DOMOV NOVIČKE RAZPIS ZA JUBILEJNI, 10. INTERNATIONAL...

Med zmagovalci zadnje izvedbe natečaja je bil tudi slovenski zdravnik Vid Janša, dr. med., iz UKC Ljubljana

Odprl se je razpis za natečaj International Medis Awards for Medical Research, ki poteka že deseto leto zapored. Mednarodna strokovna komisija bo nagradila izstopajoče znanstvenoraziskovalne dosežke v medicini in farmaciji v srednji in jugovzhodni Evropi. Prijavijo se lahko zdravniki in farmacevti iz devetih področij, ki so objavili svoje znanstvene članke v uglednih mednarodnih revijah. Prijavo lahko oddajo do 2. novembra 2023 v angleškem jeziku prek spletnega obrazca na www.medis-awards.com. Med lanskimi zmagovalci je bil tudi slovenski predstavnik Vid Janša, dr. med., iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Prof. dr. Borut Štrukelj, mag. farm., predsednik Mednarodne strokovne komisije, je ob odprtju natečaja povedal:

International Medis Awards for Medical Research vidim kot del večje zgodbe, saj spodbuja in nagrajuje željo po razvoju, inovacijah in raziskavah. Vse to z namenom zdravljenja bolezni in izboljšanja življenja ljudi. Te nagrade so hkrati pomembno priznanje za zdravnike in farmacevte in zagotavljajo, da njihovo neprecenljivo delo dobi pozornost, ki si jo zasluži.

prof. dr. Borut Štrukelj, mag. farm., predsednik mednarodne strokovne komisije

Pogoji prijave

K sodelovanju so vabljeni zdravniki in farmacevti s področij farmacije, gastroenterologije, ginekologije, intenzivne medicine in anesteziologije, nevrologije, oftalmologije, pediatrije, pulmologije in alergologije ter revmatologije. Sodelujejo lahko raziskovalci iz Avstrije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Madžarske, Severne Makedonije, Slovenije in Srbije.

Njihova znanstvenoraziskovalna dela morajo biti objavljena v mednarodni znanstveni publikaciji s faktorjem vpliva (Impact Factor), višjim od 1,500, in sicer med 1. oktobrom 2022 in 31. oktobrom 2023. Prijavo lahko oddajo do 2. novembra 2023 v angleškem jeziku prek spletnega obrazca na www.medis-awards.com[RK1] .

Nagrada za napredek pri razumevanju endometrioze

Med lanskimi zmagovalci je bil tudi slovenski predstavnik Vid Janša, dr. med., iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Njegov znanstvenoraziskovalni prispevek je bil najboljši na področju ginekologije. »Bili smo prvi, ki smo uspeli dokazati povezavo med določenimi proteini, ki so v visokih ravneh v peritonealni tekočini, in endometriozo. Naši rezultati bi lahko prispevali k boljšemu razumevanju bolezenskih patoloških procesov pri razvoju endometrioze,« je o raziskavi povedal Vid Janša, dr. med.

Vid Janša, dr. med., in prof. dr. István Sziller, dr. med., član Mednarodne strokovne komisije (področje ginekologije)

Nagrajena študija obravnava nove možnosti napredne, neinvazivne metode za odkrivanje endometrioze, pogoste ginekološke bolezni, ko tkivo, ki običajno obdaja notranjost maternice (endometrij), raste zunaj nje. Močno ogroža kakovost življenja žensk in je glavni vzrok za neplodnost. Standardni postopek za diagnozo endometrioze je vizualni kirurški (laparoskopski) pregled medeničnih organov, po možnosti skupaj s histološko potrditvijo. Ta postopek je invaziven, zahteva splošno anestezijo, je drag in lahko povzroči zaplete. V študiji so raziskovali proteinsko sestavo tekočine v trebušni votlini (peritonealne tekočine) z namenom identifikacije značilnih bioloških označevalcev endometrioze.

Utrinke slavnostne podelitve 9. International Medis Awards si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Štirje slovenski finalisti

Ob Vidu Janši so bili med finalisti 9. International Medis Awards še trije slovenski raziskovalci:

  • izr. prof. dr. Matej Štuhec, mag. farm., spec., klin., farm. (Psihiatrična bolnišnica Ormož in Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru) na področju farmacije;
  • Dzhamilyat Abdulkhalikova, dr. med. (Univerzitetni klinični center Ljubljana) na področju ginekologije;
  •  (Univerzitetni klinični center Ljubljana) na področju nevrologije.

Slovenski finalisti (z leve): izr. prof. dr. Matej Štuhec, mag. farm., spec., klin., farm., dr. Kaja Kolmančič, dr. med., Dzhamilyat Abdulkhalikova, dr. med., Vid Janša, dr. med.