DOMOV NOSEČNOST IN OTROCI POLETNA NOSEČNOST

Poletna nosečnost

Eva Esih Vrčkovnik

Še malo in spet bomo tarnali, kako nam je vroče, spet bomo iskali senco in skušali čim bolj ohladiti spalnice za kolikor toliko normalen spanec. Ko se temperature povzpnejo do 30 stopinj Celzija in čez, nam je tako vroče, da, kot pravimo, komaj živimo. Zdaj pa si predstavljajte, da zraven nosite še nosečniški trebuh in vse tegobe in tegobice, ki nosečnost spremljajo. Veliko bralk ve, kaj to pomeni, nekatere pa se boste morale s tem spoprijeti v prihajajočih mesecih.

Poletje v debelih kompresijskih nogavicah

Zame sta bili obe nosečnosti kljub manjšim nevšečnostim zelo prijetni. Obe sem preživljala tudi med poletjem. Še posebej v drugi nosečnosti sem doživela poletje v vsej veličini in vročini, ki ni in ni popustila. Narava očitno poskrbi za visok nivo »hormonov sreče«, da lahko ženske take in drugačne obremenitve v nosečnosti prenašamo z večjo lahkoto, kot bi jih sicer.Dan D je bil že zelo blizu, moj trebuh je bil ogromen, skoraj dveletna hči pa je prihajala v fazo trme. Vse bi in tudi sem prenesla, in to z debelimi kompresijskimi nogavicami na nogah, ki sem jih morala nositi zaradi bolečin, ki so bile posledica krčnih žil. Nogavice sem nosila vsak dan od jutra do večera, tudi ko je bilo zunaj 30 stopinj in več. Moje noge celo poletje skoraj niso okusile natikačev.

Ko pomislim nazaj, ne vem čisto natančno, kako sem vse to prenašala. Narava očitno poskrbi za visok nivo »hormonov sreče«, da lahko ženske take in drugačne obremenitve v nosečnosti prenašamo z večjo lahkoto, kot bi jih sicer.

Del bremena preložite na bodočega očka

V veliko pomoč so nam lahko oziroma nam morajo biti naši življenjski sopotniki. Sama sem si pri možu izborila »privilegije «. To je pomenilo vsakodnevno večerno masažo stopal. Tu in tam sem si zvečer, ko se je vse umirilo, privoščila kozarec dobrega rdečega vina in uživala. Pa je nekako šlo. Še tako vroč poletni dan mi ni prišel do živega.

Seveda sem se, kolikor se je le dalo, držala tudi naslednjih nasvetov: 

  • Po lastnih izkušnjah in po nasvetih strokovnjakov kot prvo priporočam pitje večjih količin vode. Nosečnica naj popije dva do tri litre vode dan. Steklenico z vodo imejte vedno in povsod pri sebi, da ne pozabite piti. 
  • Kolikor je le mogoče, se je treba izogibati soncu. V času, ko je vročina najhujša, se zadržujte doma ali v dobri senci. Za nosečnice veljajo enaka navodila za sončenje kot za vse ostale, predvsem se morajo soncu izogibati med 10. in 16. uro. Ves čas zadrževanja na soncu pa morajo poskrbeti za primerno zaščito, in sicer z lahnimi oblačili, senčnikom ter kremo z visokim zaščitnim faktorjem. V poletnih mesecih lahko pri nosečnici pride do pigmentacije. Lahko se pojavijo pege na obrazu, trebuhu in drugod. Sončni žarki pigmentacijo še okrepijo. Tudi zato zadrževanje na soncu ni najbolj priporočljivo.
  • Pri prehrani je pomembno, da jeste večkrat na dan po malo. Zlasti v poletnih dneh je priporočljiva lažje prebavljiva hrana. Zelenjava in sezonsko sadje sta zelo dobra izbira. Strokovnjaki nosečnicam odsvetujejo surovo meso zaradi možnih okužb, gobe, ker so težko prebavljive in se z njimi lahko zastrupijo, pa morske sadeže, kot so polži in školjke, saj so lahko pokvarjeni. Nevaren je lahko tudi sladoled na kepice in ledene kocke. Na splošno velja, da je varno piti in jesti samo tisto, kar je kuhano in dovolj pečeno ali originalno zapakirano. 
  • Telesna aktivnost je za zdravo nosečnico zelo priporočljiva, seveda pa intenzivnost prilagodite svojim zmožnostim. Če nosečnost ni tvegana, ni razloga, da se ne bi ukvarjali s športom. V vročih poletnih dneh se zjutraj ali pozno zvečer, ko se ozračje malo ohladi, odpravite na sprehod. Če je vaš datum poroda že zelo blizu, se na sprehod odpravite v družbi ali pa imejte pri sebi vsaj telefon. Idealen šport za nosečnice je tudi plavanje, ki pripomore še k boljšemu počutju in sproščenosti. 
  • Še posebej poleti je pomembno, da nosite lahka, zračna in udobna oblačila. Predvsem pa je po mojem mnenju pomembna zdrava pamet. Ravnajte se po tem, kako se počutite in kaj vam prija. Poslušajte svoje telo. Pustite se razvajati in uživajte.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 64, poletje 2012.