DOMOV PREUDARNO ZA ZDRAVJE VODNIK ZA PRVO POMOČ NA MOBILNEM...

Vodnik za prvo pomoč na mobilnem telefonu

Kadarkoli se lahko pripeti, da bomo prav mi ali nekdo v naši bližini potrebovali prvo pomoč. Zadrega bo toliko večja, če se npr. nahajamo na nekem odročnem kraju. V trenutku se nam v mislih pojavi prava nevihta vprašanj. Odgovorov pa od nikoder. Precej razumljivo. Priročnik za prvo pomoč je doma na knjižni polici, od zadnjega tečaja pa je preteklo že mnooogo let … Zahteva po naglem, zaporednem in pravilnem ukrepanju, ki jo poudarjajo napotki za prvo pomoč, takrat dobi nov pomen. Požrtvovalnost in človeška toplina sta pomembni vrlini, vendar ne moreta nadomestiti pomanjkljivega znanja. V okoliščinah, ko smo ob nesrečah sami in ne vemo, kako bi ukrepali, je ena izmed možnosti tudi, da izkoristimo prednosti sodobnih tehnologij.

Program za dajanje prve pomoči na mobilnem telefonu naj služi le kot pomoč in podpora ter naj bo uporabljen predvsem preventivno v namen dopolnitve in obnovitve znanja, še preden se nesreča pripeti.Primer spodbujanja znanja prve pomoči med laiki je tudi program, ki je zasnovan kot vodič na mobilnem telefonu. V primerih, ko naše znanje odpove, so lahko prav napotki prve pomoči na mobilnem telefonu »rešilna bilka«. Program Mobile First Aid Guide, vodnik prve pomoči na mobilnem telefonu, omogoča besedilna in slikovna navodila za dajanje pomoči poškodovanemu ali nenadno obolelemu.

Program vsebuje širok izbor napotkov za dajanje prve pomoči, od temeljnih postopkov oživljanja, oskrbe krvavitve, opeklin, zlomov, ravnanja ob astmatičnih napadih, dušenja, prve pomoči pri zapletih sladkorne bolezni, utapljanja in vse do ukrepov v primeru najpogostejših zastrupitev. Lahko je uporabljen tudi kot del treninga veščin prve pomoči, kot izroček za tečajnike, kot del izobraževanja o prvi pomoči za šolske otroke oz. kot del programa za zagotavljanje cestnoprometne varnosti ali varnosti pri delu.

Kako pridobiti program?

Zgoraj opisani program je izdelek finskega proizvajalca. Ta pri nas žal ni dostopen, a je kot primer dobre prakse uporabljan v številnih državah po Evropi (npr. na Finskem, v Nemčiji, preko mobilnega operaterja T Mobile je dostopen tudi na Hrvaškem). Pogoj je, da ima mobilni telefon programski jezik java, kar ni več redkost. Obstajajo tudi programi v tujih jezikih, ki so namenjeni uporabnikom iPhona. Za slovenske uporabnike so zanimivi programi, ki so namenjeni mobilnim telefonom z operacijskim sistemom Android. Ti mobilni telefoni so dobili oznako pametni telefoni, saj postajajo vse bolj podobni majhnim prenosnim računalnikom, preko katerih ima posameznik možnost dostopa do množice internetnih storitev.

V okoliščinah, ko smo ob nesrečah sami in ne vemo, kako bi ukrepali, je ena izmed možnosti tudi, da izkoristimo prednosti sodobnih tehnologij.Na spletni strani Android market najdemo več kot 500 zadetkov, prek katerih lahko posameznik kupi ali celo brezplačno pridobi in si naloži na svoj mobilni telefon različne programe o prvi pomoči v tujih jezikih, če ima operacijski sistem Android.

Program za dajanje prve pomoči na mobilnem telefonu naj služi le kot pomoč in podpora ter naj bo uporabljen predvsem preventivno v namen dopolnitve in obnovitve znanja, še preden se nesreča pripeti. Še tako dobra sodobna tehnologija ne more nadomesti posameznika, ki ima znanje, je vešč in pripravljen dati prvo pomoč. Poznavanje napotkov za prvo pomoč lahko štejemo kot temeljni minimum znanja, ki si ga je vsak posameznik dolžan pridobiti celo sam. Poskrbite za svoje znanje, da boste lahko, če bo treba, poskrbeli za nekoga, ki bo pomoči potreben. Le tako lahko pričakujemo, da bodo tudi drugi pomagali nam.

Uporabljena literatura:

  • Ahčan, U. (2006). Prva pomoč – priročnik s praktičnimi primeri. Ljubljana: Rdeči križ Slovenije.
  • Apps android market. Android market. Dostopno prek: market.android.com <16. 11. 2011>
  • Bodo pametni mobilni telefoni izpodrinili računalnike? (2011). Računalniške novice. Dostopno prek: www.racunalniske-novice.com <30. 10. 2011>
  • Mobile first aid (2011). Duodecim. Dostopno prek: https://www.duodecim.fi <1. 11. 2011>
  • Mobilna telefonija (2008). RIS – raba interneta v Sloveniji. Dostopno prek: www.ris.org <7. 12. 2011>

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 61, marec 2012.