DOMOV BOLEZNI DERMATOLOGIJA VIRUSNE BRADAVICE SO ZELO TRDOVRATNE

Virusne bradavice so zelo trdovratne

Virusne bradavice so zelo pogosta okužba kože, ki prizadene predvsem otroke in mladostnike, pojavi pa se lahko pri katerikoli starosti. Povzročajo jih humani papiloma virusi (HPV), ki jih danes poznamo že več kot 100 tipov. Nekateri tipi HPV se pojavljajo na značilnih anatomskih mestih, vendar pa se katerikoli tip lahko pojavi na kateremkoli mestu telesa. Najpogostejše oblike okužbe s HPV so navadne bradavice, genitalne bradavice, ploščate bradavice in globoke palmoplantarne bradavice (myrmecia).

Bradavice se prenašajo z direktnim ali indirektnim kontaktom. Lahko pride tudi do avtoinokulacije in lokalnega razsoja kožnih sprememb. Najpogostejši izmed dejavnikov tveganja je poškodba normalne epitelijske pregrade. Okužba s HPV je omejena na povrhnjico kože. Razmnoževanje virusa poteka v diferenciranih epitelijskih celicah v zgornjem delu epidermisa; virusne delce pa lahko zasledimo tudi globlje – v bazalni plasti epidermisa.

Najprej manj invazivne metode zdravljenja

Obstaja mnogo načinov zdravljenja bradavic, izmed katerih noben ni vsestransko učinkovit. Običajno začnemo z manj invazivnimi metodami in če zdravljenje ni učinkovito oziroma so bradavice številčne in trdovratne, preidemo na bolj invazivne in dražje metode. Izbira metode zdravljenja je odvisna od lokacije in obsega virusnih bradavic, starosti in drugih lastnosti bolnika (imunokompetentnost, sposobnost sodelovati pri zdravljenju …), predvsem pa primernosti metode glede na učinkovitost in varnost. Smiselno je dopolnjevanje različnih metod zdravljenja, saj se tako poveča učinkovitost.

Sprejemljiv pristop je tudi nezdravljenje. Po nekaterih podatkih 65 % bradavic spontano izzveni v 2 letih. Metode zdravljenja lahko delimo v destruktivne, virucidne, antimitotične in imunomodulirajoče.

Metode, ki jih uporabljamo v Sloveniji:

Salicilna kislina

Uporaba zgolj salicilne kisline povzroči regresijo virusnih bradavic pri 67 % bolnikov z bradavicami na dlaneh in 84 % bolnikov z bradavicami na stopalih v 12 tednih zdravljenja. Pri otrocih svetujemo nanos manjših količin salicilne kisline na manjše, izolirane predele kože. Uporaba salicilne kisline ni priporočljiva za bradavice na obrazu. Komercialno dostopni pripravki vsebujejo različne koncentracije salicilne kisline v kombinaciji z drugimi zdravili (npr. 5-fluorouracil, podofilotoxin, mlečna kislina). Najpogosteje se uporablja salicilna kislina v kombinaciji z mlečno kislino.

Učinkovitost povečamo z mehčanjem obolelega predela in tanjšanjem poroženelega dela kože pred nanosom. Nanos naj bo vsakodneven. Obliže s salicilno kislino je treba menjati na 48 ur.

Dosedanje študije, ki so primerjale učinkovitost zdravljenja s salicilno kislino in zdravljenja z glutaraldehidom, fluorouracilom, podofilinom ali krioterapijo, niso dokazale večje učinkovitosti slednjih.

Krioterapija

Tekoči dušik (−196 stopinj Celzija) lahko apliciramo na kožo bodisi s sprejem ali z vatirano palčko. Učinkovitost je pri agresivnejši krioterapiji večja, hkrati pa je večja tudi bolečina, pogostejši je pojav mehurjev in brazgotin.

Dokazano je, da se pri krajših intervalih med ponovitvami krioterapij bradavice odstranijo hitreje. Več kot trimesečno zdravljenje pa ne poveča učinkovitosti zdravljenja.

Termokavterizacija/kiretaža in kavterizacija

Termokavterizacijo in kiretažo uporabljamo predvsem pri filiformnih bradavicah, v drugih primerih redkeje. Poseg lahko povzroča brazgotinjenje, zato je kirurško zdravljenje bradavic na stopalih relativno kontraindicirano.

Kemična kavterizacija s srebrovim nitratom (lapizacija)

Za uspešno odstranitev virusnih bradavic je treba nanašati srebrov nitrat dnevno. Kemična lapizacija je neboleč in enostaven poseg, ki pa terja pogostejše obiske v ambulanti. Možna zapleta sta kemična opeklina in trajna hiperpigmentacija kože. 

Lasersko zdravljenje

Za zdravljenje virusnih bradavic se uporabljajo laserji več vrst. Za zdravljenje s CO2‑laserjem so primerne predvsem bradavice ob in pod nohtom, ki jih z drugimi metodami težko zdravimo. Odstotki ozdravitve se gibljejo med 64 in 71 %. Možen je nastanek pooperativnih brazgotin in bolečin.

Odstotek ozdravitve pri uporabi »pulsed dye laserja« je nekoliko višji: znaša med 70 in 90 %, verjetnost pooperativne bolečine in brazgotinjenja pa je manjša kakor pri CO2‑laserju. 

Imikvimod

Nekatere študije opisujejo dobro učinkovitost zdravila pri zdravljenju bradavic pod nohti ali ob nohtih ter odpornih bradavicah na podplatih. Prednost je relativna nebolečnost, slabosti pa visoka cena in dolgotrajno zdravljenje.

Obravnava glede na vrsto bradavic:

Navadne bradavice

Virus bradavic se prenaša zgolj s človeka na človeka.Postavitev diagnoze je večinoma enostavna. Nastanejo po manjši travmi bradavice ali enostavnem drgnjenju. Največkrat so prisotne na rokah.

Možnosti zdravljenja sta keratoliza s salicilno kislino ali krioterapija s tekočim dušikom; smiselno je dopolnjevanje teh metod. Pri navadnih bradavicah se učinkovitost zdravljenja z večkratnimi ponovitvami cikla pomrznitev-odtalitev ne poveča.

Pri odpornih oblikah se lahko poslužujemo drugih metod, največkrat zdravljenja z imikvimodom (Aldara), ki v Sloveniji ni registriran za zdravljenje navadnih virusnih bradavic. Možno je tudi zdravljenje z laserjem, ki pa je drago in boleče.

Filiformne ali digitatne bradavice

Bradavice so nitkaste prstaste strukture, ki izraščajo iz širše ali ožje baze. Največkrat jih najdemo okoli ust, nosnic, na vekah ali bradi. Moški si okužbo pogosto raznašajo z britjem.

Te bradavice najlažje zdravimo s kiretažo, ki pri ozkobaznih bradavicah ne potrebuje anestezije in je zato primerna tudi pri zdravljenju otrok. Učinkoviti in primerni sta tudi blaga elektrokavterizacija in blaga krioterapija posameznih bradavic. Recidivi so pogosti, okužba lahko traja tudi več let.

Ploščate bradavice

Ploščate bradavice najdemo predvsem na čelu, bradi, licih in hrbtiščih rok.

Mnogokrat so zelo odporne na zdravljenje, ki je lahko dolgotrajno. Zaradi pogoste lokalizacije na obrazu se moramo izogibati bolj agresivnih metod, ki lahko puščajo brazgotine.

Nekateri avtorji svetujejo pazljivo terapijo z 2- do 5-odstotno salicilno kislino. Opisane so uspešne terapije z retinoidi v lokalnih pripravkih ali sistemskimi retinoidi, imikvimodom, blago krioterapijo ali blago elektrokavterizacijo z iglo. Opisani so tudi uspešni primeri zdravljenja s 5-fluorouracilom, ki pa v Sloveniji ni na voljo.

Bradavice na podplatih

Največkrat opažamo sploščene keratotične papule na točkah obremenitve stopala, ki lahko povzročijo veliko nelagodja ali bolečino pri hoji.

V primerih, ko bradavice na stopalih ne povzročajo bolečin in ne motijo pri hoji, zdravljenje ni potrebno. Boleče in funkcionalno moteče bradavice je treba zdraviti. Uporabljati je treba metode, ki ne povzročajo brazgotinjenja, saj lahko brazgotine na stopalih bolijo več let.

Če imate bradavice, to pomeni, da ste bili v stiku z virusom, ki jih povzroča. Lahko tudi do več mesecev nazaj.

Pri zdravljenju bradavic na stopalih je zelo pomembno odstranjevanje keratotične površine in mehčanje kože s kopeljo, kar omogoča boljše prehajanje zdravila. Učinkovitost povečamo z dopolnjevanjem dveh metod: krioterapije in keratolize s salicilno kislino. Agresivna krioterapija je zelo boleča in lahko povzroči brazgotine. Bolj smiselna je večkratna manj agresivna krioterapija. Dve ponovitvi ciklusa pomrznitev- odtajanje pa povečata učinkovitost zdravljenja. Nanos salicilne kisline mora biti vsakodneven, najbolje pred spanjem. Po nanosu je smiselno pokritje zdravljenega mesta, kar poveča prehajanje keratolitika. Pri solitarnih bradavicah so uporabni tudi obliži s 40-odstotno salicilno kislino.

Pri trdovratnih plantarnih bradavicah se lahko poslužujemo številnih drugih metod, ki se v vsakodnevni praksi redkeje uporabljajo. Opisani so primeri uspešnega zdravljenja z različnimi kislinami (mravljično, biklorocetno …) ali kemično lapizacijo s srebrovim nitratom. Pred posegi je prav tako potrebna odstranitev keratotične površine. Nanose je treba ponavljati pogosteje (dvakrat tedensko), zato so potrebni tudi pogostejši obiski v ambulanti. Tudi pri trdovratnih plantarnih bradavicah lahko uporabimo kremo z imikvimodom.

Bradavice ob nohtih in pod nohti

Tovrstne bradavice so zelo odporne na zdravljenje.

Manjše bradavice na teh predelih lahko zdravimo s krioterapijo. Agresivnejše krioterapije na teh predelih ne smemo izvajati zaradi možne poškodbe nohtnega matriksa ali živcev na dlančni strani prstov. Pri manjših bradavicah je uspešna tudi keratoliza s salicilno kislino.

Če velik del bradavice raste pod nohtno ploščo, je potrebna kirurška odstranitev nohta ter izrez bradavice. Opisujejo se uspešni primeri pri trdovratnih oblikah z laserskim zdravljenjem, zdravljenjem z imikvimodom in lepilnim trakom.

Zaključek

Vsestransko učinkovite metode zdravljenja virusnih bradavic še ne poznamo. Pri obravnavi bolnikov z virusnimi bradavicami iščemo učinkovito, varno, dostopno, enostavno in cenovno ugodno metodo zdravljenja.

Slovar Naše lekarne

Keratoza: zadebelitev rožene plasti
Keratoliza: ločitev rožene plasti od drugih plasti pokožnice
Kiretaža: abrazija, kirurška odstranitev tkiva

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 64, poletje 2012.