DOMOV KULINARIČNO RAZVAJANJE KURJA JUHICA ZA MAMICE

Kurja juhica za mamice

Mogoče se vam bo zdelo, da zadnje čase v tej rubriki preveč prostora posvečamo raznim obaram in tokrat juhici, a kaj, ko so se temperature končno spet spustile in je zima spet zima.

Mraz seveda ni edini faktor, ki vpliva na to, da si zaželimo dobre juhe. Vsaka babica, tudi profesionalna, bo znala povedati, da je treba novopečenim mamicam ob prihodu domov skuhati kurjo župo, ki jim vsaj delno povrne moči in pomemben občutek domačnosti.

Recept v devetdeset odstotkih ne bo romal na pravi naslov, ker mladi očetje pač prej primejo v roke vsaj deset drugih vrst revij in kuho prepustijo komu drugemu. Kar ni prav, ker je to izključno njihova naloga in še njim bo kurja župa po tradicionalno napornem proslavljanju zelo pomagala pri sestavljanju samih sebe.

Juha bo dobra, če se pri kuhi upošteva še ena balkanska resnica, in sicer »stara koka, dobra supa« Če ni mogoče do dobre stare domače kure, potem lahko poskusimo vsaj s piščancem, ki ima nekaj okusa.

Polovico kure razsekamo na kose, za juho uporabimo še drobovje in kak parkelj, ter vse kose na malem do srednjem ognju prepražimo na čebuli do zagorelosti. Na kose in kolobarje zrežemo jušno zelenjavo in jo skupaj z mesom pražimo. Ni nujno, da vso zelenjavo zrežemo, kakšen korenček lahko cel dodamo kasneje. Jušna zelenjava so v glavnem korenje, koleraba, gomolj zelene, mali koren peteršilja, por, nekaj strokov česna. Nekateri dodajo še brokoli ali cvetačo, odvisno od želja in okusov.

Ko se vse lepo razdiši, zalijemo z vodo skoraj do vrha posode, zavremo, potem pa počasi kuhamo vsaj dve uri na malem do srednjem ognju pri odprti posodi, da voda počasi izpareva.

Ko je juha kuhana, jo precedite in v precejeno vrelo juho zakuhajte gres knedle*. Najbolje, da si jih pripravimo, še preden je juha skuhana, in sicer takole.

Gres vmešamo v jajce do gostote, da nam počasi pade dol z žlice, ko žlico obrnemo. Za kakih dvajset minut postavimo zmes v hladilnik, da se še nekoliko strdi in zgosti.

Ko juha zavre, s polovico žlice zajamemo zmes in jo kipnemo v vrelo juho in tako dalje z vsakim knedlom. Svetujem, da ne pretiravate z velikostjo žlice, da ne bojo na koncu knedli preveliki. Med vsakim knedlom pomočite žlico v kozarec vode, da se zmes ne bo prijemala na žlico, tako kot pri razrezu torte.

Knedle kuhate do deset minut, nato v odcejeno juho dodate še kakšen cel korenček in juho servirate na mizo.

Kaj boste storili s preostalim mesom, je odvisno od vas, mi ga navadno pojemo zvečer v solati.

Dober tek!

p. s.: Današnji recept je bil napisan za novopečeno mamico Vanjo, ki je bila prva urednica revije Naša lekarna in je v veliki meri zaslužna za to, da ta revija izgleda tako, kot mora, in zato lahko s to številko praznujeta svojo petdeseto in prvo izdajo. Čestitam!

*gres knedli = zdrobovi cmoki

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 50, februar 2011.