DOMOV PREUDARNO ZA ZDRAVJE ŽIVALICE, KI NAS ZMOTIJO NA DOPUSTU

Živalice, ki nas zmotijo na dopustu

Uredništvo revije Naša lekarna

Poletje je tu in prihaja čas počitnic na morju ali kje drugje, kjer se lahko sprostimo, pozabimo na skrbi in si odpočijemo od napornega delovnega leta. A tudi na našem počitku ni vse tako popolno, kot se zdi, saj nas namesto šefov, rokov in položnic začno gristi in pikati druge nadloge.

Komarji

Klopi so pri nas aktivni od pomladi do pozne jeseni.Verjetno vam je poznan tisti zvok bzzzzz, ki vas zmoti ob uživanju v toplih poletnih večerih. Komar je eno bolj nadležnih bitij, ki nam pijejo kri v času od mraka do zore, zato se v tem času zavarujmo z repelenti, ki te male nadloge odganjajo. Če pa nas vseeno pičijo, na razdraženo in srbečo kožo nanesimo mazilo, ki vsebuje sredstvo proti srbenju ali aloe vero.

Mrčesna artilerija

Če so piki komarjev razen srbenja, ki ga povzročijo, precej nedolžni, pa so čebele, ose in sršeni že malce bolj nevarni in neprijetni. Ob piku namreč spustijo strup, zato je pik boleč, pri nekaterih ljudeh pa se lahko razvije huda alergična reakcija ali celo anafilaktični šok. Po piku je treba takoj previdno izvleči želo in mesto hladiti z ledom ali mrzlo vodo. Če pa se pojavijo znaki, kot so koprivnica po vsej koži, srbenje, otekanje okoli oči in težko dihanje, pa je potreben takojšen obisk zdravnika, saj gre lahko za stanje, ki ogroža življenje.

Krvoses, ki ga pogosto prepozno zagledamo

Klopi so pri nas aktivni od pomladi do pozne jeseni in na svoje žrtve prežijo v visoki travi z grmovjem, na robovih jas in v gozdni podrasti. 

Klopi so pri nas aktivni od pomladi do pozne jeseni in na svoje žrtve prežijo v visoki travi z grmovjem, na robovih jas in v gozdni podrasti. Pri nas klopi prenašajo dve hudi bolezni - lymsko boreliozo in klopni meningoencefalitis, proti kateremu obstaja cepivo, ki je vsekakor priporočljivo za vse, ki ste veliko v naravi. Pred klopi se zaščitimo z dolgimi oblačili, ki naj bodo svetlih barv, da ga lažje opazimo, na nepokrito kožo pa nanesimo repelent. Ko se vrnemo domov, pa natančno pregledamo telo in se stuširamo. Če je klop že »zagrizel« v našo kožo, nanj nanesemo malce olja ali kreme in njegov prijem bo popustil. Nato ga nežno odstranimo s pinceto. Pozorni moramo biti še na kolobarjast izpuščaj. Če se ta pojavi, takoj obiščimo zdravnika.

Ko med plavanjem zaskeli

Tudi v morju nas lahko čakajo živalice, ki nam zagrenijo dopustniški dan. Meduze nas lahko presenetijo med plavanjem, saj jih težko opazimo, dokler ni že prepozno. Ožig meduze običajno povzroči blago kožno reakcijo in bolečine, ki minejo v nekaj urah. Ožgano mesto nas bo sicer srbelo še nekaj dni. Če na koži ostane košček meduze, ga speremo z morsko vodo in odstranimo s pinceto. Če je ožig zelo hud, si lahko pomagamo s kremo, ki je kombinacija analgetika, antihistaminika in kortikosteroida.

Iglice z dna

Komar lahko popije do trikratnik svoje teže v krvi. A brez skrbi, če bi komar želel popiti vso vašo kri, bi vas moral ugrizniti približno 1,2 milijonkrat.

Tudi ko stopamo v vodo, da bi se osvežili v morski vodi, nas čaka mala nadloga, ki sicer ni nevarna, a lahko povzroči obilico preglavic. Morski ježki so nič hudega sluteče živalice na morskem dnu, ki pa se pred »napadalci« ščitijo z ostrimi bodicami, ki so zelo ostre in drobljive, zato pogosto ostanejo v koži. Če stopimo na ježka, previdno odstranimo iglice, če pa kakšna ostane pod kožo, se bo sčasoma izločila sama. Le redko pa je potreben operativni poseg.