DOMOV BOLEZNI ONKOLOGIJA RAK DEBELEGA ČREVESA IN DANKE

Rak debelega črevesa in danke

Ne zatiskajmo si oči!

Se vam v blatu pojavlja kri, imate hudo zaprtje, ki mu sledijo driske, vas neprestano boli trebuh in ste ob vsem tem še utrujeni?  Vam pa je še vedno neprijetno stopiti do zdravnika, saj se vam zdi, da bodo težave minile same od sebe? Včasih je res tako, včasih pa se lahko zgodi, da podrobnejše preiskave pokažejo vnetno bolezen črevesja,  črevesne polipe ali celo hujšo obliko, ki se imenuje rak debelega črevesa in danke.

Benigni ali maligen tumor?

Tumor nastane, ko se celice začnejo nenadzorovano deliti. Tumorji so lahko benigni ali maligni. Benigni tumorji so omejena tvorba, kar pomeni, da se ne razširijo v okolna tkiva in organe ter jih je mogoče kirurško odstraniti. Maligni tumorji, ki jih imenujemo tudi rak, pa lahko prodirajo v okolna tkiva in organe, kjer nastanejo zasevki ali metastaze. Tako pride do pojava rakavega obolenja tudi v drugih organih (metastaze rakavega tkiva).

Vzroki in dejavniki tveganja za pojav raka debelega črevesa

Pravih vzrokov za pojav raka debelega črevesa in danke še nimamo. Med škodljive dejavnike okolja štejemo kajenje, čezmerno uživanje alkohola, nezdravo prehranjevanje in telesno nedejavnost. Pri razvoju raka debelega črevesa in danke pa imajo pomembno vlogo tudi dedni dejavniki. Če je v družini že kdo zbolel za rakom debelega črevesa in danke, je tveganje za razvoj bolezni pri nas tudi enainpol- do dvakrat večje. Med preostale vzroke štejemo še starost in kronične vnetne črevesne bolezni.

Pri bolnikih s povečanim tveganjem za pojav raka debelega črevesa in danke zaradi družinskih in dednih nagnjenj ter kronične vnetne črevesne bolezni mora biti zdravnik še posebno pozoren in te paciente pravočasno napotiti na kolonoskopijo.

Najpogosteje se rak debelega črevesa in danke razvije iz izrastkov črevesne sluznice, tako imenovanih črevesnih polipov. To je tkivna tvorba, ki večinoma štrli iz stene črevesa ali danke. Majhen črevesni polip ne povzroča težav, velik pa lahko krvavi, povzroča krče, bolečine v trebuhu, hudo zaprtje in celo popolno zaporo črevesja.

Rak debelega črevesa in danke se razvija počasi, več let, celo do deset let.  90 % raka debelega črevesa in danke se razvije iz polipov. Ker se pogostost polipov in raka debelega črevesa in danke močno poveča po 50. letu starosti, je smiselno vse ljudi po tej starosti pregledati – presejati s testom na prikrito krvavitev v blatu in pri tistih s pozitivnim testom opraviti kolonoskopijo. Tako lahko odkrijemo in odstranimo večino predrakavih sprememb (polipov) in tudi zgodnjih oblik raka, ki jih potem lahko učinkovito in uspešno zdravimo. V Sloveniji bo to omogočil program Svit. Vendar bo Svit uspešen samo, če se bo večina povabljenih odzvala vabilu v program in v njem tudi aktivno sodelovala, kar je seveda vredno, saj Svit rešuje življenja.

Operacija – radioterapija – kemoterapija

Zdravljenje poteka na več načinov in pod nadzorom zdravnikov specialistov. Način zdravljenja je odvisen od lokacije in razširjenosti raka. Osnovno zdravljenje tako zgodnjega stadija raka kot tudi lokalno napredovale bolezni je operacija. Radioterapijo oziroma zdravljenje z obsevanjem uporabljamo izključno za zdravljenje raka danke in pri lajšanju težav zaradi metastaz pri razširjenem raku. Sistemsko zdravljenje raka debelega črevesa in danke z zdravili (kemoterapija, biološka zdravila) izvajajo specialisti internisti onkologi kot dopolnilno zdravljenje po operaciji in/ali ko je bolezen razširjena. Pri napredovalih oblikah raka debelega črevesa in danke se uporablja predvsem zdravljenje z zdravili in po potrebi tudi v kombinaciji s kirurgijo in/ali z obsevanjem.

Po koncu zdravljenja je treba opravljati redne kontrolne preglede.

Pozitivna misel za lepo življenje
Vsakdo se mora zavedati, da rak še zdaleč ne pomeni konca življenja in s tem povezanega vsega lepega. Pomembno je, da bolnik verjame v uspeh zdravljenja. Ključnega pomena je tudi podpora družine in prijateljev. Zdravnik lahko delno napove potek bolezni, bolnikova naloga pa je, da s svojim zdravnikom sodeluje.
Bolniki lahko pomoč poiščejo tudi v raznih društvih in skupinah za samopomoč, kjer si ljudje s podobnimi težavami pomagajo z nasveti in izmenjavo izkušenj. Veliko koristnega lahko naredijo bolniki z rakom tudi pri spodbujanju še zdravih ljudi, da raka debelega črevesa in danke preprečujejo z zdravim načinom življenja in izkoristijo možnost zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in zgodnjih oblik raka. Tako si lahko ohranimo kakovost življenja ali celo življenje samo!

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 25, september 2008.