Murkovi rori

Naj vam, drage bralke in bralci, najprej razložim besedno zvezo iz naslova. Murke niso cvetje iz Avsenikove pesmi, ampak kumarice, v našem receptu bodo to kisle oziroma vložene kumarice. Drugi del pa pozna vsak, ror kot ror, torej cev.

zdrava prehrana - murkovi roriIn če bi tu zdaj nehali filozofirati okoli naslova, bi lahko že začeli pripravo tega na videz zelo zanimivega obroka.

Ideja za murkove rore sega desetletje nazaj, ko smo se šele začeli srečevati z ozaveščanjem o zdravem načinu prehranjevanja in smo bili pionirji zdravega prehranjevanja za naše družine klasične tečnobe. Seveda smo takrat že poznali vegetarijance, visok krvni tlak in holesterol pa sta nam bila še bolj španska vas. Namesto olja smo za peko in kuho uporabljali margarino, ker se nam je zdelo to dosti bolj zdravo. Groza, če zdaj pomislim. Če si šel v fitnes, pa obvezno še pusta skuta in sprana tuna iz konzerve. Bog pomagaj.

Pa vendarle. Takrat se nam je zdelo, da so nemastni puranji in piščančji fileji vrhunec zdravega prehranjevanja, zato smo jih dnevno pripravljali na riževe, krompirjeve, omakine in tristo drugih načinov. Dokler jih nismo enkrat preprosto zvili v tulce s kumarico v sredini in butnili v pekač. Mesne šamrole.

Ampak tukaj se naše raziskovanje ni ustavilo. Hoteli smo še več, videli smo dlje. V nekaj tednih smo razvili višek perutninskega gurmanstva in kuharske inovativnosti. Moj dobri prijatelj Damjan mi je enkrat po neuspešni avanturi celo zelo polaskal z izjavo, da sem specialist za kure. Tega laskavega naslova se ne branim, zato vam posredujem ta genialni recept.

Natančno sledite navodilom.

Pričakovati morate veliko ljudi. Imeti morate željo po kuharskem dokazovanju, po zdravem obroku s pustim mesom polnega okusa, malo časa, malo denarja in veliko lačnih prijateljev.
Murkovi rori že v osnovi niso vsi enake velikosti. Imajo pa enako vsebino. Puranje fileje narežete na manjše zrezke, ki so lahko poljubno dolgi in široki. Ker niso vsi fileji taki, da bi jih lahko narezali na pravokotnike, nam vedno ostane kak, ki je trikoten, raztrgan ali kakršne koli druge oblike in to je odlično. Prispeva k raznolikosti ob pogledu na pladenj.
Vse te zrezke dobro potolčemo in začinimo s soljo, z rdečo papriko in s česnom v prahu. To so moje osnovne začimbe za perutnino, kar koli drugega pa lahko poljubno dodajate, ker meso res ni občutljivo in ne morete verjeti, kaj vse kure prenesejo. Zrezke razprostrite po mizi ali še bolje že kar po nizkem pekaču, nanje položite rezino ali dve šunke in eno rezino katerega koli sira. Iz kozarca vzamete vloženo murko, jo položite na začetek zrezka in zvijete v hot dog. Z zobotrebcem pričvrstite – in to je to.

Če je kumarica prevelika ali zrezek premajhen, potem jo razpolovite in ovijte okoli polovičke. Če imate kaj otrok, naredite za njih manjše rorčke iz majhnih kumaric in puranjih ostankov, kaj pa otroci vejo.

Murkove rore pečete v pečici na dvesto do dvesto dvajset stopinjah do pečenega. Ker so zrezki načeloma tanki, je to lahko pečeno že v dvajsetih minutah do pol ure. Murkovi rori so odlična stvar za praznovanja, ker bodo tudi hladni dober prigrizek proti utrujenemu jutru.

Po nekaj letih, ko so se ti rori ulegli in ko perutnina ni bila več glavno zdravo meso, sem podobno stvar poskusil z drugimi sestavinami in jo priporočam še bolj. Purana naj zamenja telečji zrezek, šunko pršut in sir kozji sir. Namesto vloženih murk uporabite sveže, na krhlje narezane hruške in dodajte v ror še par kaper, začinite pa mogoče samo z malo soli in ne prepecite preveč. Mljask.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 32, april 2009.