Rotavirusi pri otrocih

Med najpomembnejše povzročitelje virusnih drisk sodijo rotavirusi. Najpogostejši so jeseni in pozimi ter pri otrocih do petega leta starosti. Pred močno kužnim rotavirusom se pri dojenčkih najbolje zaščitimo s cepivom.

rotavirusŠirjenje rotavirusa, ki je ena pogostejših virusnih črevesnih okužb, lahko preprečujemo s higienskimi ukrepi, kot so umivanje rok, mokro čiščenje prostorov in redno zračenje. Mnogi starši ne vedo, da imamo za dojenčke na voljo cepivo, ki učinkovito zavaruje pred prvo  rotavirusno okužbo. »V Sloveniji sta za preventivno cepljenje dojenčkov na voljo dve cepivi proti rotavirusnim okužbam. Dva ali trije odmerki zavarujejo pred hudo rotavirusno okužbo. Prvi odmerek cepiva lahko prejme že dojenček, starejši od šest tednov. Cepivo damo otroku v usta s posebnim aplikatorjem,« je pojasnila dr. Alenka Trop Skaza, dr. med., specialistka epidemiologije, predstojnica oddelka za epidemiologijo na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje.

Širjenje virusa

Rotavirus je močno kužen in se zelo hitro širi med družinskimi člani in v kolektivih. S higienskimi ukrepi poskušamo širjenje virusa preprečiti in ublažiti. Otroci, ki imajo prebavne težave, morajo ostati doma. Posebno pozornost moramo nameniti umivanju rok. Kadar oboleli bruha, je treba izbruhanino čim prej očistiti, krpe pa zapreti v vrečke, da ne pride do širjenja rotavirusov v zrak, jih prekuhati ali vreči v smeti. Prostor moramo dobro mokro očistiti z vročo vodo in prezračiti,« je še povedala dr. Alenka Trop Skaza. Rotavirusna okužba se prenaša z osebe na osebo na več načinov, največkrat pa z neposrednim stikom. Virusi z okužene osebe se z rok zanesejo v usta druge osebe. Okužba se zlahka prenaša tudi posredno z onesnaženih površin, ko se osebe dotikajo okuženih predmetov, površin, igrač. Verjetno je možen tudi prenos po zraku, ko se rotavirusi iz fekalnih iztrebkov ali izbruhanine sprostijo v zrak in pride do vdihavanja okuženega zraka.

Po preboleli bolezni se virusi v visokih koncentracijah izločajo z blatom od nekaj dni do dva tedna, lahko tudi dlje. Ves ta čas so na videz zdravi otroci kužni za okolico.

Rotavirusi povzročajo drisko, bruhanje, krčevite bolečine v trebuhu in vročino. Inkubacijska doba (čas od okužbe do pojava bolezenskih znakov) je najpogosteje od enega do treh dni. Najdovzetnejši za okužbo so otroci v starosti od šestih mesecev do dveh let. Večina majhnih otrok je zaradi rotavirusnega gastroenteritisa na zdravljenju v bolnišnici. Zaradi bruhanja, driske in povišane telesne temperature lahko hitro pride do izsušitve, ki ogrozi otrokovo življenje. Po preboleli bolezni se virusi v visokih koncentracijah izločajo z blatom od nekaj dni do dva tedna, lahko tudi dlje. Ves ta čas so na videz zdravi otroci kužni za okolico.

Načini zdravljenja

»Posebnega zdravljenja pri rotavirusnih črevesnih okužbah ni. Ključno je, da nadomestimo tekočino in izgubljene elektrolite. Otroci in odrasli lahko pijejo kakršno koli tekočino, neprimerne so le močno gazirane pijače, saj povzročajo napetost v trebuhu. Otrok mora piti velikokrat, vendar po malem – nekaj žlic ali požirkov, kolikor zmore. Posebna dieta ni potrebna, zato otroku pripravimo hrano, ki jo želi. Dojene otroke je v času bolezni treba dojiti še večkrat kot po navadi,« je dejala dr. Alenka Trop Skaza. Bolezni ne zdravimo z antibiotiki, saj drisko in bruhanje povzroča virus. Po ugotovitvah zdravnikov tudi zdravljenje z živalskim ogljem ni smiselno.