DOMOV PREUDARNO ZA ZDRAVJE NAJ VAM POTOVALNA SLABOST NE POKVARI...

Naj vam potovalna slabost ne pokvari izleta

Urška Živko, mag. farmUrška Živko, mag. farm., Mariborske lekarne, Lekarna Tabor

Potovalna slabost je neprijetnost, ki ne pesti samo šolskih otrok na končnih izletih, ampak tudi mlade, odrasle in starostnike. Sicer je s starostjo vse redkejša, ne poznajo pa je malčki, mlajši od dveh let. Pojavlja se pri vožnji z avtomobilom, avtobusom, vlakom ali ladjo in je zelo neprijetna. Nemalokrat lahko pokvari še tako lep izlet, nekatere pa celo odvrne od potovanja.

Potovalno slabost povzroča gibanje. Natančen mehanizem nastanka slabosti ni znan, najverjetneje pa nastane zaradi nasprotujočih si sporočil, ki jih center za bruhanje dobiva iz videnega (oči) in organa za ravnotežje v notranjem ušesu.

Kako prepoznamo potovalno slabost?

Potovalna slabost, kot že ime samo pove, se najprej pokaže s slabostjo. Ta je lahko blaga, močnejša ali pa huda – v tem primeru je prisotno bruhanje. Poleg glavnega simptoma jo lahko spremljajo tudi glavobol, omotica in utrujenost. S prenehanjem vožnje se simptomi v kratkem izboljšajo in nato čisto izginejo, medtem ko se poslabšajo, če z vožnjo nadaljujemo.

Pomagamo si lahko z zdravili …

Najučinkovitejša pomoč je izogibanje načinu potovanja, ki slabost povzroča, kar pa ni vedno izvedljivo. Na srečo obstajajo tudi zdravila in izdelki, ki učinkovito preprečujejo potovalno slabost. Če vas pogosto muči potovalna slabost, se ponudite za voznika, saj boste tako osredotočeni na cesto. Sicer pa sedite vsaj na sovoznikovem sedežu.Zdravilna učinkovina dimenhidrinat je antihistaminik z antiholinergičnimi učinki. Deluje zaviralno na centralni živčni sistem in tako zmanjša občutljivost centra za bruhanje. Manj ugodno je, da zmanjša sposobnost upravljanja z vozili in stroji.

Povzroča tudi zaspanost in zamegljen vid, kar zna biti marsikdaj neprijetno, vendar manj moteče kot potovalna slabost. Uporaba je dovoljena za otroke, starejše od 2 let. Zdravilo bolniki na splošno dobro prenašajo. Posebna previdnost je potrebna le pri bolnikih s konvulzijami in pri tistih, pri katerih bi lahko antiholinergične lastnosti zdravila poslabšale osnovno bolezen (glavkom, hipertrofija prostate, bronhialna astma). Zdravilo je treba vzeti pol ure pred pričetkom vožnje. Če je potovanje daljše, se lahko jemanje nato še trikrat ponovi.

V skupino antihistaminikov spada tudi zdravilna učinkovina cinarizin, ki pa je v Sloveniji ni na voljo.

… ingverjem …

Če ne želite posegati po sinteznih zdravilih, je učinkovita pomoč iz narave ingver. Ingverjev čaj, sušen kandiran ingver, nastrgan ingver z limono v obliki napitka, ingverjeve tablete, ingverjeve lizike za otroke … vse to so možnosti, po katerih lahko posežete. Sicer ni zmeraj učinkovit, je pa neškodljiv in nima neželenih učinkov. Še zlasti ne vpliva na sposobnost upravljanja vozil in strojev in ne povzroča zaspanosti. Ingverjev preparat se prav tako vzame približno pol ure pred začetkom potovanja, jemanje pa se večkrat ponovi, če potovanje traja dlje časa.

… ali akupresurnimi zapestnicami

Tretja možnost, za vse tiste, ki ne želite ničesar vnašati v telo, so akupresurne zapestnice. Kot že ime pove, posebni gumbi v zapestnicah vplivajo na akupresurne točke, ki se nahajajo na vsakem zapestju približno tri prste od stika dlani s podlaktjo, in tako zmanjšajo slabost. Nosimo jih na obeh zapestjih ves čas potovanja.

Potujte v prijetnem in umirjenem ozračju

Smotrno je upoštevati tudi nekaj nefarmakoloških ukrepov, ki omilijo potovalno slabost ali pomagajo, da jo lažje premagate. Vozilo, v katerem potujete, mora biti dobro prezračeno, s prijetno (raje hladnejšo) temperaturo, brez dišav in osvežilcev zraka. V takem vozilu prav tako ni priporočljivo kaditi. Branje med vožnjo, prav tako pogledovanje v ekran telefona ali na splošno navzdol slabost samo poslabšajo. Če je možno, med potovanjem ne uživajte hrane in pijače, prav tako naj hrane ne uživajo vaši sopotniki. Vonj po hrani lahko prav tako poslabša slabost. Glejte vedno naravnost ven v daljavo, torej proti obzorju, ne obračajte glave in sedite v smeri vožnje. Pomaga tudi, če imate oči zaprte ali če poskusite zaspati.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 74, poletje 2013.