DOMOV NOVIČKE SPOMLADANSKA UTRUJENOST NI SAMO IZGOVOR

Spomladanska utrujenost ni samo izgovor

Se tudi vam zdi, da zimski čas preživite kot nekatere živali – v varnem zavetju zimskega brloga? Čeprav je vaš dnevni ritem tudi pozimi na videz enak dnevom preostalega leta, se vaše telo vendarle prilagodi zakonitostim najhladnejšega letnega časa.

Zimske razvade

Zimski dnevi so tako kratki, da se nam dozdeva, da vanje ne moremo umestiti vseh aktivnosti, ki bi si jih želeli. Zato se ritmu prilagodimo in največkrat skoparimo z aktivnostmi, ki nam sicer prinašajo veselje, radost in zagotavljajo zdravje ter dobro počutje. Pozimi v telesu prevladujejo drugi hormoni kot v toplejših mesecih. Telesne rezerve hormona sreče (serotonina) se izčrpajo, zaradi pomanjkanja svetlobe pa prevladuje spalni hormon melatonin. V hladnih in kratkih dnevih se premalo gibamo, količinsko pojemo preveč ter predvsem hrano, ki vsebuje veliko maščob in ogljikovih hidratov, po drugi strani pa uživamo premalo vitaminov in mineralov, ki so za pravilno delovanje organizma nujno potrebni. Veliko moči in vitaminskih rezerv pozimi potrošimo tudi zaradi prehladov in ostalih sezonskih nevšečnosti.

Končno bo prišla pomlad …

Marca se v naravi začne proces prebujanja iz zimskega spanja, ki mu sledimo tudi ljudje. Dnevi postajajo daljši, sončni žarki močnejši. To je čas, ko si ne moremo kaj, da ne bi dodobra prezračili stanovanja, ki je bilo še nedolgo tega »zimski brlog«. Pomita okna, nove zavese, šopek rumenih tulipanov in morda nova barva las. Vse to je dokaz, da je prišla pomlad.

… in z njo zehanje, utrujenost ter brezvoljnost

V prehodnem času med zimo in poletjem ima tudi naše telo nalogo, da opravi »spomladansko čiščenje«. Zato je pomlad odlična priložnost, da se znebite slabih navad, sploh tistih, za katere veste, da slabšajo vaše počutje in razpoloženje.

Odlično, a kaj, ko smo kar naprej utrujeni?! Namesto, da bi bili polni energije in dobre volje, smo zaspani ter povsem brez življenjske energije. »Spomladanska utrujenost me daje,« je najpogosteje izrečen stavek v tem času. V resnici ne gre zgolj za izgovor, temveč za dejansko stanje, ko se zaradi toplejšega vremena žile razširijo, pretok krvi v organe se poveča, pospeši se presnova, telo pa porablja več energije, ki pripelje do hitrejše utrujenosti. Pri nekaterih se pojavlja tudi večja občutljivost na vremenske spremembe, omotičnost, razdražljivost, glavoboli in včasih celo bolečine v sklepih. Vse to so tipični simptomi spomladanske utrujenosti, ki se običajno pojavi v sredini ali proti koncu marca in traja vse tja do sredine ali celo do konca aprila.

Vzroki spomladanske utrujenosti

Čeprav vzroki te »bolezni« še niso povsem znani, so si strokovnjaki enotni, da jo povzročajo slabe zimske razvade, hormonsko neravnovesje ter nihanje temperatur. Ker so dnevi daljši, naše telo izloča manj melatonina, spalnega hormona. Tako spimo manj, podnevi pa smo zato hitreje izčrpani. Spomladi se poveča tvorba endorfinov, estrogenov in testosterona, kar močno obremeni telo, posledica pa je povečana utrujenost.

Kdo jo občuti?

Spomladanske utrujenosti ne občutijo vsi. Največkrat prizadene vremensko občutljive, tiste s premalo kondicije in šibkim imunskim sistemom, pogostejša je pri ženskah, zlasti mladih in zaposlenih materah. Vendar pa spomladanski utrujenosti z gotovostjo ne more ubežati nihče. Prisluhnite svojemu telesu in posledicam neustrezne prehrane, hitrega življenjskega sloga in posameznih zdravstvenih stanj. S pravilnimi ukrepi bodo slabše delovanje imunskega sistema, pogoste okužbe, slabokrvnost, krhki lasje, slaba kakovost kože in nohtov, slab tek, mišični krči, utrujenost, izčrpanost, potrtost in nespečnost le še preteklost.

Premagajte spomladansko utrujenost!

Začetek pomladi pogosto oslabi naš imunski sistem. Da bi se lažje izognili nadležnemu nahodu, kašlju, nervozi, razdraženosti in brezvoljnosti, upoštevajte nasvete, ki bodo premagali simptome spomladanske utrujenosti, vaše telo pa uspešno otresli lenobe in sivine zimskih dni.

Čas za vitamine in minerale – naravni ščit pred okužbami

Pomlad je letni čas, ko imunski sitem potrebuje dodatno podporo. Spomladanska utrujenost ni samo izgovor, saj v tem času v našem telesu resnično potekajo procesi, ki zahtevajo več energije. Spomladi torej naše telo in njegov imunski sistem potrebujeta dodatno podporo.Jejte uravnoteženo, lahko hrano, bogato z vitamini, minerali, vlakninami in zdravimi maščobami. Ne pozabite na surovo sadje in zelenjavo, zjutraj ne preskočite zajtrka, nato pa imejte še vsaj tri do štiri manjše obroke. Izogibajte se težko prebavljivim živilom. V prehrano vključite živila, bogata z vitamini skupine B, katerih pomanjkanje je lahko vzrok za slabo delovanje ščitnice, ki se kaže v cikličnem upadu energije. Za dobro presnovo so zelo pomembni vitamin C, magnezij, cink, železo in koencim Q10, znan »eliksir mladosti«, matični mleček in med, ki odlično krepita telo. Primanjkljaj vitaminov, mineralov in drugih hranilnih snovi lahko uspešno nadomestite z izbiro ustreznega prehranskega dopolnila, ki pa naj le dopolni in ne nadomesti uravnotežene prehrane. Ne pozabite tudi na zadostne količine vode, ki močno pripomore k dobremu počutju.

Veliko dnevne svetlobe za budnost

Izkoristite moč sončnih žarkov in se čez dan čim več zadržujte zunaj. Dnevna svetloba zavre tvorbo melatonina, ki povzroča zaspanost, ter povzroči izločanje večje količine serotonina, hormona budnosti.

Spodbudite presnovo z gibanjem

Telesna aktivnost dokazano prežene utrujenost. Gibanje na svežem zraku koristi krvnemu obtoku, stabilizira ravnovesje hormonov in pospeši presnovo. Če (še) niste v dobri telesni pripravljenosti in so vam kolesarjenje, tek ali rolanje še prevelik zalogaj, zadostuje tudi vsakodnevni kratek sprehod ali pa nekaj počepov pri odprtem oknu. Telo boste oskrbeli s kisikom, kar ne bo prebudilo le vaše življenjske moči, temveč bo okrepilo tudi vaše živčevje in obrambne mehanizme. Če gibanje težko vključite v svoj urnik, naj bodo alternativa nekatera vsakodnevna opravila. Dvigalo zamenjajte s stopnicami, v službo se namesto z avtom pripeljite s kolesom, v trgovini namesto vozička uporabite nakupovalno košaro.

Dober spanec in počitek za regeneracijo

Prav tako kot gibanje telo potrebuje tudi čas za sprostitev in pomiritev. Privoščite si masažo ali drugo sprostitveno nego. Ko čutite, da ste preobremenjeni in utrujeni, počivajte. Dovolite si kratek, a krepčilen popoldanski dremež in ne pozabite na meditacijo. Zvečer oziroma po potrebi umirite misli in telo. Povsem vaših naj bo vsaj 10 minut. Ponoči se telo razstrupi, poleg tega pa pride do izgradnje novega tkiva. Vse to so procesi, ki od organizma zahtevajo veliko dela. Za to je potreben dober, zdrav spanec. Za izognitev nespečnosti ne večerjajte premastne hrane ter poskrbite, da bo vaša spalnica prijetno hladna in temna. Za povečan dotok kisika in globok spanec spite pri odprtem oknu.

Čas za lepe misli in vse, kar vas navdaja z energijo

Nasmeh in pozitivna naravnanost privabljata čudeže! Otresite se mrkih pogledov in nastrojenosti, dan začnite z lepo mislijo in se veselite novih izzivov. Počnite stvari, ki vas napolnijo z energijo, namenite čas prijateljem in hišnim ljubljenčkom in opazite spremembe, ki se spomladi v naravi odvijajo pred vašimi očmi.

Kako lepa je ta pomlad, kajne!?

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 71, marec 2013.