Ukradene školjke

Po nekaj receptih so začeli v uredništvu že krepko pritiskati name, naj vendarle že napišem recept, v katerem bo tudi kaj morskega. Nekaj z morskimi sadeži. Moram priznati, da mi besedna zveza morski sadež nikoli ni bila preveč domača. Sadež kot sadež je načeloma sladek, sočen, lepe, večinoma okrogle oblike. Morski sadeži so pa  zvezdaste, školjkaste, rakaste, lovkaste ali druge hecne oblike in niti niso ravno sladki.

kulinarika - školjkeMogoče so v uredništvu mislili na kako ribo, a riba ni sadež, ker je ne pobiramo, temveč ulovimo. Dilema ni trajala dolgo – zamisel sem ukradel dobri piceriji iz neke vasice pred Domžalami. Tega mi superfantje iz picerije ne bodo zamerili, saj bom opozoril drage bralke in bralce, da je moj recept le približek njihovemu idealnemu obroku. Ampak dober približek.

Dagnje najprej pod mrzlo vodo očistite, postrgajte z njih korale, ki se luščijo, potrgajte travice z njihovih trebuščkov in jih vsujte za dve minuti v vrelo vodo. Ko se bodo odprle, jih precedite in vsako posebej prelomite na pol. Neodprte so pokvarjene in jih zavrzite.

Polovičke z mesom zložite na pekač, prelijte s paradižikovo mezgo ali pretlačenimi pelati, ki jih prej posolite in vanje vmešate še dva ščepca origana. Če imate malo več časa vam svetujem, da mezgo ali pelate prej na štedilniku nekoliko povrete, s čimer se boste znebili poplave v pekaču. Čez vse skupaj naribajte sir. Preostale polovice školjk dajte otrokom na dvorišču, da jih uporabijo za gumbe ali oči snežakov Kitajcev.

Najboljši učinki in dodatki pridejo vedno na koncu. Ko se pečici na maksimumu izklopi lučka za gretje, čez ves pekač enakomerno prelijte deciliter belega suhega vina. Pekač dajte v pečico za 15 do 20 minut, odvisno od maksimuma vaše pečice. Ko se bo na raztopljenem siru počasi zapekala skorjica, vzemite pekač ven.

Med četrturnim čakanjem ne stojte križem rok ali, bog ne daj, kot kup nesreče. Napravite tržaško omako! Na drobno sesekljajte česen in ga zmešajte v vroče olivno olje, tokrat brez peteršilja.

Takoj ko potegnete pekač iz pečice, prelijte s tržaško omako, a z njo ne pretiravajte. Nekaj kapljajev po dolgem in počez čez pekač in to bo to. Postrezite v pekaču na sredino mize, po možnosti nad svečko ali dve, da se jed preveč ne ohladi. Posameznikom razdelite male krožnike zgolj za to, da ne packajo po mizi. Oborožite se z goro papirnatih brisač in jejte z rokami. Pazite, vroče!

Najboljša priloga je seveda kruhek, ki vam ga v omenjeni piceriji spečejo v krušni peči poleg školjk. Vi boste zmagali že, če boste ponudili svežo belo bageto ali francosko štruco. Gostje bodo po stari ribiški šegi trgali kruh in ga namakali v omako na dnu pečice. Štiriprstno izluščevanje morskih sadežev, njihovo izsesavanje in lizanje je tu neizogibno zapovedan bonton.

Edini kazalnik, kako dobro ste vse skupaj pripravili, bo gost, ki bo prvi potarnal da ne more več, da omake bi pa še malo. Čista amerikanizacija in nečast školjkam, a vendarle. Sledili bodo vsesplošni vzdihljaji prenažrtosti in ostalo bo en kup posode in odpadkov.

Naslednjič pa, ko boste pred Domžalami lačni razmišljali, kaj bi pojedli, in boste mešana druščina vegi-mesnatih, se ustavite v tej piceriji in naročite porcijo školjk iz krušne peči. Ker je naš recept še vedno kopija, vam svetujem, da se načrtno presenetite z obiskom.

Ideja za recept je ukradena, nikomur nismo plačali za objavo, tako kot tudi ne bomo nikomur delali zastonj reklame. Vseeno pa vam bo kdo izmed lačnih uslužbencev iz uredništva revije prijazno postregel  z imenom iščoče restavracije.

Dober tek!

Za pripravo jedi trem gostom plus gostitelju potrebujemo:

  • 1 kg svežih dagenj (lahko tudi več, odvisno od jedcev)
  • 1 dcl suhega belega vina (ne buteljčnega, takega za špricer)
  • konzerva ali več mezge ali pelatov
  • sol, origano
  • 30 dag sira (vseeno, katerega, le ne kozjega ali ementalerja; lahko je mocarela, drugače pa gavda, jošt ...)
  • tri goste

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 28, december 2008.