DOMOV PREUDARNO ZA ZDRAVJE VOZNIKI, ALI POZNATE VSEBINO KOMPLETA ZA...

Vozniki, ali poznate vsebino kompleta za prvo pomoč v vašem vozilu?

Si lahko predstavljate, da med pripravljanjem kosila ugotovite, da vam manjka ključna začimba? Zadrega je še toliko večja, če so obiski tako rekoč že pred vrati. Ali da ste na poti ostali brez goriva, vam pa se precej mudi? Kaj pa, da se zgodi prometna nesreča, v kateri nekdo utrpi telesne poškodbe, in ste prvi, ki prispete na kraj nezgode?

komplet prve pomočiGlede na pogostost prometnih nesreč v Sloveniji se lahko kaj hitro znajdete v takšni situaciji. Bi znali uporabiti pripomočke iz kompleta za prvo pomoč v svojem vozilu in oskrbeti npr. hudo krvavečo rano? Kdaj nazadnje ste sploh pokukali v svoj komplet za prvo pomoč in preverili, ali je popoln in material v njem še z veljavnim rokom uporabe? Ali veste, kakšen komplet za prvo pomoč morate imeti v svojem avtomobilu? Starega ali novega? In kaj vse dobite v njem?

Dajanje ustrezne prve pomoči poškodovanim ali nenadno obolelim je predvsem hvalevredno dejanje. Je pa tudi dolžnost, ki jo nalaga zakon, ne samo voznikom, temveč vsakemu državljanu. Tako mora vsakdo poškodovanemu ali bolnemu v nujnem primeru po svojih močeh in sposobnostih dajati prvo pomoč in mu omogočiti dostop do nujne medicinske pomoči. Vozniki imamo za tak primer v vozilu komplet za prvo pomoč, ki je sestavni del obvezne opreme vseh motornih vozil. Tista vozila, ki so bila prvič registrirana v Republiki Sloveniji po 1. januarju 2005, morajo biti opremljena z novim kompletom za prvo pomoč, v drugih vozilih pa so še vedno lahko obstoječi, stari kompleti. Zaradi skromnejše vsebine je stari komplet priporočljivo zamenjati z novim. Ta namreč vsebuje nekatere koristne pripomočke, ki jih v starem kompletu ni. To so aluplast za opekline, dvostranska metalizirana folija, zaščitna folija za umetno dihanje, rokavice, škarje z zaobljeno konico, ki so zamenjale britvico z držajem, in zloženka s kratkimi navodili za dajanje prve pomoči.

Vendar ni dovolj le to, da imamo svoje vozilo opremljeno s predpisano vsebino kompleta za prvo pomoč. Za ta komplet moramo tudi ustrezno skrbeti. Preverjati je treba, ali je vsebina kompleta popolna, torej da ne manjka kateri od pripomočkov. Ali je sterilni material v nepoškodovani embalaži in z veljavnim rokom uporabe, ali se obliži še oprijemajo. Še posebno pomembno je, da poznamo posamezne pripomočke iz kompleta in jih znamo pravilno uporabiti. Vozniki z novim kompletom za prvo pomoč imajo možnost na kratko obnoviti svoje znanje iz prve pomoči, saj so vsebini kompleta priložena navodila, v katerih so opisani najnujnejši ukrepi prve pomoči. Vse to velja narediti že zdaj. Ko pride do nesreče, je za hudo poškodovanega ali nenadno obolelega dragocena že vsaka sekunda!

Po rezultatih raziskave, ki jo je soavtorica prispevka Irena Šterbenc izvedla pod mentorstvom viš. pred. mag. Damjan Slabe v okviru svojega diplomskega dela na Oddelku za sanitarno inženirstvo na Visoki šoli za zdravstvo Univerze v Ljubljani:

- večina anketiranih voznikov motornih vozili ne ve, kateri od naštetih pripomočkov (ne) sodijo na seznam vsebine starega oziroma novega kompleta za prvo pomoč (PP),
le 38 % anketiranih ve, da je v kompletu za PP dovolj obvezil za kompresijsko obvezo na udu,

- 74 % anketiranih dobro pozna prvi povoj (vedo, da je sterilen in vsebuje hkrati blazinico gaze in povoj za obvezo rane),

- večina anketiranih ne razlikuje med namenom uporabe dvostransko metalizirane folije in aluplasta,

- 82 % jih iz kompleta porabljeni material čim prej nadomesti z novim, bistveno manj (le 38 %) jih vsaj enkrat letno preverja material v kompletu in rok uporabe, 26 %  pa jih še nikoli ni poskrbelo, da bi komplet za PP očistili oz. poskrbeli za higiensko vzdrževanje.

Prvi povoj

je sterilen in je sestavljen iz ene blazinice gaze, pritrjene na povoj, ki je zvit v dve glavi (svitka), eno kratko in drugo dolgo. Je idealno sredstvo za obvezovanje ran. Primeren je zlasti za oskrbo krvavečih ran in za kompresijsko obvezo pri nevarnih krvavitvah.

Z obema rokama primite glavi povoja in ga raztegnite, pri tem pazite, da se s prsti ne dotikate sterilne gaze. Gazo položite čez rano. S krajšim koncem povoja napravite zavoj, s čimer gazo zasilno pritrdite, preostanek krajšega konca pa pustite viseti. Nato nadaljujte povijanje z daljšim koncem povoja in na koncu zavežite oba konca povoja skupaj. Ne obvezujte pretesno! Če se blazinica premakne z mesta, jo morate odstraniti in uporabiti novo. Če povoj prekrvavi, blazinice povoja, ki prekriva rano, ne odstranjujte, ampak čez njo obvežite novi prvi povoj.

Aluplast za opekline

je sterilna, s tanko plastjo aluminija prevlečena (metalizirana) tkanina za pokritje opeklin. Prednosti aluplasta: hladi opekline, zaradi mikropor prepušča zrak in s tem pospešuje celjenje rane, se ne zleplja z rano, zato menjava ne povzroča bolečin.

Metalizirano stran položite na rano, narahlo pritisnete in nato zavežete trakove.

Sterilna gaza in sterilna kompresa

se uporabljata za prekrivanje ran, s čimer skušamo rane zaščititi pred vnosom bakterij iz okolja in hkrati zaustaviti morebitno krvavitev.

Gazo oz. kompreso položite na rano in jo pričvrstite s povojem.

Povoj

je za obvezovanje poškodovanega uda oziroma dela telesa. Ni sterilen, zato je pri oskrbi rane to treba prej pokriti s sterilno gazo.

Paziti morate, da ne povijete pretesno (na poškodovanem udu preverite utrip in barvo kože)  ali preohlapno.

Trikotna ruta

se uporablja za preprosto in hitro obvezovanje vseh delov telesa (rano prej pokrijemo s sterilno gazo), za pritrjevanje opornic pri imobilizaciji, za pritrditev poškodovane roke k telesu ali poškodovane noge k zdravi. Je vsestransko uporabna, najpogosteje pa jo imamo za dviganje oziroma nošenje poškodovane roke (ruta pestovalnica).

Rokavice

so uporabne kot zaščitni pripomoček za reševalca in za zaščito poškodovanca. Preprečujejo stik reševalca s krvjo in telesnimi tekočinami poškodovanca ali bolnika ter s tem možnost okužb. So za enkratno uporabo. Kadar oskrbujemo več poškodovanih, jih je treba zamenjati.

Zaščitna folija za umetno dihanje

se uporablja pri izvajanju metode umetnega dihanja z usti, da se prepreči neposredni stik reševalca s poškodovančevimi usti (zaščita pred okužbo). Je plastična in ima v sredini nameščene filter. Je za enkratno uporabo.

Razgrnjeno folijo položite čez obraz prizadetega tako, da je filter na ustih.

Dvostransko metalizirana folija

je prekrita s tanko plastjo aluminija. Ena stran folije je srebrna in druga zlata. Namenjena je za pokrivanje poškodovanih in obolelih ter s tem za ohranjanje njihove telesne toplote. Lahko se uporablja tudi za zaščito pred vročino (zlata stran folije obrnjena proti telesu, srebrna pa navzven) ali za zaščito pred mrazom (srebrna stran folije obrnjena proti telesu, zlata pa navzven). Ker je vodoodporna in iz trpežnega materiala, se lahko uporabi tudi za zaščito pred dežjem, vlago ali vetrom.

Poškodovanca zavijte v folijo, pri tem pa pazite, da obraz ostane prost, in ga namestite v ustrezen položaj.

Britvica z držajem in škarje z zaobljeno konico

se uporabljajo za prirezovanje oz. rezanje obvezilnega materiala ali obleke poškodovanca. Uporaba škarij z zaobljeno konico je varnejša kot uporaba britvice z držajem.

Obliži z blazinico

se uporabljajo za zaščito manjših ran. Z rezanjem lahko obliž prilagodite velikosti rane. Vsak obliž je posamično pakiran.

Ovitek odstranite in obliž primite za zaščitna lističa tako, da je blazinica obrnjena navzdol. Zaščitna lističa počasi povlecite vsakega k sebi, vendar ju še ne odstranite. Pazite, da se ne dotaknete blazinice, ki jo položite neposredno na rano. Zaščitna lističa pazljivo odtrgajte in robove obliža pritisnite na kožo.

Obliž oziroma lepilni trak za na kožo se uporablja za pritrjevanje povoja ali gaze.

Navodila za dajanje prve pomoči

opisujejo najnujnejše ukrepe prve pomoči. Opisano je tudi zaporedje ukrepov pri dajanju pomoči poškodovanemu v prometni nesreči.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 29, januar 2009.