DOMOV NA LEKARNIŠKI TEHTNICI KAKŠEN KLOBUK IMATE NA GLAVI?

Kakšen klobuk imate na glavi?

Besedilo za svobodno misel in družbeno zdravje

Neki kralj vrže za zapahe tri svobodomiselne ljudi, češ da s tem, ker preveč mislijo s svojo glavo, škodijo družbenemu zdravju. Da pa bi se izkazal ne le kot razumen, temveč tudi kot srčen vladar, da najbistrejšemu jetniku priložnost za osvoboditev. Vsak jetnik neopazno dobi na glavo klobuk, seznanjen pa je s tem, da je najmanj eden med tremi klobuki moder. Tisti, ki ob pogledu na klobuka sojetnikov z dobrim premislekom ugotovi barvo klobuka na svoji glavi, si zasluži prostost; napačni rešitvi kot posledici slabega ugibanja pa sledi smrtna kazen.

Jetniki se pogledajo v klobuke, a nobeden sprva ne more razrešiti uganke, kakšen klobuk ima na svoji glavi. Kralj namreč ni le trdosrčen, temveč tudi zvit, zato je vsem jetnikom posadil na glavo moder klobuk. To naredi uganko na videz nerešljivo in pahne jetnike v molk. Neomajni kralj si že mane svoje trde roke, ko po daljšem premisleku predenj stopijo vsi trije jetniki, rekoč: »Vsi imamo na glavah modre klobuke.« »Ugibali ste!« jim zabrusi kralj, možje pa mu odvrnejo: »Ne, naš molk nam je razkril pravo rešitev.«
»Če bi le en jetnik nosil moder klobuk, bi to hitro ugotovil na podlagi dveh nemodrih pri sojetnikih. Pa ni, ker nismo priča enemu modremu klobuku. Če bi dva jetnika nosila moder klobuk, bi ta dva po krajšem premisleku to ugotovila na podlagi enega nemodrega in enega modrega sojetnikovega klobuka. Pa nista, ker nismo priča dvema modrima klobukoma. Ker vsi trije jetniki nosimo moder klobuk, to tudi po daljšem premisleku ugotovimo na podlagi dveh modrih sojetnikovih klobukov, ker je to še edina preostala rešitev. A do rešitve ne bi nikoli prišli, če ne bi pošteno razmišljali.« Kralj čeprav nerad mora držati besedo, ker si ne more privoščiti, da bi kdo od njegovih podanikov preveč podvomil o čisti vladarski podobi, zato vse svobodomiselne ljudi spusti na svobodo.

Poduk: Kakršna koli srečna podobnost med pravljičnim in resničnim svetom ni nujna, je pa dobrodošla za družbeno zdravje.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 24, julij/avgust 2008.