»Mami, kri mi teče!«

Končno so nas razveselili sončni pomladni dnevi in otroška igrišča so oživela. Prišel je čas sprehodov po gozdovih in skozi parke, malčki preizkušajo, ali še znajo splezati na svoje najljubše drevo v parku. Med razposajeno igro pa se lahko hitro zgodi nesreča. Male nespretne nogice se zapletejo, ker tečejo prehitro, ali pa je naslednja stopnica enostavno previsoka ali strmina prehuda … in že je malček na tleh. Po ličkih polzijo krokodilje solze, nesrečen jok z jakostjo gasilske sirene mamico požene v dir. Zavihane hlače pokažejo poškodovano koleno, zavihan rokav pa komolec in ko otrok zagleda kri, se jakost joka še poviša.

Mamica mora v takih trenutkih ohraniti mirno kri, čeprav bi mogoče marsikatera najraje še sama zajokala. Vendar je pri odrgninah in praskah poškodovana samo zgornja plast kože in krvavitev navadno ni prav huda.

Pri sebi imejte antiseptično kremo

Za površinske rane uporabimo antiseptično kremoRano je treba najprej očistiti, vendar seveda čim bolj nežno, da ne bo malega junaka še bolj bolelo. Podrgnite le toliko, da odstranite grobo umazanijo, kot sta pesek in zemlja. Najbolje je, da s kosom sterilne gaze (za silo bo prišla prav tudi vsaka druga čista, po možnosti prelikana tkanina) in s tekočo vodo temeljito očistite rano. Rano lahko s tekočo vodo obilno spiramo. Idealno je, da očiščeno rano speremo s fiziološko raztopino, vendar je večina mamic najbrž ne nosi s sabo v torbici.

Pametno pa je imeti pri sebi ali v nahrbtniku, ki ga vzamemo s seboj na igrišče ali pohod, antiseptično kremo. Nanesemo jo na očiščeno rano, saj preprečuje okužbe in pospešuje celjenje površinskih ran. Nato rano pokrijte z obližem ali obvežite s povojem. Vendar naj bo rana pokrita samo, dokler je sveža, nato pa snemite obliž ali povoj, saj se rane bolje celijo na zraku.

V primeru manjših poškodb zdravniška pomoč navadno ni potrebna, ob znamenjih okužbe ali vnetja (rdečina ali gnojni izloček) pa zdravnika nemudoma obiščite.

Pozor, črepinje!

Mamica se mora preleviti v medicinsko sestro tudi, ko se otroci urežejo. Malčki najraje stikajo tam, kjer je najmanj treba. Poleg tega mladina dandanes žal zelo rada žurira na otroških igriščih, kar je seveda še vedno bolje od pohajkovanja po nočnih lokalih, vendar jim je navadno kaj malo mar za varnost otrok, ki igrišča zasedejo čez dan. Velikokrat se zgodi, da malčki med igro naletijo na črepinje razbitih steklenic. Potrebno je samo malce otroške radovednosti in mogoče še sončni žarek, ki posije na steklo, ki se tako zanimivo zablešči – in ostra črepinja zareže v nežno kožo, da iz prsta priteče kri.

Otroci se v povprečju smejijo 400-krat na dan, odrasli pa 15-krat.

Zaradi poškodbe žil ureznine z gladkimi robovi navadno močno krvavijo, vendar se običajno celijo brez težav. K zdravniku je treba, če se robovi rane razpirajo. Če pa je ureznina manjša, jo oskrbimo podobno kot odrgnino: temeljito jo očistimo in namažemo z antiseptično kremo, ki preprečuje okužbe in pospešuje celjenje površinskih ran. Tudi pri urezninah velja, da morajo biti pokrite samo, dokler je rana sveža, nato pa se bolje cenijo brez povoja ali obliža.