DOMOV NOVIČKE MED FINALISTI 10. INTERNATIONAL MEDIS...

Med finalisti 10. International Medis Awards trije predstavniki Slovenije

Mednarodna strokovna komisija ocenila 242 znanstvenoraziskovalnih prispevkov iz 9 držav in izbrala 18 finalistov

Mednarodna strokovna komisija natečaja International Medis Awards for Medical Research je zaključila ocenjevanje 242 znanstvenoraziskovalnih prispevkov. Vsem visokim kriterijem za nominacije za International Medis Awards je tokrat ustrezalo 148 prijav. Mednarodna strokovna komisija je izbrala tudi 18 finalistov; med njimi so trije predstavniki Slovenije. Natečaj že deseto leto nagrajuje izjemne raziskovalne dosežke zdravnikov in farmacevtov držav srednje in jugovzhodne Evrope. Slavnostna podelitev nagrad bo 7. marca 2024 v Ljubljani, ko bodo med finalisti razglašeni zmagovalci po posameznih področjih.

Iz Slovenije prihajajo naslednji finalisti:

 • Lea Knez (farmacija) iz Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik s prijavljenim članom »Real-world outcomes of immunotherapy with or without chemotherapy in first-line treatment of advanced non-small cell lung cancer«, ki je bil objavljen v znanstveni reviji Frontiers in Oncology.
 • Luka Roškar (ginekologija) iz Splošne bolnišnice Murska Sobota s prijavljenim članom »Decreased Gene Expression of Antiangiogenic Factors in Endometrial Cancer: qPCR Analysis and Machine Learning Modelling«, ki je bil objavljen v znanstveni reviji Cancers.
 • Jure Urbančič (pulmologija in alergologija) iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana s prijavljenim članom »Transcriptomic Differentiation of Phenotypes in Chronic Rhinosinusitis and Its Implications for Understanding the Underlying Mechanisms«, ki je bil objavljen v znanstveni reviji International Journal of Molecular Sciences.

Vsi finalisti 10. International Medis Awards for Medical Research (po abecednem redu področij): 

 • Farmacija: Milena Anđelković, Srbija, in Lea Knez, Slovenija
 • Gastroenterologija: David Bauer, Avstrija, in Lorenz Balcar, Avstrija
 • Ginekologija: Gabor Szabo, Madžarska, in Luka Roškar, Slovenija
 • Intenzivna medicina in anesteziologija: Nikola Bradić, Hrvaška, in Dimitar Tonev, Bolgarija
 • Nevrologija: Marija Babunovska, Severna Makedonija, in Andras Salamon, Madžarska
 • Oftalmologija: Maja Živković, Srbija, in Koraljka Hat, Hrvaška
 • Pediatrija: Gordana Bukara-Radujković, Bosna in Hercegovina, in Ivana Trivić Mažuranić, Hrvaška
 • Pulmologija in alergologija: Jure Urbančič, Slovenija, in Ivana Huljev Šipoš, Hrvaška
 • Revmatologija: Irina Gessl, Avstrija, in Ana Banko, Srbija

Za nagrade 10. International Medis Awards so se lahko potegovali zdravniki in farmacevti, ki so svoje znanstvenoraziskovalne prispevke objavili v uglednih znanstvenih publikacijah s faktorjem vpliva, višjim od 1,500. Na natečaj je letos prispelo 242 prijav iz Avstrije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Madžarske, Severne Makedonije, Slovenije in Srbije. Vsem visokim kriterijem za nominacije za International Medis Awards je ustrezalo 148 prijav.

Slavnostna podelitev nagrad bo 7. marca 2024 v Ljubljani.