DOMOV NOSEČNOST IN OTROCI RAZVOJ OTROKA JE VAŠ OTROK PRIPRAVLJEN NA NOVO ŠOLSKO...

Je vaš otrok pripravljen na novo šolsko leto?

mag. Petra Benčina Rupel

Konec počitnic v družinski vsakdan ponovno vrača več dnevnega reda in obveznosti. Tako kot starši so tudi otroci podvrženi psihičnemu ali fizičnemu stresu. Posledica so lahko različne zdravstvene težave, od slabega počutja zaradi preobremenjenosti do pomanjkanja apetita, pogostih virusnih in bakterijskih okužb, vse pogosteje se pojavljajo tudi alergijske težave.

Dnevno se srečujem z obupanimi starši, ki iščejo pomoč za svoje malčke. Ti nekaj dni preživijo v vrtcu, nato en teden doma in tako iz tedna v teden, nemalokrat celo zimo. Dolgoletne izkušnje pri delu z otroki so me privedle do spoznanja, da je na poti do uspešnega zdravljenja izjemnega pomena krepitev imunskega sistema otrok.

Stabilizacija imunskega sistema

Mnogi zadovoljni in hvaležni starši, predvsem pa zdravi otroci, ki smo jim v Ambulanti za kvantno medicino že pomagali, so dokaz, da je za krepitev imunskega sistema matični mleček nepogrešljiv. Pri otrocih izboljša delovanje imunskega sistema, ugodno pa vpliva tudi na njihovo rast in razvoj. Poveča namreč učinkovitost obrambnih celic, ki jih spodbudi, da izločijo več interlevkina-2, ki je pomembna snov za obrambo organizma.

Matični mleček se je izkazal za izjemnega tudi pri zmanjševanju alergijskih težav, ki so prav tako posledica neusklajenega delovanja imunskega sistema.

Poiščite zgled v naravi

Čebele, ki svojo vrsto ohranjajo že več kot 45 milijonov let, svojo kraljico matico hranijo izključno z matičnim mlečkom.Čebele, ki svojo vrsto ohranjajo že več kot 45 milijonov let, svojo kraljico matico hranijo izključno z matičnim mlečkom. Ta dragoceni dar čebel vsebuje edinstveno spojino 10 HDA, ki se v naravi nahaja izključno v matičnem mlečku in je zaradi posebno zapletene strukture v laboratoriju ni mogoče izdelati.

Če matični mleček ohranja življenjsko moč matice, jo propolis ščiti pred vremenskimi vplivi. Beseda »pro-polis« izvira iz grščine in pomeni obrambo mesta. To zmes smol pa so poznali že Egipčani in jo uporabljali pri balzamiranju. Propolis za čebele predstavlja temelj zdravja. Z njim zaščitijo svoj dom pred vremenskimi vplivi, premažejo razpoke, satovje in notranje stene panja ter ga tako zaščitijo pred mikrobi.

Vir energije čebel delavk so rastlinski nektarji in sokovi, iz katerih nastane med.

Potrebi po beljakovinah pa čebele zadostijo s cvetnim prahom.

Pozorno pri izbiri prehranskega dopolnila

Če pri otroku opazite katero od indikacij, naštetih v uvodu, izberite ustrezno pomoč strokovnjakov, za začetek pa bo zadostovala že preudarna izbira prehranskega dopolnila za otroke. To bo priskrbelo dnevno potrebne vitamine in dragocene hranilne snovi, saj se vsebnost mikrohranil v sveži hrani iz leta v leto zmanjšuje, naše potrebe pa so zaradi naporov vedno večje. Tako nam preostane le to, da posežemo po prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo ustrezna mikrohranila.

Dolgoletne izkušnje pri delu z otroki so me privedle do spoznanja, da je na poti do uspešnega zdravljenja izjemnega pomena krepitev imunskega sistema otrok.

Kvaliteta, ne kvantiteta

Pri matičnem mlečku bodite pozorni na vsebnost ključne sestavine 10 HDA  ki je merilo kakovosti in učinkovitosti matičnega mlečka. Ni torej nujno, da otrok zaužije veliko količino matičnega mlečka v dnevnem odmerku, če je ta kakovosten. Pomembno je, koliko 10 HDA je v njem. Zato bodite pozorni, da izberete izdelek, ki ima standardizirano in označeno vsebnost 10 HDA.

Pomen vitaminov

Pri prehranskih dopolnilih je pomembno, katere vitamine vsebujejo in v kakšnem razmerju so njihove koncentracije. Najbolje je, da prehransko dopolnilo v kar največji meri nadomešča naravna mikrohranila, zato izbirajte le tista prehranska dopolnila, ki vsebujejo naravne vitamine, in ne tistih, ki so pridobljeni s kemičnimi postopki v laboratoriju. Samo narava zna izdelati kombinacije, ki so za naše telo najustreznejše.

Pri otrocih matični mleček izboljša delovanje imunskega sistema, ugodno pa vpliva tudi na njihovo rast in razvoj. Poveča namreč učinkovitost obrambnih celic, ki jih spodbudi, da izločijo več interlevkina- 2, ki je pomembna snov za obrambo organizma.

Vitamin C ima na primer pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema in prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Vitamin E ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Beta karoten je provitamin vitamina A in se v vitamin A spreminja samo takrat, ko ga telo potrebuje. Ščiti pred okužbami, pomaga pri razvoju močnih kosti in zob ter ugodno vpliva na kožo.

Naravno, varno in odličnega okusa

Staršem otrok z omenjenimi indikacijami svetujem kombinacijo matičnega mlečka ter naravnih vitaminov, ki delujejo v sinergiji in tako kar najbolje podpirajo delovanje imunskega sistema.

Verjamem, da se mnogi starši soočate z izbirčnimi noski, ki zahtevajo slasten okus in tudi privlačen videz izdelka. To pa še ne pomeni, da boste posegli po izdelkih, polnih umetnih barvil in arom. Za svoje otroke izberite le najboljše. Izberite naravno, varno in učinkovito, zato jim vsako jutro ponudite izdelke s skrbno izbranimi sestavinami – matičnim mlečkom, propolisom, nenasičenimi maščobnimi kislinami ali naravnimi vitamini za otroke, ki so prijetnega okusa in brez umetnih dodatkov. Ker so dobri za otroke! Otroci se v novem šolskem letu soočajo s številnimi izzivi. Pomagajmo jim torej okrepiti imunski sistem, da bodo polni moči krenili novim dogodivščinam naproti.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 75, september 2013.