Priloga: žar

Mihael Vrčkovnik, dr. dent. med.Prvomajski prazniki so vedno napovedniki nekega novega obdobja, obdobja od po prvomajskih praznikih vse do rednega letnega dopusta. Vmes ni kaj prida praznikov, so pa vedno daljši dnevi in vedno toplejši in bolj sočni vikendi. Dopusti se potem nekje septembra zaključijo in s tem tudi obdobje, ki bi ga z lahkoto poimenovali doba žara.

Ne samo zaradi tega, ker pač na tristo in en način dimimo, plinimo, grilamo, pečemo, obračamo, polivamo s pivom ali pa nagradeliramo (pri sosedih), pač pa tudi in predvsem zaradi tega, ker vse to počnemo z žarom. Z žarom na terasi, z žarom v očeh in pretežno na novo zažarelo kožo kak tretji dan dopusta.

Ko mi je Jure, ki trži to revijo, rekel, da naj napišem nekaj o žaru, sem ga vprašal: »Kaj pa?« Odgovoril mi je, da nekaj o žaru nasploh.

Ker mi je pravi čas naročil, o čem naj pišem, priznam, da si kaka dva tedna sploh nisem upal pomisliti na to, ker bi lahko napisal roman. Potem pa sem o žaru nasploh ugotovil eno samo stvar, ki pa stoprocentno drži za vse ljudi tega sveta: ali ga imaš ali pa ne.

Ko me je po dveh tednih spet podrezal, če je že kaj s člankom, sem ga brez slabe vesti vprašal, kaj bi rad od mene. In mi je razložil, da ga sam žar v bistvu ne zanima več toliko kot pa priloge, ki jih pridaš k žarjenemu mesu*. Se pravi, ko sem v mislih začel nalagati na plošče, mreže in palice razne živalske vrste, mi je namignil, da ga bolj zanimajo zelenjavne sorte, ki bi šle k žaru.

Možnosti imate toliko, kolikor vam jih da vaš vrt, vaša tržnica ali pa gozd.Pa sem si rekel, da so paradižnik, kumare, čebula, gorčica, ajvar, majoneza in pivo toliko ukoreninjeni v naših genih, da jih moram vsaj omeniti, da ne bo kdo rekel, da še nisem bil kdaj na pikniku. Vse priloge, ki sledijo, so mišljene kot priloge k različnim vrstam mesa, pečenega na žaru.

Ko sem nadalje razmišljal, sem prišel do tega, da bi bila za dobro prebavo odlična priloga k žaru kefir z müsliji in da na skrivaj niti ne ješ ali pa probaš ne jesti mesa.

Lahko si za prilogo s sabo na piknik ali na morje vzamete vegetarijanca, ki vam bo konstantno dihal za vrat in vas osveščal, da lahko železo iz krvavega mesa dobite tudi s špinačo ali blitvo, ki bi njemu v krompirju, joj, še kako sedla s pečeno rib'co. Na žaru, seveda.

Lahko si za predjed omislite tudi artičoko, ki jo boste poleti dobili na tržnici, jo kuhate v kropu nekje deset minut in potem za predjed izsesavate sočne liste do neskončne želje po čevapčičih. Za dobro prebavo na koncu ruknite štamprle ali dva šnopsa, po zgledu naših bratov.

Če bi nekako povzel, bi rekel takole. Nemogoče je ob dobrem mesnem žaru, tukaj imam v mislih čevapčiče, kotlete in stejke, ohraniti dobro prebavo, ker je hrana pretežka in že večkrat dokazano se ti naslednji dan najprej zalušta nekaj sladkega, na primer palačinke z Nutello.

Povprečen človek v svojem življenju poje okoli 22 ton hrane, to je skupna teža šestih slonov.

Zato si privoščite tak piknik vsake toliko in potem si z normalno hrano ali pa nekoliko več vlakninami regenerirajte želodec in črevo preko tedna.

Odlična alternativa so ribe na žaru, ki so v poletnem času še veliko bolj okusne. Sicer pa so najboljše priloge vedno domača sveža zelenjava, ki jo lahko za nekaj minut vržete na žar, toliko, da dobi kako zažgano črto, posolite in servirate. Zelenjavo lahko tudi marinirate v olivnem olju (ali pa ne) z belim vinom in svežimi zelišči, z ali brez sesekljanega česna, in jo potem vržete na ploščo ali mrežo. Vendar to delajte izključno na željo posameznih jedcev in jim jo servirajte takoj, ker postana mastna zelenjava v loncu poleg pečenega krompirja verjetno ni več toliko prebavi prijazna.

Namesto majoneze in ostalih ameriško- francoskih dodatkov lahko napravite grškega. Tzatziki iz sveže naribanih kumaric v navadnem jogurtu narahlo poprate, solite in servirate. Mogoče nasekljate vanj še kanček peteršilja ali pa kaj drugega svežega zelenega.

Možnosti imate toliko, kolikor vam jih da vaš vrt, vaša tržnica ali pa gozd. Popečene gobe bi za prave gurmane lahko bile odličen in drugačen dodatek.

Drugače pa sem mnenja, da je treba izkoristiti lepe dneve samo za roštiljanje in grilanje, ker potem bo spet dolgo obdobje brez žara. 

P. S.: Z žalostjo ugotavljam, da sem le redko bil na zdravem pikniku.

* Žarjeno meso je meso, pečeno na žaru (lahko je tudi krvavo v sredini).