DOMOV ZDRAVO ŽIVLJENJE OKOLJE IN DRUŽBA MAŠA ZORN IN KOSTJA POLC: PORTUGALSKA

Maša Zorn in Kostja Polc: Portugalska

Zakaj sta se odločila za tak način življenja?

Predvsem zato, ker sva želela živeti ob valovih. Zaljubljena sva v deskanje na valovih, zato nisva bila Rada imava toplo vreme in veliko sonca. Počutiva se svobodno.srečna brez oceana. Poleg tega sva si želela drugačnega življenja, z veliko gibanja na prostem in predvsem z ustvarjanjem svojih sanj. Nisva želela iti po poti, ki se nama je risala v Sloveniji: služba, mrzle zime, čakanje na vikend in 21-dnevni dopust ... Selitev na Portugalsko se je sprva zdela kot nenadna odločitev, vendar je bila zelo premišljena in načrtovana. Portugalsko sva spoznala že v študentskih časih, ko sva tu preživela leto in pol na študentski izmenjavi. Na Portugalsko sva se odločila iti prav zaradi deskanja, ko še nisva slutila, da se bova s tem ukvarjala tudi v poslu. Bile so sanje in nekaj poguma, pa je šlo.

Je bila torej odločitev prava? Ali razmišljata o vrnitvi v Slovenijo?

Všeč nama je življenjski slog, ki ga imava tu. Zaradi najinega dela seveda lahko veliko surfava in spoznavava zanimive ljudi. Rada imava toplo vreme in veliko sonca. Počutiva se svobodno. Poleg tega sva prava gurmana, obožujeva tropsko sadje in dobro hrano, česar je na Portugalskem na pretek. Življenje je tu cenejše kot v Sloveniji. Všeč so nama tudi ljudje, njihova sproščenost in družabnost. Rada imava naravo in pokrajina, ki naju obkroža, je čudovita.

70 kilometrov severno od Lizbone, na obali Atlantika, je vasica Praia da Area Branca. »Poleti je živahna, vendar nikoli preveč natrpana, pozimi pa zelo mirna. Ponuja vse, kar potrebujeva: dobre valove, dolge peščene plaže, toplo vreme z milimi zimami, veliko svežih rib, sadja in zelenjave, nobene naglice in gneče na cesti, nobenega stresa. Vse je na dosegu roke. Ljudje so zelo prijazni, dostopni, sproščeni in preprosti,« začenja pripoved Maša. S Kostjo živita na Portugalskem dve leti.

Zelo rada imava svoje delo. Zadovoljna sva, da lahko ustvarjava nekaj dobrega, po čemer se ljudje počutijo boljše in odhajajo nazaj domov razbremenjeni in veseli. Zelo sva tudi navezana na ocean in ne predstavljava si več življenja brez njega.

Torej, ne, zaenkrat nimava načrtov, da bi se vrnila v Slovenijo. Enostavno ne veva, kaj bi tam počela.

Če primerjate portugalski zdravstveni sistem s slovenskim, kateri se vam zdi boljši?

Zdravstvenega sistema na Portugalskem ne poznam prav dobro, zato težko primerjam. Za vsakogar, ki ima urejeno socialno zdravstveno zavarovanje, je obisk zdravnika v splošni bolnišnici brezplačen. Na Portugalskem pa je veliko zasebnih klinik, ki so precej obiskane in dobro razvite, veliko bolj kot v Sloveniji. V zasebni kliniki je seveda dostop do zdravnika najbolj enostaven in ni dolgih čakalnih vrst za preglede, vendar je obisk plačljiv. Kdor ima urejeno zdravstveno zavarovanje, v zasebni kliniki za pregled ne plača polnega zneska, v nasprotju s tistimi, ki nimajo zdravstvenega zavarovanja. Veliko je dodatnih prispevkov za razne storitve. Posameznik si lahko izbira stopnje dodatnih storitev in s tem določa višino dajatev. Verjetno je polno zavarovanje dražje kot v Sloveniji, vendar s tem lahko obiščeš tako državne kot zasebne klinike, torej si hitreje na vrsti.

Slovenci se radi primerjamo z ostalim svetom. V rubriki Pogled izza meje bodo naši rojaki, ki živijo v tujini, primerjali slovenski zdravstveni sistem s sistemom v državi, kjer živijo. Zavedamo se, da nima vsakdo celotnega pogleda in podatkov za primerjavo, vseeno pa bo zanimivo pokukati v zdravniške čakalnice in lekarne po svetu. Prinašamo vam torej pogled na zdravstveni sistem skozi oči posameznega uporabnika. Poudarjamo, da je Pogled izza meje omejen izključno na avtorjevo osebno izkušnjo z zdravstvenim osebjem in ustanovami ter nabavo zdravil.

Kako zdravite manjše težave, za katere ni treba obiskati zdravnika (prehlad, blažje bolečine, kašelj, blažje opekline, blažje prebavne težave, glavobol …)?

Enako kakor v Sloveniji. Izključno z naravnimi preparati, saj zdravil zahodne medicine ne uporabljava. Verjetno predvsem zaradi zdravega življenjskega stila bolezni praktično nimava, niti manjših težav ne. Verjameva v preventivo in to zaenkrat deluje. Redne preglede, ki niso nujni, recimo pri zobozdravniku ali ginekologu, pa za zdaj še opraviva na obiskih v Sloveniji.

Se vam zdijo portugalski farmacevti samo osebe, ki izdajo zdravilo na recept, ali se z njimi tudi posvetujete o težavah?

V nekaterih lekarnah, kjer imajo na voljo več naravnih zdravil in so zdravju bolj prijazne, so precej izobraženi tako o izdelkih, ki jih ponujajo, kot tudi o bolezenskih simptomih.

V čem se lekarne na Portugalskem najbolj razlikujejo od slovenskih?

Predvsem jih je tu veliko več, praktično so na vsakem vogalu. V Sloveniji pa so lekarne bolje založene z naravnimi in ekološkimi zdravili, kozmetiko in prehranskimi dodatki.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 67, november 2012.