DOMOV BOLEZNI NEVROLOGIJA TUDI Z BOTOKSOM NAD MIGRENO

Tudi z botoksom nad migreno

Strokovnjaki so že ugotovili, da je migrena pogosta v družinah in je dedna. Vendar pa se migrena pri posamezniku vseeno ne pojavi nujno, saj je njen pojav močno odvisen od različnih dejavnikov, kot so življenjski slog, stres, pojav viroz in podobno. Kako močna bo migrena in kako pogosto se bo pojavljala, je zato skorajda nemogoče napovedati.

Migrena je pogosta v družinah in je dedna.Dr. Nina Zupančič Križnar, dr. med., spec. nevrologije s Kliničnega oddelka za bolezni živčevja na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana pravi, da migrene ne moremo napovedati, pogosto pa je tudi diagnosticirana napačno, saj gre morda zgolj za močan glavobol. 70 odstotkov ljudi namreč vsaj enkrat v življenju doživi glavobol, največkrat gre za glavobol tenzijskega tipa, migrenskih glavobolov pa je okoli 20 odstotkov. Kdor ga je doživel, pozna razliko, saj je migrena tista, ki prizadene bolnika tako močno, da vpliva na njegove dnevne in službene obveznosti. Lahko bi rekli, da migrena človeka dobesedno poleže. Prav zato za diagnozo migrene običajno niso potrebna slikanja glave ali drugi diagnostični postopki, saj že natančen pogovor z bolnikom hitro pokaže, da gre za migreno.

Migrenski glavoboli so trdovratni

Prvi korak vsakogar, ki ga je prizadela migrena, je obisk lekarne in nakup analgetika. A kot dodaja sogovornica, so tisti bolniki z migreno, ki jim nesteroidni antirevmatiki in drugi prosto dostopni analgetiki pomagajo pri migrenskem glavobolu, srečneži: »Migrenski glavobol je večinoma izjemno močan, zato pri lajšanju bolečine pomagajo zgolj specifična zdravila za akutni, nenadni napad. To so tako imenovani triptani.«

Če se migrena ne pojavi pogosto, enkrat ali dvakrat mesečno, je takšno zdravljenje dovolj. Če pa se pojavlja bolj pogosto, je treba k migreni pristopiti s profilaktičnim (preventivnim) zdravljenjem.

Ko zdravljenje postane odvisnost
 
Ob pogostih migrenskih glavobolih je količina zdravil, predvsem triptanov in nesteroidnih analgetikov, zelo velika. To pa lahko povzroči dodatno težavo – glavobol zaradi prekomerne uporabe zdravil, ki ga je izjemno težko zdraviti. »Če bolniku predpišemo omejitev jemanja zdravil, lahko pride do odtegnitvenega sindroma, saj je praktično odvisen od protibolečinskih zdravil,« poudarja dr. Nina Zupančič Križnar.

Kako nadzirati migreno

Kot je dejala dr. Zupančič Križnar, so študije pokazale, da je pri nadziranju pojava migrene izjemno pomemben življenjski slog: »Vsakdo se mora pri sebi vprašati, ali živi dovolj zdravo, ali se dovolj giba na zraku, ali ima zdravo in redno prehrano z dovolj sadja in zelenjave, in ali zaužije dovolj tekočine. Nekdo, ki živi nezdravo in je redno neprespan, bo imel večjo možnost za napad migrene.«

Kako imamo urejen življenjski slog, je naša odločitev, vendar pa v hektičnem sodobnem svetu pogosto nimamo možnosti, da bi si življenjski slog uredili. Ko pa število napadov migrene naraste na petkrat ali celo petnajstkrat mesečno, nam kaj drugega niti ne preostane.

Vsakdo se mora pri sebi vprašati, ali živi dovolj zdravo, ali se dovolj giba na zraku, ali ima zdravo in redno prehrano z dovolj sadja in zelenjave, in ali zaužije dovolj tekočine. Nekdo, ki živi nezdravo in je redno neprespan, bo imel večjo možnost za napad migrene.

Ko stanje postane res hudo, zato zdravniki vsakemu bolniku s pogostimi migrenami najprej svetujejo spremembo življenjskega sloga, temu pa dodajo še preventivno zdravljenje z zdravili, ki so povsem drugačna od tistih za zdravljenje akutne bolečine. »To so tako imenovani beta-blokatorji, zdravila, ki delujejo na srčno frekvenco, na simpatični tonus, zdravila, ki jih sicer uporabljamo za zdravljenje arterijske hipertenzije in podobno. Pri nekaterih bolnikih pomagajo tudi protiepileptiki, ki delujejo profilaktično, saj zmanjšajo frekvenco in jakost glavobolov,« razloži sogovornica. Ena od novejših terapij pri preventivnem zdravljenju migrene pa je tudi injekcija botulinskega toksina – botoksa. Čeprav je slednji bolj poznan v svetu lepotnih posegov, pa dr. Zupančič Križnar razloži, da injekcije botoksa v določene točke po glavi, po nekaj tednih in ob večkratni uporabi, lahko privedejo do bistvenega izboljšanja glavobolov ob migreni.

»Terapijo pri nas že uporabljamo pri nekaj bolnikih, vendar imamo pri zdravljenju še malo izkušenj. Študije, ki so jih izvedli v ZDA, pa kažejo, da takšna terapija deluje, poleg tega pa nima stranskih učinkov, saj botoks ostaja v mišicah in se ne širi v krvni obtok, zato ni zaspanosti, vrtoglavice in drugih stranskih učinkov, ki so značilni za druga zdravila.« V skrajni meri pa pri preventivnem zdravljenju migrene uporabljajo tudi antidepresive, predvsem zaradi pojava depresij pri bolnikih, ki imajo pogoste bolečine in druge težave ob migreni.

Čudežnega zdravila na žalost ni

Kot je dejala sogovornica, je zdravljenje migrene vedno zelo individualno in temelji na kombinaciji zdravil: »Bistveno pri profilaktičnem zdravljenju pa je, da bolnika izobražujemo o zdravljenju. Profilaktično zdravljenje namreč ne prinaša takojšnjih rezultatov. Zato bolnike spodbujamo, da vodijo dnevnik glavobolov, s katerim spremljajo njihovo frekvenco in jakost ter količino zdravil. Profilaktično zdravljenje je namreč lahko učinkovito šele po nekaj tednih, celo mesecih, bolnike pa skušamo poučiti, da je treba profilaktična zdravila jemati redno, ne po potrebi.«