DOMOV NOSEČNOST IN OTROCI FINANČNA VZGOJA OTROK

Finančna vzgoja otrok

Prišla je jesen, ko je treba poletna oblačila in obutev zamenjati za jesensko garderobo. Lanski modeli mi niso več všeč, zato potrebujem nova, modernejša oblačila. Otrok je spet v šoli ali vrtcu, lansko garderobo pa je že prerasel. In jaz bi še vedno rada privarčevala kak evrski kovanec? 31. oktober je svetovni dan varčevanja, zato je zdaj pravi čas, da se vsi skupaj zamislimo, ali svoj težko prisluženi denar uporabljamo racionalno. Pomembno je, da svoje izkušnje, povezane z denarjem, že danes prenesemo tudi na svoje potomstvo in jih s tem pripravimo na samostojno življenje.

Koliko boste privarčevali, je odvisno tudi od tega, kako ste bili vzgojeni v odnosu do denarja. Starši so zgled in praviloma tisti, ki prvi predstavijo denar otroku ter pokažejo, kako se z njim razpolaga. Če je vzgoja dobra in uspešna, z leti dobimo izkušnje in se naučimo dobro ravnati z denarjem. Zato je finančni učni proces zelo pomemben.

Otrok razume pomen denarja šele takrat, ko razume pomen števil. Večina petletnih otrok že šteje do 10, prav tako zmorejo primerjati predmete po teži, velikosti in drugih značilnostih. Mnogi med njimi že razlikujejo različne vrste denarja, kovance in bankovce ter razumejo, da se denar uporablja za nakupovanje. Skupaj s starši lahko sodelujejo pri sestavljanju nakupovalnega seznama in nato nakupovanju stvari. Učenje o denarju in varčevanju je ena od pomembnejših nalog staršev, ki želijo pripraviti otroka na življenje. S tem jih pripravimo na pozitivne in negativne pojave, povezane z denarjem. Med pogovorom o različnih vrednotah, občutkih in stališčih, povezanih z denarjem, jih moramo naučiti, da denar in materialna vrednost nista merili za vrednotenje ljudi ter odnosov. Pri pogovarjanju z otroki o tem je treba upoštevati njihovo stopnjo razumevanja. Mlajši ko so, s preprostejšimi zgledi jim moramo to ponazoriti.

Starši so zgled in praviloma tisti, ki prvi predstavijo denar otroku ter pokažejo, kako se z njim razpolaga. Če je vzgoja dobra in uspešna, z leti dobimo izkušnje in se naučimo dobro ravnati z denarjem. Zato je finančni učni proces zelo pomemben.

Otroci so izredno radovedna bitja. Želijo si posnemati svet odraslih in se iz njega učiti. Vsaka izkušnja z denarjem, ki jo otroci vidijo in doživijo, vsak zaslužek, poraba, izmenjava, podarjanje, posojanje ali varčevanje je zanje izkušnja o tem, kako deluje svet denarja ter katera stališča in vrednote igrajo vlogo pri odločanju odraslih o denarju.

Predšolski otroci si lahko pridobijo izkušnje z igranjem trgovine, banke z igralnim denarjem, razvrščanjem kovancev po vrednosti itd. Pomembno je, da prevzamejo odgovornost v družini za nekatera opravila, vendar jih ne nagrajujemo z denarjem. Pri mlajših šolarjih že lahko določimo posebne naloge, za katere dobijo nagrado.

Če otroku začnemo dajati žepnino, se z njim pogovorimo o njeni višini in omejitvah, za kaj jo lahko porabi. Pomagamo mu narediti načrt, kako bo privarčeval denar in uresničil cilj, ki bi ga rad dosegel. Včasih mu celo dovolimo, da kupi stvar, ki je ne bo potreboval, in se pozneje z njim pogovorimo o posledicah napačnih odločitev, vendar brez obtoževanja.

Varčevanje je lahko zanje izkušnja, ki jim pomaga priti do nečesa, kar si želijo. Otroku razložimo razliko med kratkoročnim varčevanjem za neki kratkoročen cilj, na primer nakup lego kock, plišaste igrače, punčke, in dolgoročnim varčevanjem za večje cilje, na primer nakup računalnika ali rolerjev. Pri mlajših otrocih se je smiselno osredotočiti na kratkoročne cilje.

Finančna vzgoja otrok je torej zelo pomembna, saj vpliva na njihovo poznejše ravnanje. Poskrbite, da bodo otroci dobro podučeni in pripravljeni na samostojno življenje.

Obstaja več načinov otroškega varčevanja. Najbolj »otipljiv« je še vedno hranilnik. Lahko pa skupaj z otroki zavijete v banko, kjer ponujajo veliko različnih možnosti, in jim tako približate tudi bančni način varčevanja. Banke želijo približati varčevanje otrokom z različnimi maskotami in nagradami. Tako se lahko skozi igro in zabavo naučijo skrbnega ravnanja z denarjem. Otrokom razložite, kakšne so prednosti varčevanja in seveda, kaj si bodo za ta denar lahko privoščili.