Atopijski dermatitis

prim. Boris Kralj, dr. med., Akd dermatološka ambulanta

prim. Boris Kralj, dr. med.Za diagnozo atopijskega dermatitisa včasih ni treba mnogo znanja, vendar pa obstaja veliko različnih oblik te bolezni in med njimi so stanja, ko je diagnoza bolezni zelo težka.

Pred leti je veljalo, da je atopijski dermatitis bolezen dojenčkov in majhnih otrok, ki vedno izzveni, torej izgine.

Kaj pa opažamo danes? Bolezen se pojavi v kateremkoli življenjskem obdobju, ni več pravil, ki so veljala včasih, tudi odraslim ljudem se pojavljajo tipični znaki: suha koža, srbenje, vnetje, luščenje, največkrat na atipičnih mestih, kot so pregibi, veke ali vrat, lahko pa tudi na drugih delih, na primer okrog ust, na trebuhu ali hrbtu.

Atopijski dermatitis je pogosto povezan z drugimi boleznimi

Tipično za to bolezen je, da je pogosto v povezavi z drugimi boleznimi, kot so astma, seneni nahod in alergijske bolezni dihal. Tudi prehajanje te bolezni v eno izmed naštetih je pogosto. Vzroki za to niso točno znani, pomembno pa je, da oboleli s predispozicijo za to bolezen reagirajo na določene dražljaje, kot so psihični, alergeni, stresni in drugi sprožitelji, s kožnimi spremembami, tipičnimi za to bolezen.

Z vidika celic oz. imunosti razlagajo bolezen kot motnjo v delovanju limfocitov, to je celic, ki igrajo pomembno vlogo v imunosti, poleg tega pa so spremembe v delovanju kože v tem smislu, da je pregradna funkcija kože zmanjšana, zato koža postaja suha in vneta.

Pri dojenčkih se najprej pojavi na ličkih

Atopijski dermatitis je pogosto povezan z drugimi boleznimiTipične spremembe pri dojenčkih so na licih, kasneje se pojavljajo na zapestjih, pod koleni, na vratu; takrat je postavitev diagnoze enostavna.

Včasih so v ozadju tudi težave s preobčutljivostjo na določene prehrambene alergene, kot so moka, mleko, jajca in podobno, v kasnejših obdobjih pa pogosto tudi na alergene iz okolice, npr. pelode trav, hišni prah in pršico. Pomembno je vedeti, da samo izločanje alergenov, na katere je bolnik preobčutljiv, ni dovolj, zato potrebujejo ti bolniki tudi zdravljenje obolelih predelov z mazili.

Pomembno pri bolnikih s to boleznijo je tudi, da kožo negujejo s kremami, ki zagotovijo ustrezno mastnost in zaščito kože, poleg tega pa tako preprečujejo močnejša poslabšanja. Krem, ki so namenjene atopijskemu dermatitisu, je v lekarnah na voljo dovolj, treba je le poiskati ustrezno.

Zdravljenje: kortikosteroidne kreme

Kaj pa zdravljenje? Pomembno vlogo imajo kortikosteroidne kreme. Te so precej močne in zelo dobro pomagajo umiriti vnetje, njihova slaba lastnost pa je, da je uporaba omejena, ker po dolgotrajni uporabi začnejo tanjšati kožo. Kot nadaljevanje zdravljenja po umiritivi s temi kremami imamo na voljo kreme, ki vsebujejo protivnetna sredstva in ne tanjšajo kože – to so t. i. imunomodulatorji. Do določene mere pride v poštev tudi uporaba tablet ali sirupov proti srbenju.

Spremljevalec skozi vse življenje

Atopijski dermatitis je pogosto bolezen, ki spremlja bolnike celo življenje. Le redki imajo res hude oblike, ki zahtevajo tudi zdravljenje s tabletami, pa vendar je bolezen zelo neprijetna, ker moti, ker srbi in ker je potrebno veliko ukvarjanja z nego in mazili.

Vodenje bolezni je v lažjih primerih pogosto lahko v ambulanti pediatra ali splošnega zdravnika, v diagnostično in terapevtsko bolj zahtevnih primerih pa je potrebno vodenje v dermatološki ambulanti in iskanje najbolj ustrezne terapije, ki je lahko dolgotrajna. Tudi pri tej bolezni velja pravilo: pomagati in ne škodovati, torej izbrati najbolj primerno kombinacijo mazil in zdravil, ki olajša stanje in ne poškoduje kože. Tukaj pa se pogosto pojavljajo problemi, po eni strani zaradi neupoštevanja navodil, po drugi strani pa zaradi tega, ker ni izbrana ustrezna terapija.

Pomembno je omeniti, da opažamo pri tej bolezni poslabšanja v zimskem času, po stresnih situacijah, izboljšanja pa v času sprostitve, npr. na dopustu in poleti, ko so bolniki vsaj zmerno izpostavljeni soncu.

Naj na koncu omenim pomembno dejstvo, ki ga opažam pri svojem delu: nekateri bolniki so prepričani v to, da je bolezen samo posledica alergije. Zahtevajo stalna testiranja in šele na koncu verjamejo, da ni kriva samo alergija, temveč je bolezen veliko bolj kompleksna. Takrat se bolj posvetijo svetovani lokalni terapiji in s tem so tudi uspehi zdravljenja boljši. 

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 54, poletje 2011.