DOMOV ZDRAVO ŽIVLJENJE BREZ BOLEČIN AKUPRESURA – VAŠE ROKE SO LAHKO ZDRAVILO

Akupresura – vaše roke so lahko zdravilo

Boštjan Podvršič, dipl. biologV današnjem času smo ljudje vse bolj izpostavljeni zunanjim in notranjim pritiskom, zato nas vedno pogosteje pestijo različne zdravstvene težave. Nekatere med njimi so postale že skoraj naše vsakodnevne spremljevalke. Za odpravljanje najrazličnejših težav, tudi takih, ki so povezane s psihološkim stanjem, se danes vse bolj uporablja akupresura.

Akupresura je več kot 3000 let stara veda. Izhaja iz Kitajske in je pomemben del tradicionalne kitajske medicine. Bistvo akupresure so akupresurne točke, ki so razporejene po celem telesu. Do sedaj so na človeškem telesu našli več kot 365 točk, ki ob pravilni stimulaciji izzovejo odzive na različnih oddaljenih delih telesa, vključno z notranjimi organi in hormonalnimi žlezami. S pritiskanjem na točno določene akupresurne točke lahko predvidljivo vplivamo na občutenje bolečine, apetit, krvni obtok, izločanje posameznih hormonov ter posredno in neposredno celo na občutenje tesnobe, voljo in določena vedenja (kot so impulzivna vedenja in stereotipna vedenja, povezana z dolgotrajnim stresom). V zadnjem desetletju celo sodobna zahodna znanost bolj in bolj priznava delovanje akupunkture in akupresure. Zaradi izsledkov raziskav celo priporoča njuno uporabo v medicinski praksi za določene primere obolenj in stanj.

Akupresura je popolnoma naravna, neškodljiva metoda samozdravljenja, ki se uporablja za lajšanje različnih težav. Deluje tako, da s prstom pritiskate na določeno točko na telesu, kar ugodno vpliva na živčni, krvni in hormonski sistem. Akupresura je izjemno preprosta in za izvajanje ne potrebujete nobenega predznanja. Izvajate jo samostojno, brez kakršne koli pomoči, tako sebi kot tudi drugim. Ne obstaja starostna omejitev in primerna je tudi za popolne začetnike.

Migrena

Veliko bolj neprijetna oblika glavobola je migrena. To je ponavljajoči se glavobol, ki je po navadi zelo intenziven in lahko človeka popolnoma onesposobi. Pojavlja se pri 10 do 20 % odraslih. Pri ženskah je trikrat pogostejši kot pri moških. To hromečo, utripajočo bolečino v glavi, ki preprečuje normalno opravljanje dnevnih opravil, velikokrat spremljajo opozorilni simptomi. Strah, utrujenost, povečana želja po hrani in pijači, depresija in tudi trd vrat.
Migrena po navadi obišče tiste, ki živijo odmaknjeni od svojega telesa, premalo spijo, se slabo prehranjujejo, doživljajo hormonske spremembe in morda nevede dopuščajo stresu, da vodi njihovo bivanje. Posledice so močna bolečina, onemogočeno normalno delovanje nekaj ur ali celo več dni, bruhanje, motnje govora ali zvonjenje v ušesih. Pri migrenah je pomembna predvsem preventiva, kar zajema tudi prehrano in način življenja. Redna uporaba akupresure zmanjša številčnost migren.

Kako deluje akupresura?

Na začetku je akupresura temeljila zgolj na slepem preizkušanju in naključnih odkritjih. Vse, kar so potrebovali, je bilo veliko potrpljenja in veliko časa, da so odkrili prave točke. Največ so se naučili od bolnih ljudi, saj so pri njih videli, kje so blokade in težave. Razvoj akupresure se še danes izpopolnjuje in nadgrajuje.

Prednosti akupresure:
• neinvazivnost
• visoka učinkovitost
• ne zahteva nobenih pripomočkov, le prste • olajša bolečine že v 1 minuti
• za dolgoročnejši učinek zadostuje 5–10   minut vadbe na dan
• deluje še dolgo po tem, ko prenehamo s  tretmajem (tudi po 1 leto)
• nima stranskih učinkov
• je vedno pri roki
• je popolnoma naravna, brez kakršnihkoli dodatkov.

V zadnjem desetletju je akupresura prišla tudi pod lupo znanosti. Sodobna medicina je največ študij naredila o delovanju akupresure na nivoju bolečin. Tako je akupresura dobila s strani zahodne medicine največ priznanj prav za lajšanje in odpravo bolečine. Ugotovili so, da s stimulacijo akupresurnih točk stimuliramo živce in mišice ter tako neposredno vplivamo na delovanje drugih delov telesa. Tako lahko preko živčevja zavremo normalno pot bolečine. Še več, študije z napravo, s pomočjo katere vidijo odzivanje možganov (fmri – functional Magnetic Resonance Imaging), so pokazale, da stimulacija nekaterih akupresurnih točk posredno stimulira nekatere predele možganov, ki so povezani z organi, ki naj bi jih te točke stimulirale! Kaj to pomeni? Ko so osebi stimulirali akupresurno točko na telesu, odgovorno za ledvice, je ta naprava zabeležila odzivanje predela možganov, ki je povezan z ledvicami. To je dokazalo vpliv akupresurne točke na delovanje ledvic.

S stimulacijo nekaterih akupresurnih točk posredno stimuliramo notranje organe. Tako lahko preko predvsem hormonalnih žlez vplivamo na nivo nekaterih hormonov v krvi. Vsi pa vemo, kako pomembno vlogo imajo hormoni pri telesnih in umskih funkcijah. Kdor je gospodar hormonov, je gospodar svojega telesa in uma.

Akupresura in akupunktura uporabljata iste točke in meridiane, vendar pri akupunkturi uporabljamo igle, pri akupresuri pa pritisk s prsti, komolcem ali različnimi pripomočki.

V mnogih primerih še vedno ni možno razložiti delovanja akupresurnih točk z medicinskimi metodami. Skozi tisočletja so se izkazale za učinkovite, in to je tisto, kar je na koncu pomembno. Celotna tradicionalna kitajska medicina, zato tudi akupresura, temelji na filozofsko-religioznem nazoru Kitajcev, taoizmu. Bolezen je po tem nazoru neravnovesje razmerja moči v našem telesu. Cilj zdravljenja je tako ponovna vzpostavitev harmonije oziroma ravnovesja v telesu. Pri akupresuri stimuliramo izbrane točke na meridianih (kanali, skozi katere se pretaka »življenjska« energija). S tem sprostimo ali zavremo pretok te energije, ki odloča o tem, ali smo zdravi ali bolni.

Verjetno je res, kar pravijo: »Včasih so preproste rešitve najboljše! «

Akupresura je med nami že dolgo, dolgo časa. Le mi sami izbiramo, ali jo bomo uporabili sebi v prid.

Bolečina

Bolečine ni treba posebej predstavljati, ker jo vsi še predobro poznamo. Vsi vemo, da najlažja vsakodnevna opravila ob spremstvu bolečine postanejo prava nočna mora. Pojavlja se na različnih mestih in v različnih oblikah. V resnici pa je bolečina naš prijatelj. Čeprav je neprijetna, ima zelo pomembno vlogo. Je opozorilni znak, da je z nami nekaj narobe. Prav zaradi bolečine se po navadi izogibamo dejavniku, ki nam jo povzroča in nam škoduje. Redna uporaba akupresure omili intenzivnost bolečin.

Mit o akupresuri št. 1

»Če želimo, da akupresura deluje, je treba vanjo verjeti.«

Ne drži. Veliko ljudi še vedno misli, da je delovanje akupresure pogojeno le z zaupanjem vanjo – da gre za tako imenovani »placebo učinek«. Vendar pa številne znanstvene študije, ki so jih naredili v zadnjih letih, dokazujejo, da akupresura privede do zmanjšanja števila in intenzitete glavobolov v statistično značilno več primerih kot placebo! To pomeni, da deluje ne glede na to, ali verjamete vanjo.

Mit o akupresuri št. 2

»Akupresura deluje le za nekaj minut.«

Ne drži. Raziskave so pokazale, da je učinek akupresure dolgotrajen in da lahko traja tudi do enega leta.