DOMOV KULINARIČNO RAZVAJANJE AJDOVI ŽGANCI PO KOROŠKO

Ajdovi žganci po Koroško

Osvežitev za poletne dni

Končno je zadišalo po pravem poletju in zakaj ne bi pri vas zadišalo po pravi domači jedi, ki jo lahko popestrimo tako, da bo v vročih dneh, ki so končno prišli v našo deželo, delovala zelo osvežilno.

Ajdovi žganci so tradicionalna slovenska jed, na Koroškem pa jo naše bice (stare mame) in mame pripravljajo nekoliko drugače. Tudi priloge po vsej Sloveniji so različne, k žgancem naj bi prijale vse vrste juh, od kislih do zelenjavnih, razne obare, ponekod mogoče še kak golaž.

Na Koroškem je glavna priloga k ajdovim žgancem kislo mleko, kar je konec koncev nenavadno tudi za vso preostalo nealpsko Slovenijo.

Zanimivost te jedi je najbrž v sami pripravi, ki se drugače kot večina preostalih žgancev in polente začne s praženjem ajdove moke. Za ta način priprave žgancev potrebujete predvsem kakovostno kozico, vok ali kaj teflonskega, kar ni opraskano, poleg tega pa še močno roko in malo več časa za pripravo.

Moko stresite v kozico brez olja, soli, čebule ali drugih dodatkov. Na majhnem do srednjem ognju začnite pražiti moko. Pazite, da ogenj ni premočan ali posoda preslaba, ker se vam bo začela moka prijemati na stene in dno in lahko takoj prenehate. Ta način priprave žgancev res ni za ljudi z rahlimi živci, dobrodošel bi bil tudi kakšen pomočnik, ker boste vi stali ob štedilniku in mešali, mešali, mešali …

Na sosednji plošči zavrite vodo in naj rahlo vre ves čas priprave. Vodo solimo, slan krop pa vam naj pomočnik z malo večjo žlico ali malo manjšo penovco (zajemalko) počasi dodaja v praženo moko. Moka bo dovolj pražena, ko nekoliko porumeni ali porjavi, vendar pri ajdovi moki ta barvni odtenek težko prepoznamo, zato se zanesimo na svoj voh. Ko že nekaj minut veselo diši po kuhinji, začnite dodajati vodo in ne pozabite na mešanje.

Posebno psihično zahtevni so mešalni trenutki na začetku dodajanja vode, ker se takrat najbolj prijemlje na lonec. Glavna prednost priprave žgancev na ta način je, da lahko sami uravnavate velikost in močnatost žgancev. Preprosto ne morete zgrešiti prave zgradbe in sočnosti posameznega žganka, ker prenehate mešati in jih odstavite z ognja takrat, ko se vam bodo zdeli pravi. Seveda jih pokusite; če so še preveč mokasti, dodajte še malo vode, včasih lahko tudi samo žlico ali par kapljic.

Pazite, da krop ne bo preslan; če bo neslan, ga še vedno lahko dosolite proti koncu.
Na Koroškem se je včasih šlo po domače mleko k prvemu kmetu, nalilo se je v veliko skledo in v tej tudi postreglo na mizi. Tako postrežbo še vedno priporočam: skledo z mlekom na sredo in vsi zajemajte iz nje in, prosim, še vedno velja pravilo, naj se vsak drži svojega konca sklede in ne spodnaša mleka na svojo stran.

Zame je dober grump osnova za dober žgank, iz spoštovanja do bice in njenega recepta jih pač ne izpustim in vedno zabelim.

Krona na odlično pripravljeno domačo jed so seveda grumpi (ocvirki), ki pa jih v tej reviji berite kot zgolj dodatek za tiste, ki ne živijo zdravo in se ne bojijo za svoje žile ter dajo precej na staro romantiko. Zame je dober grump osnova za dober žgank, iz spoštovanja do bice in njenega recepta jih pač ne izpustim in vedno zabelim.

Kako in kje boste našli mleko za kisanje, prepuščam vam, lahko ga tudi kupite, bolj pa se vam bodo cedile sline, če ga nekaj dni gledate na okenski polici, ko dobiva obliko in okus.
Pa en sočen mlask vsem.

Sestavine za 4 osebe:

  • ajdova moka 400–500 gramov
  • 1,5 l kislega mleka
  • grumpi
  • par močnih rok
  • pomočnik
  • slan krop

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 24, julij/avgust 2008.