Kaj je zdravilo?

Kdaj so jih ljudje začeli uporabljati in kako ločimo prehranska dopolnila od zdravil in zelišč?

Vse civilizacije so se zavedale pomena zdravilnih učinkov določenih rastlin in živalskih pripravkov. Uporabljale so jih za preprečevanje in zdravljenje bolezni ter za spremembo razpoloženja in zavesti. Iskanje snovi za zdravljenje je bilo ravno tako pomembno kot iskanje hrane in zavetja.

Aspirin je bilo prvo zdravilo v obliki tablete. Prvič je na trg prišel leta 1889 kot prašek, leto zatem pa so ga stisnili v tableto, topno v vodi.

Prve ostanke zdravilnih rastlin so našli že v grobovih neandertalcev, tudi v starem Egiptu so za lajšanje bolezni uporabljali zdravilne rastline. Stari Grki in Rimljani, ki so uporabljali opij, pridobljen iz maka, pa so poleg zdravilnih rastlin uporabljali tudi snovi mineralnega izvora.

Še bolj napredni so bili stari Kitajci. Že pred štiri tisoč leti so razvili sistem, ki skuša celostno reševati zdravstvene težave in odpraviti vzroke, zaradi katerih je bolezen nastala, in ne samo zdraviti simptomov. Poleg akupunkture, tuine masaže, akupresure in drugih metod so uporabljali tudi naravna zdravila živalskega, rastlinskega in mineralnega izvora.

Vidimo, da zgodovina zdravil sega daleč v preteklost, vendar kljub vsemu na vprašanje »Kaj je zdravilo?« ni preprostega odgovora. Še posebej če vemo, da poleg zdravil poznamo tudi prehranske dodatke in zeliščna zdravila.

Mesto izdajanja

Zdravila na zdravniški recept se izdajajo samo v lekarnah zaradi zagotavljanja varne in pravilne uporabe. Oseba, pooblaščena za izdajo takega zdravila, je izključno magister farmacije z opravljenim strokovnim izpitom. Določena zdravila, ki jih zavarovalnica krije (so na pozitivni listi), zdravnik predpiše na zeleni recept. Zdravila, ki jih zavarovalnica ne plača (so na negativni listi), pa se predpisujejo na beli recept. Vendar so to še vedno zdravila in jih v prosti prodaji ne moremo kupiti.

Zdravila brez recepta se izdajajo v lekarnah, nekatera pa tudi v specializiranih prodajalnah, kjer je zaposlen farmacevtski tehnik.

- Prehranska dopolnila lahko kupimo tako v lekarnah kot tudi v specializiranih trgovinah, živilskih trgovinah, po spletu in drugje.

- Zdravilne rastline in pripravki iz njih so na voljo brez recepta. Kupimo jih lahko v lekarnah in v specializiranih trgovinah.

Ali poznamo razliko?

Zakonodaja pravi, da je zdravilo vsaka snov ali kombinacija snovi, ki so pripravljene in namenjene za zdravljenje ali preprečevanje bolezni pri ljudeh in živalih. Zdravilo je lahko v prometu šele, ko dobi proizvajalec zanj dovoljenje za promet. Pristojni organ za to je Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke. Le-ta zagotavlja kakovost, varnost in učinkovitost zdravila. Zdravila so izdelana v skladu z dobro proizvodno prakso in so pod inšpekcijskim nadzorom. Nekoč so farmacevti bolnikom zdravila izdelovali samo v lekarni, to so tako imenovana magistralna zdravila. Četudi se takšna zdravila v manjši meri izdelujejo še danes, so veliko bolj razširjena gotova zdravila, ki so izdelana v farmacevtskih tovarnah.

Nekoč so farmacevti bolnikom zdravila izdelovali samo v lekarni, to so tako imenovana magistralna zdravila. Četudi se takšna zdravila v manjši meri izdelujejo še danes, so veliko bolj razširjena gotova zdravila, ki so izdelana v farmacevtskih tovarnah.

Prehranska dopolnila po svoji obliki in ovojnini (tablete, kapsule, raztopine, praški in podobno) ter načinu uporabe spominjajo na zdravila, vendar se po definiciji in tudi po namenu uporabe bistveno razlikujejo od zdravil. Prehranska dopolnila obravnava zakonodaja o živilih. Njihov namen ni zdraviti, preprečevati ali ozdraviti bolezni, kot to velja za zdravila, temveč so zgolj dopolnilo k običajni prehrani.

Zakonodaja EU in s tem tudi slovenska zakonodaja ne predpisujeta predhodnega preverjanja dejanske sestave prehranskega dopolnila in skladnosti z živilsko zakonodajo. Zdravilne rastline in pripravki iz njih Zdravilna rastlina je rastlina, ki se v medicini ali zdravilstvu uporablja za zdravljenje. Za zdravilne rastline se pogosto uporablja izraz zelišča oziroma zdravilna zelišča, ki pa ni primeren, saj mnoge zdravilne rastline po načinu rasti niso zelišča, temveč grmi ali drevesa.

Tradicionalno zdravilne rastline pripravimo kot tinkture, sirupe, čaje ali obkladke. Praviloma so to pripravki, ki po ljudskem izročilu delujejo zdravilno. Njihova »naravnost« ne zagotavlja varnosti in učinkovitosti, pa tudi doziranje je lahko problematično. Boljšo natančnost odmerjanja lahko dosežemo s sodobnimi fitoterapevtskimi pripravki, kot so tablete in kapsule, v katere so vgrajeni suhi ekstrakti iz zdravilnih rastlin, ki so standardizirani.

Označevanje in vrste informacij na izdelku

Zdravila imajo na ovojnini in v navodilu za uporabo verodostojne informacije o področju uporabe, učinkovitosti, opozorilih, previdnostih ukrepih, interakcijah, kontraindikacijah in neželenih učinkih. Te informacije se z namenom pravilne in varne uporabe tudi stalno preverjajo. To velja tudi za registrirana zdravila rastlinskega izvora.

Prehranska dopolnila morajo biti označena z navedbama »prehransko dopolnilo « in »prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo prehrano«. Pri oglaševanju, predstavljanju in označevanju se jim ne sme pripisovati lastnosti preprečevanja, zdravljenja ali ozdravljenja bolezni pri ljudeh.

Zdravila in prehranska dopolnila, da ali ne?

Nekateri zdravila in prehranska dopolnila zavračajo v celoti, drugi segajo po njih brez tehtnega premisleka. A nobena skrajnost ni dobra. Najprej je pomembno, da za zdravo življenje izberemo zdrav življenjski slog, ki vsebuje telesno dejavnost, ustrezno prehrano, normalno telesno težo in podobno.

Prehranska dopolnila po obliki in ovojnini ter načinu uporabe spominjajo na zdravila, vendar se po definiciji in tudi po namenu uporabe bistveno razlikujejo od zdravil.

Pri neredni prebavi, bolečinah v križu, nespečnosti – to je le nekaj primerov – imajo ti ukrepi prednost pred zdravili proti bolečinam, uspavali, odvajali in drugimi zdravili. Vendar pa je odlašanje z zdravili pri nekaterih boleznih škodljivo ali celo nevarno. Vendar pa je spet treba poudariti, da je, če zdravila potrebujemo, zelo pomembno, da smo z njimi seznanjeni.

Kot smo videli, je med zdravili in prehranskimi dodatki ter zelišči kar nekaj pomembnih razlik. Zato mora tudi pacient dobiti dovolj informacij, ki omogočajo pravilno in varno uporabo tako zdravila kot prehranskega dopolnila. Zato vam bomo strokovnjaki v lekarnah s poznavanjem zdravil in sestavin prehranskih dopolnil ter njihovega delovanja pomagali pri ustrezni izbiri. Svetovali vam bomo uporabo izdelkov, lahko bomo prepoznali kakšno resno težavo in vas po potrebi napotili k zdravniku. 

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 76, oktober 2013.