DOMOV ZDRAVA PREHRANA S POLETNEGA VRTA V JESENSKA USTA

S poletnega vrta v jesenska usta

Letos so naši vrtovi bujno obrodili z vrtninami, tako da ima lahko vsak z malce smisla in volje na svoji mizi obilico vitaminov. Pogoj je tisti košček zemlje in pridne roke, sicer pa je veliko kmetov, ki z veseljem odstopijo mali vrtiček nekomu, ki bi ga rad pridno obdeloval.

Priznam, naš vrt je letos lepo obrodil. K temu so pripomogle pridne roke prav vsakega družinskega člana, predvsem pa mame, ki je vse skrbno posadila po načrtu, ki si ga je izdelala že v zimskem času. Saj veste, da je potrebno vse premisliti, kdo bo na vrtu od koga sosed in na katero mesto glede na prejšnja leta bo vrtnina posajena.

Bučke so večna »klasika«

Tetraciklični terpeni se pri bučah razvijejo, kadar se le-te branijo pred rastlinojedci. Zastrupitev s takšno bučo je podobna zastrupitvi z gobami.

Letos so na našem vrtu še posebej dobro uspele bučke, ki pa za svojo rast ne potrebujejo kakšnega posebnega prostora, le nekoliko več vlage so potrebovale v letošnji vročini. Verjetno ni potrebno poudarjati, da je treba seme skrbno izbrati, saj si lahko ob nepravilni uporabi semen nakopljemo resne zdravstvene probleme. Najboljše je bio seme, vsekakor pa ne priporočam uporabe semena bučk iz prejšnjih let, saj se lahko kasneje v plodu nakopičijo strupeni tetraciklični terpeni grenkega okusa, ki vodijo v zastrupitev. Pazljivi moramo biti tudi, kadar na vrtu posadimo skupaj okrasne in jedilne buče, saj lahko pride do navzkrižne oprašitve rastlin in tako tudi jedilne buče postanejo neužitne.

Bučke so sicer ena najbolj »hvaležnih« vrtnin, za okusen obrok iz bučk pa se nam ni treba kaj dosti naprezati. Sam sem letos že večkrat pripravil odlične bučkine polpete.

Slastna oranžna marmelada

Jesenski čas, sedaj smo že kar pošteno zakorakali vanj, je pravi čas za kuhanje marmelad. V oktobru pri nas vedno poteka spravilo korenja, ki smo ga posejali zgodaj aprila. Ker pa smo vsi ljubitelji sladkih dobrot, pripravljamo prav posebno korenčkovo marmelado. Priprava je sila enostavna, priporočam pa vam, da marmelade po kuhanju malce prihranite in si še vročo namažite na kruh z malce masla. Slastno!

Slastna oranžna marmeladaPotrebujemo:

  • 5 pomaranč ekološke pridelave
  • 350 g naribanega korenčka
  • sok in lupinico ene limone
  • sok ene limete
  • 700 g belega ali želirnega sladkorja
  • polovico žličke mletega kardamoma
  • tretjino žličke mletega ingverja
  • 1 cl pomarančnega likerja

Najprej čim bolj olupimo pomaranče: odstranimo belo lupinico, odstranimo vse peške in jih narežemo na male krhlje. Korenček ostrgamo in naribamo ter ga skupaj s krhlji pomaranč dobro zmešamo, dodamo sladkor in dolijemo toliko vode, da so vse sestavine pokrite. Nato vse skupaj pustimo počivati čez noč.

Naslednji dan pa mešanico pristavimo na štedilnik in dodamo še dva do tri decilitre vode. Ob pogostem mešanju pustimo vreti na zmernem ognju, dokler se zmes ne začne gostiti. Zmes nato s paličnim mešalnikom spiriramo, dodamo vse naštete začimbe in ponovno pustimo vreti do primerne gostote. Med tem pripravimo kozarčke in jih za vsaj 10 minut brez pokrovčkov damo v pečico na temperaturo 180 stopinj Celzija, pokrovčke pa razkužimo z alkoholom ali žganjem. Vročo marmelado vlijemo v vroče kozarčke, njihov vrat še enkrat obrišemo z alkoholom in jih tesno zapremo. Kozarčke pokrijemo s krpo, da se počasi ohlajajo.

Enostavni bučkini polpeti

Polpeti iz bučkPotrebujemo:

  • 0,5 kilograma naribanih bučk
  • 5 žlic drobtin
  • 4 žlice ostre moke
  • 2 jajci
  • drobno nasekljan šop peteršilja
  • 2 stroka česna
  • zeliščna sol in poper

Bučke posolimo in pustimo stati 10 minut. Nato jih dobro ožamemo, dodamo drobtine, moko, jajci, drobno nasekljan šop peteršilja ter strt česen. Po okusu dodamo še nekaj zeliščne soli ter popra. Sestavine dobro zmešamo, da nastane testo. Z veliko žlico delamo polpete, jih na hitro povaljamo v drobtinah ter ocvremo v vročem olju. Zraven se prileže še zelena solata z domačim kisom in oljčnim oljem.