Rak debelega črevesa in danke: zgodnje odkrivanje rešuje življenje

Rak debelega črevesa in danke: zgodnje odkrivanje rešuje življenje

Diagnoza rak je še vedno med tistimi, ki se jih kot bolniki najbolj bojimo, vendar je v zadnjih letih onkološka znanost izjemno napredovala in vse več rakov se lahko uspešno obvladuje. Ključni pri tem so pravočasno prepoznavanje, pravilna diagnoza in ustrezno zdravljenje. To velja tudi za rak debelega črevesa in danke, ki je med pogostejšimi oblikami raka v Sloveniji, saj na leto pri nas zboli več kot 1300 ljudi. Za pljučnim rakom je to drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka.

Kot poudarja prof. dr. Janja Ocvirk, dr. med., onkologinja z Onkološkega inštituta UKC Ljubljana, je za izide zdravljenja ključno, kdaj bolezen odkrijemo:

Če gre za začetno obliko raka, je včasih dovolj samo operacija ali pa operacija z dodatnim zdravljenjem. Tu gre lahko za sistemsko zdravljenje ali pa pri raku danke tudi za radioterapijo, torej obsevanje. V teh primerih je bolezen ozdravljiva in se bolniki lahko vrnejo v svoj normalen način življenja.

Ti bolniki potem hodijo na redne kontrole, saj se rak lahko ponovi ali pa zbolijo na kakšnem drugem delu črevesa, če ne hodijo na redne kolonoskopije, kjer se odstranjujejo polipi. 

Ob odkriti napredovali obliki je potek bolezni težji in bolnike zdravijo s sistemsko terapijo. Zaradi napredka na področju zdravljenja v zadnjih letih so preživetja danes v teh primerih boljša. Kljub vsemu je zgodnje odkrivanje in zdravljenje ključno.

Program Svit pomembno pripomogel k zgodnjem odkrivanju raka po 50. letu

Za to obliko raka večinoma zbolevajo ljudje po 50. letu in tudi zaradi tega razloga je bil v Sloveniji vzpostavljen presejalni program Svit. Ta je namenjen preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb in tudi raka na debelem črevesju in danki.

Po mnenju prof. dr. Ocvirk je pomen programa Svit zelo velik:

Ne samo da program lahko najde bolnike z rakom v zgodnjih stadijih, omogoča nam tudi, da odstranjujemo prekanceroze (bolezni, stanja iz katerih se lahko razvije maligni rak, op. a.). Polipi so prekanceroze in z odstranjevanjem polipov preprečimo, da bi prišlo do raka in s tem smo tudi zmanjšali incidenco. Druga dobra stvar Svita je, da ko se ljudje vključijo v program in se najde rak, je ta v bistveno bolj začetnih stadijih kot v celotni populaciji oziroma v populaciji, ki se ne odzove na program Svit.

Za rakom debelega črevesa in danke zbolevajo vse mlajši

Za boljše izide zdravljenja sta zgodnje odkrivanje in diagnosticiranje ključna, za kar pri populaciji nad 50. letom dobro poskrbi program Svit. Po besedah prof. dr. Ocvirk pa se v zadnjih letih izkazuje, da tako v Sloveniji kot v svetu število bolnikov, mlajših od 50 let, z rakom debelega črevesa in danke narašča in je praktično za eno tretjino večje, kot je bilo še pred petimi leti.

Žal sami simptomi niso povsem značilni za rak debelega črevesa in danke. Gre za bolečine v trebuhu, izmenjaje zaprtosti in driske, lahko tudi popolno zaprtje, kri na blatu, krvavitev, simptome anemije oziroma slabokrvnosti, slabost ali bruhanje. Če se ti simptomi pojavljajo dalj časa, je nujen pregled pri osebnem zdravniku.

Združenje EuropaColon Slovenija

Združenje ponuja vsestransko pomoč bolnicam in bolnikom z rakom debelega črevesa in danke ter vsemi drugimi raki prebavil (rakom požiralnika, želodca, jeter, žolčnika in žolčevodov ter trebušne slinavke oziroma pankreasa). Združuje in povezuje bolnice in bolnike, ki se z rakom prebavil srečujejo ali pa so že uspešno zaključili zdravljenje, njihove svojce, zdravnike in podpornike. Več o združenju: https://www.europacolon.si/

Prisluhnite pogovoru z vodilno strokovnjakinjo za zdravljenje rakov prebavil

V podkastu Medical Orbit smo se o raku debelega črevesa in danke pogovarjali s prof. dr. Janjo Ocvirk, dr. med., z Onkološkega inštituta UKC Ljubljana.

 

Pogovor je tekel o naslednjih temah:

  • Pojavnost in zdravljenje raka debelega črevesa in danke
  • Pomen programa Svit za odkrivanje raka po 50. letu
  • Kako mlajši lahko prepoznajo simptome in kaj naj storijo, če jih opazijo
  • Kaj vpliva na pojavljanje raka: dedni dejavniki in življenjski slog
  • Kako poteka zdravljenje v Sloveniji in pomen multidisciplinarne obravnave
  • Kaj lahko sami naredimo za preprečevanje nastanka raka

SI-ONK-0424-001