DOMOV ZDRAVILNE RASTLINE SKRIVNE LASTNOSTI DROBNE LEPOTICE

Skrivne lastnosti drobne lepotice

Pomlad je čas, ko v vsej svoji nežnosti zaživi lepotica omamnega vonja, ki v sebi skriva veliko več, kot mogoče veste. Opojna cvetlica temno vijoličaste barve nam ponuja mnogo več kot le omamen vonj. Pomirjevalno in razkužilno deluje na dihalne ter prebavne poti, uporabimo jo lahko kot pomoč pri astmi, bronhitisu, za lažje izkašljevanje ali za pomiritev kašlja. Njeno eterično olje pomirja celotno živčevje, poparek iz vijolic pa bo blagodejno vplival tudi na našo kožo.

zdravilne rastline - vijoliceDehtečo cvetlico lahko od februarja do aprila najdemo na robovih travnikov. Čeprav je poznana predvsem kot znanilka pomladi in okrasna rastlina, v sebi skriva še kar nekaj adutov, saj je njen zdravilni spekter precej širok.

Že stari Grki so vijolico uporabljali za umirjanje jeze in jo imeli za simbol plodnosti. V antičnem Rimu so si na glave radi nadeli venčke, spletene iz vijolic, in tako odpravljali glavobol in omotico po preveč popitem alkoholu, saj so verjeli, da zdravi mačka.

Zapeljiva, nežna in ljubka vijolica je postala zaveznica in simbol boginj Venere in Afrodite. Prav z njeno pomočjo sta ti dve poznavalki ljubezni uročili marsikaterega moškega in si tako utrli pot v njihova srca.

Dišeča vijolica spada v družino vijoličevk (Violaceae). Deli rastline, ki se uporabljajo:

  • Violae odoratae radix (korenina),
  • Violae odoratae herba (zel),
  • Violae odoratae flos (cvetovi).

Vijolica je zimzelena rastlina, ki uspeva tako na sončnih kot tudi senčnih legah. Njeni temno zeleni listi so preproste srčaste oblike, temno vijoličasti cvetovi so petštevni in na daljših pecljih.

Vijolica razkužuje in pomirja dihalne in prebavne poti. Lahko jo uporabljamo kot pomoč pri astmi, bronhitisu in vnetju grla. Pomirja kašelj, olajša izkašljevanje (ekspektorans) ter povrne izgubljeni glas. Vijolica prav tako spodbuja prebavo in delovanje ledvic, njen poparek pa pomirja kožo. Dišeče eterično olje pomirja, zato se lahko uporablja pri nespečnosti, razdražljivosti, strahu, napetosti ...

Glavne učinkovine, ki jih vsebuje dišeča vijolica, so saponini in alkaloidi. Zaradi vsebnosti rutina pomaga krepiti vene, zato jo lahko uporabljamo kot pomoč pri zdravljenju in preprečevanju krčnih žil. Omeniti velja tudi dejstvo, da posušeni cvetovi vijolic vsebujejo kar desetkrat več rutina kot sveži. V koreninah vijolice je alkaloid violinin, ki povzroča slabost, zato se koreninice lahko uporabljajo kot emetik (sredstvo, ki izzove bruhanje).

Navodila za nabiranje in shranjevanje rastline

zdravilne rastline - vijoliceSpomladi nabiramo cvetove, poleti liste, jeseni pa koreninice. Dele rastline na prepihu in v senci na hitro posušimo ter jih shranimo v dobro zaprto posodo. Pazimo, da nabiramo le dišečo vrsto, saj so druge manj zdravilne.

Pripravki iz vijolic

Čaj

Lahko ga pripravimo kot poparek ali preliv. Pijemo ga pri trdovratnem kašlju, bronhitisu in astmi. Zelo dobro učinkuje tudi pri gripi. Nesladkanega grgramo ob vnetih mandeljnih. Pijemo dve do tri skodelice čaja na dan.

Poparek: Dve žlički posušenih vijolic prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo, pustimo stati deset minut.
Preliv: Dve žlički vijolic namočimo v skodelici mrzle vode, pustimo stati osem do deset ur, nato pripravek počasi popijemo.

Pomirjevalni čaj

Žlico posušenih cvetov in listov dišeče vijolice prelijemo s pol litra vrele vode, pustimo, da se ohladi, in precedimo. Popijemo tri do štiri skodelice na dan.

Pomirjevalni učinek lahko okrepimo tako, da dišeči vijolici v enakih količinah dodamo še meliso, šentjanževko, poprovo meto in baldrijanove korenine.

Prevretek iz koreninic:

Stolčemo 15 gramov posušenih koreninic in jih kuhamo deset minut. Koreninice že v manjših količinah pospešijo izkašljevanje, slinjenje in bruhanje, če je treba na hitro izprazniti želodec.

Mleko in vijolice (pri bronhitisu):

Eno žlico listov dišeče vijolice prelijemo s skodelico vrelega mleka, pokrijemo, pustimo 15 minut, precedimo. Sladkamo z medom in pijemo trikrat na dan po eno skodelico.

Liste in cvetove vijolic lahko pogumno uporabimo tudi v kuhinji. Z njimi lahko popestrimo spomladanske solate, odišavimo sadne solate, jih dodamo juham, odlično se podajo tudi v omake za ribje jedi. Lahko pa jih preprosto kandiramo in tako izvirno okrasimo torte in slaščice.

Kandirane vijolice

200 g drobnih cvetov
250 g sladkorja
1/8 l vode

Sladkor z vodo zavremo in kuhamo pet minut. Cvetove polagamo v sirup in jih kuhamo eno minuto. Poberemo jih iz tekočine in sušimo 24 ur.

Spomladansko sonce je kot nalašč za prijeten sprehod na bližnjem travniku in kratek postanek ob žlahtni vijolični preprogi. Natrgajte si šopek vijolic in ponesite njeno moč sproščujočega vonja tudi v svoj dom.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 31, marec 2009.