DOMOV BOLEZNI DERMATOLOGIJA VISOKEMU ČELU SE TEŽKO IZOGNEMO

Visokemu čelu se težko izognemo

Ko se moškemu začne »višati čelo«, sta odziva na te spremembe najpogosteje dva: nekateri se z vedno bolj golo glavo ne ukvarjajo preveč, pri drugih pa zavlada panika. Izguba las je lahko pogost razlog za slabo počutje in slabo samopodobo, le v redkih primerih pa kaže na resnejše zdravstveno dogajanje v telesu.

Nekaterim fantom se lasje že pri 20 ali 25 letih močno razredčijoVzrokov za redčenje las je mnogo, od glivičnih in bakterijskih okužb, ki poškodujejo lasne mešičke, do različnih avtoimunskih bolezni. Kot pravi dr. Borut Žgavec, specialist dermatovenerologije in dermatohistopatologije, pa je najpogostejša tako imenovana moška plešavost, ki se začne že ob vstopu v puberteto in jo spremlja zmanjševanje in pešanje lasnih mešičkov, s tem pa tudi las, ki postajajo vedno tanjši in bolj svetli. Kdaj se bo to zgodilo, je nemogoče napovedati. Nekaterim fantom se lasje že pri 20 ali 25 letih močno razredčijo, obenem pa imajo lahko 70- ali 80-letniki še goste lase. A tudi oni bodo priznali, da niso več tako gosti, kot so bili v mladosti.

Moška plešavost ni samo moška

Moška plešavost ni dobila imena, ker bi bila bolj pogosta pri moških, temveč zaradi vzroka, ki se skriva v moških hormonih. Moški hormoni se namreč ob prehodu v puberteto aktivirajo tako pri moških kot pri ženskah in spodbujajo nekatere dlačne mešičke na telesu. Zato se pojavijo dlake tam, kjer jih prej ni bilo: pod pazduho, okoli genitalij, pri moških na obrazu. Obenem pa ti hormoni zavirajo lasne mešičke nad sencami in na vrhu glave.

Ne izgubljajmo časa

Ne glede na vzrok za pojav plešavosti je treba, če želimo izpadanje las ustaviti ali celo spodbuditi, ukrepati čim hitreje; najprej s pravilno diagnozo, nato pa s hitrim začetkom zdravljenja, poudarja Žgavec: »Če je plešavost posledica glivične ali bakterijske okužbe, ki poškoduje lasne mešičke, zdravljenje, večinoma uspešno, poteka z antibiotiki in antimikotiki. Pri plešavosti, ki je posledica avtoimunskih bolezni, pa uporabljajo kortikosteroide, imunosupresive ali imunomodulatorne postopke.« Obstajajo pa tudi druge učinkovite rešitve za moško plešavost.

Izpadanje las lahko zgolj zamaknemo

Nekaterim fantom se lasje že pri 20 ali 25 letih močno razredčijo, obenem pa imajo lahko 70- ali 80-letniki še goste lase.

Ponudba »čudežnih« rešitev za plešavost je ogromna. Vendar pa, razen velikega učinka na denarnico, drugega preverjenega učinka ti losjoni, kreme ali drugi pripravki nimajo. Kot je razložil dr. Žgavec, so študije učinkovitost potrdile pri zgolj dveh snoveh, ki sta se izkazali za učinkoviti po naključju. Prva je minoksidil, ki se je uporabljal kot zdravilo pri zdravljenju povišanega krvnega tlaka. Gre za raztopino v obliki tekočine ali pene, ki si jo je treba dvakrat dnevno vtreti v lasišče. Tretjina pacientov se na takšno zdravljenje odzove zelo dobro, saj zdravilo spodbudi rast las. Pri drugi tretjini zdravilo upočasni ali ustavi izpadanje, približno tretjina pa se na zdravljenje ne odzove. Pogosto je razlog za neučinkovitost predvsem neučakanost, saj se rezultati pokažejo šele po nekaj mesecih, lahko celo po letu dni. Vztrajnost se torej splača, vendar pa je treba dodati, da rešitev vseeno ni trajna, saj uporaba minoksidila zgolj ustavi izpadanje. Ko prenehamo z uporabo, pa se izpadanje las nadaljuje.

Drugo zdravilo, ki se je izkazalo za učinkovito, pa je finasterid, ki je sicer namenjeno zdravljenju benigne hiperplazije prostate. Je bolj učinkovito kot minoksidil, vendar ni primerno za vsakogar. Finasterid je sintetični antiandrogen, s katerim zaviramo delovanje encima v telesu, ki spreminja moški hormon testosteron v desetkrat močnejši dihidrotestosteron. Podobno kot pri minoksidilu je treba na učinek počakati, izpadanje las pa se po prenehanju terapije nadaljuje. Izkušnje pa so pokazale, pravi dr. Borut Žgavec, da je učinkovitost najboljša, ko uporabljamo kombinacijo obeh zdravil.