DOMOV BOLEZNI DERMATOLOGIJA ATOPIČNI DERMATITIS PRI OTROCIH

Atopični dermatitis pri otrocih

atopični dermatitisAtopični dermatitis je najpogostejša vnetna bolezen kože pri otrocih. V razvitem svetu prizadene približno 15 odstotkov otrok. Spremembe na koži segajo vse od suhe kože pa do izrazite prizadetosti kože vsega telesa, ki tudi izrazito srbi.

Večinoma se bolezen začne pred petim letom starosti. Pogosto se z odraščanjem postopoma umiri ali celo popolnoma izzveni, vendar so pri teh bolnikih pogostejše druge alergijske bolezni, kot sta astma in alergijski nahod.

Pri nastanku atopičnega dermatitisa sodeluje več dejavnikov. Pomembni so dedna nagnjenost k alergijskim boleznim, senzibilizacija na prehranske alergene (najpogostejši so kravje mleko, jajce, pšenica in arašidi) pri majhnih otrocih, senzibilizacija na inhalacijske alergene (pršica, trave) pri starejših bolnikih in okužba z bakterijo Stafilokokus aureus.

Pogosto je tudi slabše pregradno delovanje kože, ki povzroči, da je koža bolj suha in občutljivejša za škodljivo delovanje dražečih snovi iz okolja.

Srbečica in izpuščaj

Za atopični dermatitis sta najznačilnejša srbečica in izpuščaj, ki je najprej vlažen in rdeč, pojavljajo se mehurčki in razjede. S trajanjem bolezni pa nastanejo bunčice, kraste, luščenje in zadebeljena koža. Pri atopičnem dermatitisu se izpuščaj pojavlja na značilnih mestih, ki se s starostjo spreminjajo. Pri dojenčkih so spremembe predvsem po koži obraza, lasišču, zgornjem delu trupa in okončinah. Predel pod plenicami je praviloma neprizadet. Pri mlajših otrocih spremembe po obrazu izginejo, pojavijo se na upogibnih delih zgornjih in spodnjih udov ter po vratu.

Diagnozo atopični dermatitis postavimo na osnovi kliničnega pregleda kože ter tipične lokalizacije ponavljajočega se vnetja. V pomoč so nam nekateri laboratorijski testi, na primer alergološki, s katerimi ugotavljamo tudi možne vzročne dejavnike.

Zdravljenje atopičnega dermatitisa

Zdravljenje atopičnega dermatitisa je dolgotrajno, saj je bolezen kronična. Sodobna terapija mora biti varna in učinkovita. Bolniku mora omogočiti življenje brez srbeža in s čim manj kožnimi spremembami. Akutna poslabšanja atopičnega dermatitisa zdravimo z lokalnimi kortikosteroidi. Novejša zdravila so lokalni imunomodulatorji, kot sta takrolimus in pimekrolimus, ki imajo manj neželenih učinkov in so primerna za dolgotrajno uporabo. Srbež zmanjšamo z antihistaminiki. Pri sočasni okužbi kože uporabljamo antibiotična ali antimikotična mazila. Kadar gre za res zelo hudo obliko bolezni, imamo na voljo še sistemska zdravila.

Ves čas je potrebna skrbna nega kože z uporabo negovalnih mazil in oljnih kopeli, poleg tega se je treba izogibati sprožitvenim dejavnikom. Pri dokazanih alergijah je potrebna dieta, prilagoditi je treba okolje. Odsvetujemo uporabo dražečih mil, penečih se kopeli in uporabo mehčalcev za perilo. Priporočamo bombažno obleko, oprano z manjšo količino praška in dobro splaknjeno.

Bolnikom oziroma njihovim staršem je treba natančno razložiti, da je bolezen dolgotrajna, vendar z upoštevanjem navodil in z zdravili, ki so nam na voljo, večinoma dobro obvladljiva.