Olimpijska solata

zdrava prehranaNi ga TV-gledalca, ki v času olimpijskih iger ne bi vsaj enkrat pomislil, da mogoče ne bi bilo slabo, če bi na svoje razvajene podplate navlekel športne copate in svojo ritko malo sprehodil po asfaltu, makadamu, rdečem pesku, mivki ali celo atletskem stadionu. Še posebno zato, ker so olimpijske igre prav v času poletnih dopustov in našega najbolj množičnega športa, basanja na piknikih in »roštiljadah«.

Olimpijska solata ni nič drugega kot preprost odgovor na vaše trenutno, proti kotletom in čevapčičem nastrojeno počutje. Ob tem prečiščevalnem naletu pa si še vseeno želite pojesti kaj beljakovinskega, ker telo beljakovine res zelo potrebuje. Gre za preprosto piščančjo solato, ki vam jo postrežejo že v vsaki gostilni. Solate so pač nujni del njihovega menija ter našega vsakdanjika in so na naš jedilnik prišle skupaj z besedo dieta, ko se je ta skomercializirala, izgubila prvotni pomen in postala zlorabljena.

Piščančji file narežite na poljubno dolge, ne predebele modne trakove. Bogato jih začinite s sladko rdečo papriko v prahu in česnom v prahu. Solite po občutku. Začimbam dodajte še malo navadnega olja, vse skupaj premešajte in začnite pražiti na velikem ognju, najboljše v voku ali malo večji kozici.

Če nimate ravno dobre posode, kljub dieti raje dodajte kakšno kapljico olja več, ker se bo zaradi velike količine začimb meso drugače začelo prijemati in žgati v posodi. Posoljeni »piščančki« bodo po nekaj minutah na hudi vročini začeli spuščati vodo. Voda naj toliko izpari, da ni nevarnosti ponovnega smojenja mesa ter da se še vseeno peče po površini in dobiva tisti »žarovski« videz, ki ohranja živ spomin na ravno »oddelan« dopust.

Ko vas olje znova poškropi po rokah in se vam zazdi, da vse skupaj preveč cvrči ter da bi zato morali meso spet zaliti – to tudi storite. Ampak namesto vode uporabite konjak. Kakor koli že se konjak sliši neolimpijsko, ne skrbite, alkohol bo izhlapel in pustil odličen sladkast okus.

Tisti, ki bi radi naredili vtis na svoje jedce, boste z vžigalnikom dregnili v posodo in povzročili val občudovanja pri moških in strah pred požarom pri ženskah. Pazite, da se ne ustrašite tudi vi in ne pobegnete ali, bog ne daj, zbežite s posodo naravnost pod umivalnik in iz vsega skupaj naredite neuporabno juho! Ogenj ugasne sam, lahko pa ga tudi upihnete, vendar ne takoj, ker je premočan in previsok in bi si lahko flambirali še obrvi.

Če ste se odločili za povretje konjaka, mu tu lahko dodaste pol žličke sladkorja in pol kozarčka vode, ki bosta v naslednjih petih minutah na še vedno velikem ognju naredila okusen, lahko bi rekli tudi naravni solatni preliv.

Popečene piščančje trakce dajte skupaj z omako v čisto solatno skledo ter postavite v hladilnik za dvajset minut. V tem času pripravite še zelenjavo, kjer naj vaša domišljija ne pozna meja. Najboljša je po mojem okusu mešanica zelene solate, rukole in motovilca z nekaj rezinami paradižnika ter s trdo kuhanim, na kolobarje narezanim jajcem za dekoracijo – najlepše v obliki olimpijskih krogov.

Zdaj je vse pripravljeno. Solato samo še zmešajte, preverite slanost, jajce in paradižnike po vrhu zložite po svojem okusu, popoprajte rumenjake in postavite na mizo. Zaradi starega slovanskega pregovora »sto ljudi, tisoč čudes« pustite gostom prosto pot pri maziljenju solate. Dajte jim skledice ali krožnike ter pribor. Na mizo postavite različne vrste olja, kisa in prelivov.

Vi ste goste pripeljali do ciljne črte, zdaj naj zmaga vsak po svoje in dober tek!

Za 4 osebe potrebujete:
500g piščančjega fileja
mešanico solate
1 paradižnik
1 jajce
2 žlički rdeče paprike v prahu
1 žlička česna v prahu
sol, poper
0,5 dcl konjaka

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 25, september 2008.