DOMOV BOLEZNI SRCE, OŽILJE IN KRI POMOČ VENAM S KOMPRESIJSKIMI NOGAVICAMI

Pomoč venam s kompresijskimi nogavicami

Tanja Planinšek Ručigaj, dr. med., specialistka dermatovenerologinja in flebologinja KC Ljubljana, Dermatovenerološka klinika

Če omenimo kronično vensko popuščanje, marsikdo ne ve, o čem govorimo. Če pa rečemo krčne žile, večina ljudi razume, o čem teče beseda. Žal je med njimi tudi veliko bolnikov. Naloga vene je vračanje krvi proti srcu s pomočjo zaklopk, ki so v venah. Žal pa zaklopke sčasoma zgubljajo svojo moč, stene ven se hitreje raztezajo in kri zastaja v venah nog. To imenujemo kronično popuščanje ven.

Kronično vensko popuščanje je skupek različnih bolezni; od krčnih žil (varic), otekanja nog (edemov), vnetja kože na golenih (hipostazičnega dermatitisa) pa do ran na nogah, ki se težko celijo (venskih golenjih razjed ali ulkusov). Bolniki imajo pogosto še dodatne težave. Le redki so srečneži, ki ne poznajo težkih in utrujenih nog proti večeru, nemirnih nog, ko ne vemo, kam bi jih dali, občutka vročine na koži goleni, ki lahko tudi peče, posebno po gretju nog, in  nočnih krčev, po katerih so »krčne žile« tudi dobile ime.

Bolezen še poslabša današnji način življenja, predvsem dolgotrajno stanje na istem mestu, dolgo sedenje (za računalnikom, delovnim strojem, v avtu, letalu), premalo hoje, pretirano gretje nog.

Omenjeni znaki in težave niso redki. Vsak drug odrasli v razvitem svetu ima vsaj eno od navedenih težav. Številni jih podedujejo od svojih staršev. Bolezen še poslabša današnji način življenja, predvsem dolgotrajno stanje na istem mestu, dolgo sedenje (za računalnikom, delovnim strojem, v avtu, letalu), premalo hoje, pretirano gretje nog.

Naloga vene je vračanje krvi proti srcu s pomočjo zaklopk, ki so v venah. Žal pa zaklopke sčasoma zgubljajo svojo moč, stene ven se hitreje raztezajo in kri zastaja v venah nog. To imenujemo popuščanje ven. Kot rečeno, je poleg številnih zunanjih dejavnikov, ki vplivajo na kakovost venske stene, pomembna tudi dedna zasnova.

Ob hoji mišice goleni potiskajo kri nazaj proti srcu. Kri, ki zastaja v venah, jih širi, zato na koži opazimo zvijugane povečane varice. Kri začne izstopati iz žile v okoliško tkivo. Na golenih, predvsem ob gležnjih, se pojavijo rjavkasta obarvanja ali hiperpigmentacije. Zaradi izstopajoče tekočine začnejo noge otekati. Čez dan otekajo v gležnjih, ponoči pa oteklina splahni. Ob oteklinah se na golenih pojavi tudi vnetje kože, ki je pordela in pekoča. Ti procesi, posebno če so dolgotrajni, privedejo do nastanka ran.

Kaj lahko naredimo, da ne pride do razvoja bolezni ali poslabšanja stanja, kadar že imamo eno od oblik kroničnega venskega popuščanja? Veliko lahko naredimo že preventivno, zlasti če so se s takimi težavami ukvarjali že naši starši. Če se ne gibljemo veliko, je preventivna skrb še posebej dobrodošla. Enako velja tudi za nosečnice, saj tudi nosečnost noge dodatno obremenjuje.

Priporočamo uporabo preventivnih medicinskih nogavic. Pri nastanku težav oz. bolezni pa se svetuje uporaba medicinskih nogavice določene stopnje kompresije. Določimo tolikšno stopnjo kompresije, pri kateri nogavice nogo v gležnju stisnejo toliko, da kri na teh mestih ne zastaja.

Preventivne in medicinske nogavice danes niso le izjemno učinkovite v zdravstvenem pomenu, temveč so, če jih primerjamo s tistimi v preteklosti, tudi zelo lepe. Na voljo so v različnih modelih, barvah in tkaninah.

Kakšne nogavice kupiti

krčne žilePreventivne nogavice lahko kupimo v večini lekarn in specializiranih trgovin. Ponekod ponujajo tudi medicinske kompresijske nogavice. Medicinskih kompresijskih nogavic ni mogoče kupiti v navadnih trgovinah, saj ne gre za kos oblačila, temveč za medicinskotehnični pripomoček oziroma »zdravilo« za naše noge.

Medicinske nogavice se razlikujejo po stopnji kompresije, torej odvisno od tega, kako močno stisnejo nogo v gležnju. Zato mora zdravnik specialist določiti stopnjo kompresije glede na razvitost bolezni in naše težave. Kompresija ali stisk medicinske nogavice se meri v milimetrih živega srebra (mm Hg), saj gre za tlak, ki ga ustvarjajo. Oznake za kompresijo nikakor ne gre enačiti z mero linearne gostote »den«, ki označuje le debelino tkanine.

Medicinska kompresijska nogavica deluje le, kadar njen stisk postopoma pada od gležnja proti stegnu. Tako je stisk s stoodstotno kompresijo najmočnejši v gležnju in najmanjši na vrhu nogavice, kjer znaša le deset odstotkov označene kompresije. S takšnim postopnim padanjem kompresije nogavica pomaga mišični črpalki pri potiskanju krvi od višjega k nižjemu tlaku.

Medicinske kompresijske nogavice izbiramo v štirih stopnjah kompresije

Kompresijo I (18–21 mmHg) lahko zdravnik predpiše pri bolniku, ki občuti težke in utrujene noge in že ima »krčne žile«. Uporaba je priporočena, kadar predvidevamo, da bomo daljši čas sedeli ali stali.

Kompresija z oznako II (23–32 mmHg) je glede na to, kako močno stisne nogo v gležnju, enakovredna pravilno povitemu elastičnemu povoju, ki ga tudi lahko uporabljamo kot kompresijski pripomoček. Kadar začnejo noge otekati, je to znak, da potrebujemo tako močne nogavice. Težava pri povoju je, da pacient pogosto ne zna in ne more pravilno poviti noge, tako da bi omogočil pravilno popuščanje pritiska.

Močnejši kompresiji III (34–46 mmHg) in IV (najmanj 49 mmHg) se svetujeta bolnikom z limfedemi (otekanjem nog zaradi zastoja limfe).

Zdravnik določi tudi višino medicinskih kompresijskih nogavic. Lahko predpiše dokolenke, nadkolenke (samostoječe nogavice, ki so na voljo tudi s čipko) ali hlačne nogavice. Seveda obstajajo tudi hlačne nogavice, primerne za nosečnice.

Poleg delovanja venskih zaklopk v venah višino nogavice določa tudi razvitost klinične slike. Da bodo nogavice učinkovite, jih moramo obleči že zjutraj, če je le mogoče že v postelji ali najpozneje do 15 minut po vstajanju, ko noge še niso otekle. Z nogavicami nikoli ne počivamo več kot pol ure ali celo v njih spimo, kajti če se ne gibljemo, stiskajo arterije in s tem lahko delno zmanjšajo prekrvitev nog.

V lekarni ali specializirani trgovini nas pri nakupu medicinskih kompresijskih nogavic ne bodo povprašali po konfekcijski številki ali številki obuvala. Za pravilno izbiro nogavic nam morajo izmeriti noge. Tudi zato nogavic ni mogoče kupiti v navadni trgovini.

Samo pravilno izbrana nogavica bo pravilno pritiskala na nogo, zato je treba izmeriti dolžino in obsege nog. S starostjo in spremembo teže se spreminjajo tudi naše noge, tako da je treba noge ob nakupu novih nogavic vedno znova izmeriti, četudi jih kupujemo le nekaj tednov ali mesec po nakupu prvih. Poleg tega se bo zaradi nošenja nogavic obseg nog zelo verjetno nekoliko zmanjšal.

Ob nakupu nogavic prosimo farmacevta, naj nas tudi poduči, kako se nogavice oblačijo in čistijo. Nogavice pravilno oblačimo z rokavico. Z ustreznim čiščenjem in vzdrževanjem pa bomo podaljšali življenjsko dobo nogavic in s tem tudi njihovo učinkovitost delovanja.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 21, april 2008.