DOMOV ZDRAVO ŽIVLJENJE PREBAVA STOMA – IZPELJANO ČREVO

Stoma – izpeljano črevo

Beseda stoma izvira iz grščine in pomeni usta oz. odprtina. Je kirurško izoblikovana odprtina na trebušni steni, skozi katero črevo izloča svoje izločke, in to z namenom, da oblikujemo umetni anus. Uporablja se za izboljšanje kakovosti življenja ljudem z ulceroznim kolitisom, Chronovo boleznijo, družinsko polipozo, rakom na črevesju in danki, poškodbami danke in prirojenimi nepravilnostmi ter nekaterimi drugimi boleznimi. Da se izognemo poznim zapletom, je zato izrednega pomena izbira ustreznih in kakovostnih pripomočkov, ki bolniku omogočajo kakovostno in polno življenje.

Stoma-za kakovostno in polno življenjeZunanja vidna barva stome je rdečkasta. Vsa prebavna cev, od ust do zadnjika, ima isti tip sluznice. Stoma naj bi imela svetlečo, zdravo rdečo barvo, kar pomeni, da je dobro oskrbljena s krvjo. Krvne žile na stomi so povrhnje, tako da se lahko včasih pri čiščenju stome pojavi tudi nekaj malega krvi. Takšno občasno krvavitev lahko primerjamo s krvavenjem, ki ga opazimo pri umivanju zob, a se običajno umiri. Stoma nima nobenih živčnih končičev, tako da je praktično neobčutljiva. Takoj po kirurškem posegu bo stoma izgledala otekla, kar je posledica operacije. Po okoli osmih tednih bo običajna začetna oteklina splahnela, stoma pa se bo lahko v prvem letu po operaciji še deloma spreminjala po velikosti in obliki, odvisno od celjenja. Obisk pri zdravniku ali enterostomalnem terapevtu je potreben, kadar pride do večje krvavitve ali spremembe v barvi stome.

Kolostoma

Beseda kolostoma izhaja iz grških besed colon, ki pomeni debelo črevo, in stoma, ki pomeni odprtina. O njej govorimo, ko je debelo črevo speljano skozi trebušno steno, skozi katero bolnik s stomo izloča blato. Naloga debelega črevesa je vsrkavanje vode in soli ter shranjevanje črevesne vsebine. Kljub izpeljavi črevesa bo vsrkavanje vode in soli zadovoljivo, čeprav je lahko gostota izločenega blata spremenjena. Lahko je začasna ali trajna. S tehnično dobro narejeno kolostomo dosežemo dober rezultat, torej kakovostno življenje, in zmanjšamo možnost zapletov.

Kolostoma pomeni veliko psihično obremenitev za bolnika. Trajna kolostoma pride v poštev, kadar odvajanje blata ni mogoče po naravni poti, začasna kolostoma pa, kadar je potrebno začasno izključiti odvajanje blata po naravni poti in je predvidena normalna vzpostavitev delovanja prebavil.

Ileostoma

Beseda ileostoma izhaja iz grških besed ileum, ki pomeni zadnji del tankega črevesa, in stoma. Pri ileostomi kirurg del zdravega tankega črevesa izpelje na površino trebuha, kjer napravi odprtino, skozi katero bolnik odvaja blato. Zdravi del črevesa deluje normalno. O stalni ileostomi govorimo takrat, ko je odstranjen ves kolon, rektum in anus, tako da je funkcija tega dela prebavil izgubljena. Začasna ileostoma pa se oblikuje takrat, kadar je potrebno začasno izključiti odvajanje blata po naravni poti.

Blato po ileostomi vsebuje številne prebavne encime, ki lahko ob stiku s kožo povzročijo draženje. Da se izognemo tem težavam, kirurg naredi ileostomo tako, da ta izstopa za približno 2-3 cm nad ravnijo kože v stomijsko vrečko. Vsebina po ileostomi je tekoča in kašasta, količina pa nepredvidljiva. Za bolnika je pomembno, da popije vsaj 1-2 l tekočine na dan, tekočina pa mora biti bogata z elektroliti (k, na). Zaradi zmanjšanega vsrkavanja in sinteze je potreben dodatek maščobotopnih vitaminov A, D, E in K.

Urostoma

Beseda urostoma izhaja iz grških besed urina, ki pomeni seč, in stoma. Pri urostomi je narejena kirurška odprtina na trebušni steni, skozi katero je potegnjen del tankega črevesa, v katero sta pripeljana oba sečevoda. Največkrat je urostoma stalna. S pomočjo preusmerjenega odtoka lahko sečila normalno delujejo.

Zapleti

Zapleti, povezani s stomo, so lahko zgodnji ali pozni:

  • med zgodnje zaplete sodijo krvavitve, odmrtje stome in ugreznjenje stome. Tovrstni zapleti se večinoma pojavijo v času hospitalizacije po operaciji;
  • pozni zapleti se lahko pojavijo po odpustu iz bolnišnice in so v začetku dokaj pogosti. Najpogosteje so povezani s kožo v okolici stome (zatekanje blata pod podlogo in posledično vnetje, alergije na pripomočke za nego in oskrbo stome, vnetja dlačnih mešičkov, krvavitve s površine stome).

Da se izognemo poznim zapletom, je izrednega pomena izbira ustreznih in kakovostnih pripomočkov. Danes je na voljo široka izbira izdelkov za oskrbo in nego stome, ki bolniku omogočajo kakovostno in polno življenje.

Irigacija – izpiranje črevesa skozi stomo

Pri irigaciji se črevesje izpira skozi stomo. V slednjo se po cevki nalije voda, in tako se črevo izprazni. S tem postopkom stomist, bolnik s stomo, uravnava odvajanje blata. Črevesje lahko skozi stomo izpira le stomist, ki ima sigmoidno kolostomo in kolostomo descendentnega kolona. S pomočjo irigacije, samoklistiranja, si stomist zelo izboljša kakovost življenja. S tem ko 24 do 48 ur nima izločenega blata, mu ni potrebno nositi klasičnih zbiralnih vrečk, temveč mini vrečke ali stoma kape, ki so manjše in skoraj neopazne. To omogoča stomistu večjo in boljšo gibljivost, porabi manj pripomočkov za nego stome in nenazadnje postane tudi bolj samozavesten.

Stoma spremeni telesno podobo, zato je zelo pomembno, da bolnik sprejme stomo za svojo in premaga začetni odpor do svojega »novega« telesa ter strah pred zmanjšanjem delovne in spolne sposobnosti. Stoma omogoča bolnikom normalno in kakovostno življenje, kot so ga imeli pred operacijo. V procesu rehabilitacije pa je izjemno pomembna tudi pomoč družine.