DOMOV BOLEZNI DERMATOLOGIJA DROBNE, A MOTEČE – VIDNE KAPILARE

Drobne, a moteče – vidne kapilare

Eva Cafuta, mag. farm.Kapilare so najtanjše žilice v telesu, imenovane tudi lasnice. Potekajo v sloju kože pod povrhnjico, tj. v dermisu (usnjici). Široke so le 0,01–0,2 mm in zgrajene iz enega samega sloja t. i. endotelijskih celic. Skoznje prehajajo hranilne snovi do svojega cilja – tkiv, ki te snovi nujno potrebujejo za svoje delovanje. Transport gre tudi v obratni smeri, saj se preko kapilar tkiva znebijo svojih odpadnih produktov.

Stene kapilar so zelo tanke, ravno zato, da je prenos snovi v obe smeri kar se da olajšan, so pa prav zaradi te lastnosti te žilice tudi najbolj krhke in nagnjene k temu, da počijo. Ko se to zgodi, se na kožni površini pojavi lasasta rdečina, ki sama od sebe navadno nikoli ne izgine povsem. Več počenih in razširjenih kapilar ustvari na koži videz rdečine (v kozmetiki se tako stanje imenuje kuperoza, v medicini pa teleangiektazija), kar sicer ni bolezen, vendar je neprijetno zlasti z estetskega stališča, zato je kozmetična industrija ustvarila veliko pristopov, kako videz takšnih kapilar kar se da ublažiti.

Vzroki za nastanek

Kot omenjeno so kapilare prisotne v dermisu povsod po telesu. Najbolj vidne so na predelih, kjer je koža najtanjša, na primer na obrazu. Razširjene ali počene kapilare presevajo skozi kožno povrhnjico in ji dajejo rdečkast, mestoma lahko tudi modrikast videz. Zaradi svoje izpostavljenosti je obraz tudi najpogostejše mesto, kjer želimo težavo odstraniti. Veliko ljudi ima težave tudi s pokanjem kapilar na nogah, zlasti v predelu stegen ali gležnjev.

Kapilare so najbolj vidne na predelih, kjer je koža najtanjša, na primer na obrazu. Razširjene ali počene kapilare presevajo skozi kožno povrhnjico in ji dajejo rdečkast, mestoma lahko tudi modrikast videz. Zaradi svoje izpostavljenosti je obraz tudi najpogostejše mesto, kjer želimo težavo odstraniti.

Pogosteje se ta težava pojavi pri osebah, ki so veliko na nogah (stoječi poklici), sicer pa ne glede na mesto pojava pokanje kapilar pospešujejo tudi temperaturne razmere (močno nihanje temperature spremeni pretok krvi zaradi vpliva na širjenje oziroma oženje žil; topel zrak širi žile in lahko povzroči pokanje drobnih krvnih žilic), hormonske spremembe v telesu (uporaba kontracepcijskih tabletk ali med nosečnostjo), dedna nagnjenost, uporaba nekaterih zdravil (kortikosteroidi, peroralni kontraceptivi, nekatera zdravila za zniževanje krvnega tlaka, nadomestna hormonska terapija), uporaba agresivnih kozmetičnih sredstev (predvsem tistih z visoko vsebnostjo alkohola) ali grobih mehanskih ali kemičnih posegov na koži (pilingi), pitje alkohola, kajenje in seveda tudi stres ter preobremenjenost.

Kako lahko preprečimo njihov pojav?

Kot v večini primerov je tudi pri pojavu razširjenih ali razpokanih kapilar zadevo bolje (lažje) preprečiti kot zdraviti. Tako lahko upoštevamo priporočila o izogibanju zgoraj omenjenim dejavnikom tveganja; v primerih, ko pojav vidnih kapilar ni posledica življenjskih navad, pa je za preventivo smiselno uporabljati izdelke, ki krepijo žilne stene. Ti so na našem tržišču v obliki gelov, krem ali tablet. Kozmetične linije, ki so namenjene negi kuperozne ali h kuperozi nagnjene kože, so prav posebej prilagojene temu, da so čim manj agresivne za kožo in da imajo sposobnost izboljšanja čvrstosti žilne stene.

Rastlinski flavonoidi – prva obrambna linija za kapilare na nogah

Ko vsa omenjena sredstva in pristopi ne zadovoljijo naših pričakovanj glede zmanjšanja opaznosti razširjenih kapilar, se lahko obrnemo na usposobljenega dermatologa, ki bo videz teh žilic zmanjšal s pomočjo laserja.

Rastlinski flavonoidi (bioflavonoidi) so spojine, ki dokazano krepijo žilno steno in so primarno namenjene za zdravljenje kroničnega venskega popuščanja. Vene so sicer žile, mnogo večje od kapilar, pa vendar lahko s tem, ko vplivamo na njihovo čvrstost, posledično zmanjšamo pritisk na manjše okoliške kapilare in jih tako zaščitimo pred pokanjem. Če bodo namreč velike žile sposobne stisniti kri iz žil v nogah navzgor proti srcu, bodo tudi kapilare v nogah manj obremenjene, saj ne bo motečega otekanja nog in s tem pritiska mehkih tkiv na kapilaro steno.

Med rastlinskimi flavonoidi so najpogosteje uporabljani diosmin, hersperidin in escin, in sicer obliki gelov ali krem, namenjenih za lokalno uporabo na nogah, slednja dva pa tudi v obliki tabletk.

Kozmetična sredstva za nego kuperozne kože

Izdelki za nego obraza, ki jih najpogosteje najdemo v lekarnah, vsebujejo rastlinske izvlečke, ki izboljšajo tonus drobnih žilic obraza, preprečujejo vnetno reakcijo na mestu pokanja kapilar in zmanjšajo njihovo opaznost. Tako so največkrat v njih izvlečki nepozebnika (oži žilice), divjega kostanja (krepi žilne stene), navadnega plešca, bodeče lobodike, rastlinski polifenoli (znani zlasti po svojem antioksidativnem učinku) in flavonoidi, nemalokrat pa imajo kozmetična sredstva za nego dodane tudi zelene pigmente, ki nevtralizirajo rdečino in tako zmanjšajo opaznost razširjenih kapilar.

Nekirurški kozmetični posegi

Kapilare so najtanjše žilice v telesu a kljub temu motečeKo vsa omenjena sredstva in pristopi ne zadovoljijo naših pričakovanj glede zmanjšanja opaznosti razširjenih kapilar, se lahko obrnemo na usposobljenega dermatologa, ki bo videz teh žilic zmanjšal s pomočjo laserja. Poseg se izvaja ambulantno, je rahlo do zmerno boleč (odvisno od področja odstranjevanja), vendar učinkovit. Temelji na laserski tehnologiji (npr. ipl ali elos), kjer s pomočjo svetlobne energije, ki se pretvori v toplotno, koagulirajo beljakovine v žilni steni kapilare. Mesto delovanja laserja je točno določeno s pomočjo vrste uporabljene svetlobe: ta cilja na področje, ki vsebuje pigment – hemoglobin; kapilara zaradi tega ni več prehodna, in tako propade. Manjše kapilare navadno izginejo hitro po posegu, medtem ko na mestu koagulacije malce večjih kapilar najprej nastane drobna krastica, ki po nekaj dneh izgine. Po posegu je koža še nekaj časa bolj občutljiva (potrebuje čas za regeneracijo), zato se tovrstni posegi ne izvajajo v toplih mesecih leta, ko je koža direktno izpostavljena sončni svetlobi; prav tako se poseg ne izvaja na koži, ki je porjavela od sonca. Zaradi mrzlega zraka pozimi je torej najprimernejši čas za uporabo laserja zgodaj spomladi ali jeseni.

Za zaključek ...

Videz razširjenih ali razpokanih kapilar za marsikoga ni prijeten, vendar ni največja nadloga, ki se lahko pojavi na koži. Bližajo se poletni meseci, marsikdo bo za porjavelo kožno povrhnjico uspešno skril sicer opazne kapilare, a treba je vedeti, da rjav pigment na koži sicer res zmanjša opaznost kapilar, vendar je ta učinek le začasen. Prekomerno izpostavljanje sončnim žarkom pojavnost težav s kapilarami še celo poveča, kar bo slej kot prej opazno tudi navzven. Med raznovrstnimi pristopi bo vsak zagotovo našel sebi pravega, da bo izboljšal videz svoje kože, s tem pa tudi svoje počutje v njej.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 53, maj 2011.