Že spet šparglji

Mihael Vrčkovnik, dr. dent. med.

Kolikor se lahko končno začnemo veseliti, da bodo na krožnikih naslednji mesec spet prevladovali šparglji, ravno toliko smo lahko slabe volje, ko ugotovimo, da je leto spet naokrog.

In bodo časopisi, revije in magazini polni špargljev, pa receptov za šparglje, pa šparglji za ledvice, s šparglji proti raku, dnevi špargljev in kratke proze … Cel mesec bomo brali zgodbe o tisoč in enem šparglju, balade o šparglju in piščali, Špargljeve nasvete, intervjuje z doktor Špargljem, izšla bo revija Špargelj in jaz, na bencinskih črpalkah pa boste lahko kupili priročnik S špargljem na pot.

Skratka, če še niste dojeli, v prihajajočih tednih se bo špargljev trlo na vseh vogalih in se jih ujemalo v nosnice v intimnih prostorih. Ni več skrivnost, da grejo šparglji skozi ledvice skoraj tako hitro kot pivo in da veliko prej ugotovite, kdo je jedel šparglje, kot pa, kdo je pijan. Ker boste torej konstantno podvrženi pritisku teh čudovitih vitkih zelenih ali belih stebelc z vršički, vam bom skušal podati kak nasvet in način priprave le-teh.

Če bi radi bili ta pravi frajer ali frajerka pri pripravi špargljev, si lahko kupite posodo, ki je namenjena samo kuhanju špargljev. Lahko pa iz kuhinjskega predala vzamete najožjo in najvišjo posodo in jo prav tako uporabite. Vodo nalijete do malo pod vršički rastlin in zavrete. Krop posolite in kuhate nekaj minut. Vršički se bodo medtem oparjali, in ne kuhali direktno v vodi. Tako naj bi se baje šparglje pravilno kuhalo.

Paziti morate vedno, da špargljev ne razkuhate preveč, ker potem niso več dobri. Ker pa se razkuhajo zelo hitro, je edino prav, da jih sproti pokušate, že po nekaj minutah vretja. Zato vrzite poleg nekaj kratkih stebelc in jih pokušajte. Ena izmed pametnih stvari je tudi, da vedno kuhate oziroma pripravljate skupaj šparglje približno enake debeline.

Eno izmed večnih vprašanj je tudi, od kod dalje je špargelj užiten oziroma od katerega dela stebla dalje se špargelj sploh jé. Res je, da so debelejši šparglji kar precej oleseneli in da tega ni za pripravljati. Jaz vedno naredim po navodilu mojega prijatelja Matjaža, ki ga je dobil od gojitelja špargljev in se glasi točno tako: cel špargelj primite z rokama na obeh koncih in ga upognite. Od tam, kjer se špargelj prelomi, proti vršičku je za uporabiti. Vedno je uporaben še kak centimeter več po steblu navzdol, vendar naj bo to neka iztočnica.

Šparglji lahko pod idealnimi pogoji v enem dnevu zrasejo za 25 cm.Pomembno je seveda tudi, kaj bomo iz špargljev pripravljali. Za juho uporabimo debelejša stebla, ki jih narežemo na kose. Na olivnem olju zažgemo in spražimo dve polovici čebule v kosu. Zalijemo z vodo in vanjo vsujemo narezane šparglje. Pri juhi bomo šparglje nujno razkuhali, sicer juha ne bo okusna. Po kake pol ure malega do srednjega ognja s paličnim mešalnikom zmiksamo juho in še nekoliko povremo, da se zgosti, ni pa nujno. Posolimo in popramo.

Nato v juho za nekaj minut zakuhamo še kose tanjših stebel in vršičke, vendar morajo ostati hrustljavi. V toasterju popečemo nekaj kosov kruha in jih nato narežemo na kocke. Serviramo poleg juhe, da si jih gostje potresejo po juhi in sproti dodajajo, da se ne napijejo preveč. Juha, kot sem jo opisal, je osnova, vi si jo lahko kuhate poljubno in dodajate začimbe, česen, žafran, muškatni orešček ali pa v vročo juho vržete nekaj kock sira, da se počasi topi …

Če si boste za malico zaželeli jajčka s šparglji, boste vršičke špargljev ali pa tanjša stebla opražili na olivnem olju in vanje vmešali jajčko ali dve. Ko bojo jajca pečena, posolite in poprajte ter postrezite.

Kmalu bo začela poganjati še preostala zelenjava in boste šparglje lahko mirno kombinirali v solate, med mlade pečene krompirčke pet minut pred koncem pečenja ali pa jih priložili na krožnik poleg mesa zgolj kot gurmanski dodatek.

Šparglji niso zahtevni za pripravo, vendar pa jih nikakor ne razkuhavajte do nitk, ker boste pokvarili ugled špargljem, svojega kuharskega pa zaradi samega imena špargelj ne boste ravno dvignili.

V korist vašemu želodcu vam želim čim več hitrih pobegov s stranišč, na tone dodatnih receptov o špargljih pa vam bo v prihajajočih tednih skakalo v čelo, kjerkoli že boste.

Prijetno in zdravo pomlad vam želim …

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 63, maj 2012.