo ljubezenska čustva in bi mladi želeli biti najbolj privlačni, pa jih doleti še najhujša nočna mora – akne.

Čeprav vas bo vaš najstnik prepričeval, da akne pomenijo konec sveta, resnica ni tako grozna. Vendar pa, tako poudarja dermatovenerologinja, asist. mag. Mateja Starbek Zorko, dr. med., ne smemo podcenjevati psihološkega vidika vpliva aken na osebo, ki se s to boleznijo sooča: »Bodimo mu tudi v psihično oporo in v primeru pojava hujših oblik aken ne odlašajmo z obiskom zdravnika oziroma dermatologa

Potrpeti je treba do 20. leta ...

Akne - nujno zlo na poti odraščanjaČeprav so akne najpogostejša kožna bolezen najstnikov in mladih odraslih oseb, se lahko pojavijo že pri dojenčkih in tudi v odrasli dobi, preadolescentne akne pa so dokaj pogoste že pri otrocih med 7. in 12. letom, a le redko v hujši obliki. »Raziskave kažejo, da se akne pojavijo pri okoli 40 odstotkih adolescentov, mlajših od 15 let, od teh pa je pri 15 odstotkih bolezen že tako izražena, da poiščejo pomoč izbranega zdravnika ali dermatologa, « je razložila Mateja Starbek Zorko. Ocene o pojavnosti aken so si sicer zelo različne, saj naj bi se pojavile pri 35 do 90 odstotkih adolescentov. Klinična slika se po dvajsetem letu starosti umiri, v nekaterih primerih pa spremembe vztrajajo ali se celo na novo pojavijo v odrasli dobi, ko jih pogosteje vidimo pri ženskah, za razliko od adolescentnih aken, kjer so na udaru predvsem fantje. Velja pa tudi, da so akne bolj pogoste pri osebah s prekomerno težo, zato ukvarjanje s športom in s tem nižja telesna masa lahko ugodno vplivata na njihov nastanek. Manjše raziskave so pokazale tudi vpliv stresa na poslabšanje aken, predvsem pri fantih.

Vzrok za nastanek aken

Akne so bolj pogoste pri osebah s prekomerno težo, zato ukvarjanje s športom in s tem nižja telesna masa lahko ugodno vplivata na njihov nastanek

Akne so bolezen dlačnega mešička in z njim povezanih žlez lojnic. Osebe z aknami imajo mastno kožo, ki je posledica povečanega izločanja loja. Na pojav aken pa vplivajo tudi moški spolni hormoni, ki v puberteti povzročijo povečanje lojnic, obenem pa v zoženih izvodilih dlake nastajajo roženi čepi – ogrci ali komedoni (zaprti se vidijo kot bele pikice in odprti kot črne), ki naznanjajo prve, nevnetne spremembe. Za vnetje pa je odgovorna bakterija v dlačnem mešičku Propionibacterium acnes, dodaja sogovornica: »V ugodnih pogojih, ki jih ustvarja loj, se ta namnoži in privablja vnetne celice ter povzroča vnetne spremembe, ki jih na koži vidimo kot rdeče bunčice (papule), gnojne bunčice (pustule) in večje vozličaste spremembe (nodusi in ciste), ki se jim pogosto pridruži rdečina okolne kože

Pomemben vpliv na nastanek aken ima dedna nagnjenost, ki vpliva predvsem na nastajanje loja in nevnetnih začetnih sprememb pri aknah, ki jim pravimo ogrci oziroma komedoni. »Študije kažejo, da je verjetnost za pojav aken kar trikrat večja, če je imel kateri od sorodnikov v prvem kolenu akne.«

Je čokolada res hrana za akne?

Čokolada velja za eno glavnih »hranil za mozolje«, vendar dr. Starbek Zorko ta mit hitro razbije, saj pravi, da študije, ki bi potrdila vpliv uživanja čokolade na pojavnost hujše oblike aken, ni, tako da so »čokoladne « polemike med mladimi in starši povsem nepotrebne.

»Obstajajo pa posamezne študije, ki potrjujejo povezavo med uživanjem mleka in aknami, saj naj bi naravni hormoni in druge bioaktivne molekule v mleku povzročale poslabšanje bolezni. Nekatere študije povezujejo akne z inzulinu podobnim rastnim faktorjem (IGF), ki naj bi bil povišan zaradi uživanja mleka, spet druge pa njegov porast povezujejo z uživanjem hrane z visokim glikemičnim indeksom.« Na (manjši) pojav aken pa naj bi vplivalo uživanja cinka, omega-3 maščobnih kislin, antioksidantov, vitamina A in podobnih faktorjev, vendar sogovornica dodaja, da so podatki o njihovem vplivu omejeni, odgovore na povezavo hrane in aken pa bodo lahko dale šele nadaljnje klinične študije.

Hitrih rešitev ni

Hitre rešitve v boju proti aknam ni, največ bo za mladega bolnika naredil čas, saj v naslednjih 4 do 8 letih lahko pričakuje, da se bo bolezen umirila in izzvenela.

Za zdravljenje aken obstaja precej možnosti, vendar sogovornica poudarja, da se jim v večini primerov ni mogoče popolnoma izogniti le z ustreznim (zdravim) načinom življenja, saj igra pri bolezni pomembno vlogo veliko dejavnikov, ki se med seboj prepletajo in na večino katerih nimamo neposrednega vpliva. Če imamo srečo, da imamo tak »tip kože« ali k aknam nismo nagnjeni, jih najverjetneje ne bomo imeli, ne v dobi adolescence, ne pred tem ali kasneje. Pri večini adolescentov pa akne v različnih oblikah vseeno najdemo. Z ustrezno nego kože, predvsem čiščenjem in uporabo izdelkov, namenjenim za nego k aknam nagnjene kože, blage oblike aken lahko v nekaj letih minejo brez potrebe po obisku zdravnika. Pretirana uporaba mil ali detergentov, ki s kože odstranjujejo loj, ni priporočljiva, saj na nastanek loja ne vplivamo, z drgnjenjem pa lahko pripomoremo k nastanku vnetnih sprememb, značilnih za akne. »Hitre rešitve v boju proti aknam ni, največ bo za mladega bolnika naredil čas, saj v naslednjih 4 do 8 letih lahko pričakuje, da se bo bolezen umirila in izzvenela. Pri hujših oblikah aken, ki potrebujejo pomoč zdravnika, pa se je potrebno dosledno držati navodil zdravnika o čiščenju kože ter redno izvajati predpisano lokalno ali morda sistemsko terapijo. Le z dovolj zgodnjim in ustreznim pristopom k zdravljenju predvsem hujših oblik aken se lahko izognemo dolgoročnim posledicam, kot so brazgotine,« še dodaja sogovornica. 

7 nasvetov za nego aknaste kože
 
Pri negi mastnih in/ali aknastih stanj kože so odločilni trije ali štirje dejavniki, ki na koži nastopajo hkrati in povzročajo prekomerno maščenje kože, mašenje por in končno tudi vnetja. S pravilnim čiščenjem kože boste akne in mastno kožo bolje nadzirali.

Ker pa je problem aken tako pri odraslih kot pri mladostnikih kompleksen in kot tak težko obvladljiv problem, se za pravilno nego obrnite po pomoč k izkušenemu kozmetiku, ki bo priporočil prave postopke za domačo nego in pravilno očistil kožo v salonu, kot tudi k zdravniku dermatologu, če je to potrebno.

V nasprotnem primeru bo ves naš trud ostal zaman ali pa se bo z vedno novimi vnetji stanje še poslabšalo in privedlo do trajnih posledic, kot so brazgotine, hiperpigmentacije, suha, groba koža in podobno. Za začetek se zato držite sedmih napotkov pri negi, ki jih je za vas pripravila Mateja Križnik iz Kozmetičnega salona Mateja.

1. Obraz je potrebno umivati dvakrat do trikrat dnevno z ustreznim čistilnim sredstvom, ki kože ne poškoduje in hkrati učinkovito odstranjuje odvečni loj.

2. Prekomerno mašenje por nadzorujemo z ustreznim pilingom dvakrat do trikrat tedensko.

3. Po vsakem čiščenju je potrebno kožo navlažiti s hidratantnim tonikom, ki ne sme biti alkoholen.

4. Na navlaženo kožo nanesemo ustrezno kremo, ki ima lahko sestavine, ki nadzorujejo razvoj in razmnoževanje prisotnih bakterij, in ki deluje zaščitno.

5. Po potrebi nanašamo ustrezne maske ali specialne produkte, ki poglabljajo učinek čiščenja in preprečevanja vnetij.

6. Lokalno lahko nanašamo prekrivne korektorje na posamezna vnetja, ki pomagajo k hitrejšemu zdravljenju in celjenju.

7. Predhodno navlaženo kožo lahko prekrijemo in zaščitimo z dobrim tekočim ali suhim pudrom. 

Akne in odrasli – čas za menjavo kozmetike?

Z ustrezno nego kože, predvsem čiščenjem in uporabo izdelkov, namenjenim za nego k aknam nagnjene kože, blage oblike aken lahko v nekaj letih minejo brez potrebe po obisku zdravnika.

Akne se pojavljajo tudi pri odraslih po 20. letu starosti. Čeprav so vzroki za nastanek aken pri odraslih enaki kot v adolescenci, pa dermatovenerologinja Mateja Starbek Zorko opozarja na vpliv zunanjih dejavnikov, predvsem na uporabo kozmetičnih izdelkov, kar je verjetno eden od odgovorov, zakaj je aken v odrasli dobi več pri ženskah. S kozmetičnimi izdelki povzročene akne, tako imenovane acne cosmetica, nastanejo zaradi uporabe neprimernih, predvsem premastnih kozmetičnih izdelkov na bazi olj ali izdelkov, ki vsebujejo komedogene snovi, ki povzročajo nastanek komedonov (ogrcev). »Ob pojavu aken pri odrasli ženski je treba najprej pomisliti, če je morda kozmetika tista, ki bi utegnila povzročati tovrstne težave, in prenehati z uporabljanjem ali jo zamenjati. Po prenehanju bodo akne izzvenele s pravilno in ustrezno nego kože dokaj hitro, nato pa svetujem previdnost pri nadaljnji uporabi kozmetičnih izdelkov. V takem primeru velja, da najdražje ni nujno najboljše! Če smo nagnjeni k aknam, je pomembno, da za svojo kožo najdemo primerne negovalne izdelke, ki naj vsekakor ne bodo preveč mastni oziroma izdelani na bazi olj,« še poudarja sogovornica.