Ciper

Družina naše sogovornice Katarine se je pred letom in pol preselila na Ciper, v priobalno mesto Limassol, ki velja za poslovno središče Cipra. Tja so starša vodili novi izzivi v njunih karierah. Danes družina ugotavlja, da so se njihova pričakovanja uresničila, in s svojo odločitvijo so zadovoljni.

Kako poteka vzgoja otrok na Cipru? Enako kot doma v Sloveniji.

Z otrokoma na dnevni ravni ohranjamo slovensko kulturo, običaje, jezik, navade. Vesela sva, da sta otroka ohranila stike s prijatelji (preko skypa, pisem, voščil za rojstni dan in praznike). Počasi pridobivata nove prijatelje, spoznavata novo okolje in se mu prilagajata.

Ker imate dva šolarja, najbrž že lahko primerjate slovenski in ciprski šolski sistem.

Ciprski osnovnošolski sistem poleg državnih pozna tudi zasebne, angleške in ameriške šole. Eno od teh obiskujeta najina otroka. Poleg standardnih obveznih predmetov (matematika, angleščina, telovadba, zgodovina, geografija, kemija, biologija, narava, glasba) šolski sistem omogoča še dodatno izobraževanje.Limmassol Angleščina je precej zahtevna in razdeljena na pet ocenjevalnih delov (slovnica, pisanje, branje, spisi ter črkovanje in opis besed). Pri vseh predmetih so ocenjevanje in preizkusi znanja pisni. Šola zahteva redno učenje ter aktivno poslušanje in udeležbo na predavanjih, hkrati pa tudi spoštovanje določenih pravil oblačenja za učence ter disciplinirano obnašanje in spoštovanje pravil tudi med odmori. Učenci veliko svojega prostega časa posvečajo športu (kajak, nogomet, košarka, plavanje, tek, sprehodi v naravo) in učenju angleščine.

Če primerjate zdravstveni sistem na Cipru s slovenskim, kateri se vam zdi boljši?

Menim, da je kakovost zdravstvenih storitev v obeh državah podobna. Vendar na podlagi lastnih izkušenj ocenjujem, da je sistem na Cipru bolj učinkovit, predvsem z vidika krajših čakalnih vrst pri obisku specialističnih ambulant.

Katere so najpomembnejše razlike med sistemoma?

Bistvena razlika je v tem, da večina bolnišnic, ambulant in specialistov na Cipru ni v državni lasti, ampak je prisoten zasebni kapital.

Kako na Cipru zdravite manjše težave, za katere ni treba obiskati zdravnika (prehlad, blažje bolečine, kašelj, blažje opekline, blažje prebavne težave, glavobol …)?

Navadno poiščemo rešitev v lekarnah, ki so dobro založene z zdravili in čaji.

Kako je organizirano splošno, primarno zdravstvo?

Je dostop do zdravnika enostaven, je obisk plačljiv ali brezplačen? Dostop do zdravnika je enostaven, zdravniki so hitro dosegljivi. Obisk je za tujce plačljiv in višina plačljivosti je odvisna od obsega zdravstvenega zavarovanja.

Slovenci se radi primerjamo z ostalim svetom. V rubriki Pogled izza meje bodo naši rojaki, ki živijo v tujini, primerjali slovenski zdravstveni sistem s sistemom v državi, kjer živijo. Zavedamo se, da nima vsakdo celotnega pogleda in podatkov za primerjavo, vseeno pa bo zanimivo pokukati v zdravniške čakalnice in lekarne po svetu. Prinašamo vam torej pogled na zdravstveni sistem skozi oči posameznega uporabnika. Poudarjamo, da je Pogled izza meje omejen izključno na avtorjevo osebno izkušnjo z zdravstvenim osebjem in ustanovami ter nabavo zdravil.

Kako je organizirano zdravstveno zavarovanje?

Mi smo uporabniki mednarodnega zdravstvenega sistema Bupa International za družine, ki pokriva večino zdravstvenih storitev. Izkušnje s celotnim potekom izvajanja zdravljenja so pozitivne.

Ali redne preglede, ki niso nujni (zobozdravnik, ginekolog …), opravljate tam ali ob obiskih v domovini?

Oboje, tako v domovini kot tudi na Cipru. 

Se vam zdijo ciprski farmacevti samo osebe, ki izdajo zdravilo na recept, ali se z njimi tudi posvetujete o težavah?

Limassol je prijetno priobalno mesto, ki po mnenju naše sogovornice Katarine nudi vse potrebno za kakovostno družinsko življenje. Lekarne so tako rekoč na vsakem koraku. S farmacevti imamo dobre izkušnje, poleg izdaje zdravil se lahko z njimi posvetujemo o zdravstvenih težavah, tako kot v domovini.

Kaj vam je na Cipru najbolj všeč?

Ljudje so zelo prijazni, radi se družijo in pogovarjajo. Okolje je mirno, smo blizu morja in gozdov. Zime so blage in tako rekoč ne potrebujemo zimskih gum in ostale zimske opreme.

Kaj pa najbolj pogrešate?

Pogrešamo družino, svoje dolgoletne prijatelje, našo psičko Kiro in slovensko hrano. Pogrešamo tudi vožnjo z avtom po »pravi strani« ceste, saj na Cipru velja angleški sistem vožnje po levi strani.

Ali razmišljate o vrnitvi v Slovenijo?

Zaradi pogodbenih obveznosti za zdaj ne. Vendar se z veseljem redno vračamo v Slovenijo, kjer smo in bomo vedno doma.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 69, januar 2013.