DOMOV BOLEZNI NEVROLOGIJA NORDIJSKA HOJA V ŽIVLJENJU PARKINSONIKA

Nordijska hoja v življenju parkinsonika

Bolniki s parkinsonizmom in drugimi ekstrapiramidnimi motnjami se pogosto tresemo, smo okoreli, upočasnjeni, imamo moteno ravnotežje, kar povzroča padce, in zmanj­šano telesno moč. Poleg motoričnih pa nas večkrat tarejo tudi psihične težave – razpoloženje se spreminja, misli se upočasnijo, kratkotrajni spomin se slabša, govor postaja tišji in manj razločen, komunikacija z okoljem slabi, prihaja do motenj spanja, če naštejem samo najpogostejše.

Primeri iz strokovne prakse kot tudi primeri članov društva Trepetlika so pokazali, da se parkinsonikom, ki so redno telesno aktivni, izboljša kakovost življenja, lažje opravljajo vsakodnevne aktivnosti, upočasni pa se tudi napredovanje bolezni. Ena od takih fizičnih in mentalnih aktivnosti je tudi nordijska hoja, ki jo v društvu Trepetlika že šesto leto izvajamo pod strokovnim vodstvom učiteljev in inštruktorjev nordijske hoje.

Nordijska hoja je učinkovita od navadne hoje

Palice za nordijsko hojo imajo, podobno kot palice za tek na smučeh, posebej oblikovan ročaj in pašček – rokavičko, ki omogoča nemoten pretok krvi.Nordijska hoja je ena najbolj učinkovitih, celovitih, dostopnih in varnih telesnih dejavnosti, ki je izvedljiva v vseh letnih časih in primerna za ljudi vseh starosti in telesne pripravljenosti. Nordijska hojo nam pomaga izboljšati sploš­ no počutje, ohranjati telesno pripravljenost in gibljivost. Zato je idealna terapija za parkinsonike in tudi druge, ki bi radi zmanjšali vpliv motoričnih težav na kakovost svojega življenja in se začeli rekreirati. Samo začeti je treba. Nordijska hoja ali hoja s palicami je ena od tehnik hitre hoje, ki pa je od slednje za kar tretjino bolj učinkovita. Pri pravilno izvedeni nordijski hoji je aktivnih 90 odstotkov mišic. S tem se izboljša vzorec hoje, saj koraki postanejo bolj aktivni in daljši, nihanje rok pa bolj izrazito, kar vodi k bolj pokončni drži. 

Oprema za nordijsko hojo

Potrebujemo zgolj primerna oblačila in obutev ter seveda palice za nordijsko hojo. Obutev izbiramo podobno kot za hojo v naravi, zato naj bo zračna, udobna in po mož­ nosti vodoodporna. Podplat naj bo širok, stabilen in naj ne drsi. Tudi podlaga, po kateri bomo hodili, je pomembna pri izbiri obuvala: za hojo po asfaltu in drugih gladkih površinah je pomembno dobro blaženje, za hojo po travi in gozdu pa izberimo obutev z narezanim podplatom. Oblačila so prav tako pomembna, izbiramo jih glede na letni čas, temperaturo okolja in vremenske pogoje. 

Palice za nordijsko hojo

Glavni del opreme za nordijsko hojo so palice, s katerimi se odrivamo in obremenimo mišice zgornjega dela telesa, s tem pa razbremenimo sklepe spodnjega dela telesa in hrbtenice. Palice za nordijsko hojo so izdelane iz lahkih materialov in dobro blažijo vibracije ob stiku s tlemi.

Dolžina palic za nordijsko hojo je odvisna od velikosti posameznika in njegovega znanja. Pri izbiri dolžine lahko uporabimo enostaven izračun – palice naj bodo dolge 70 odstotkov naše telesne višine. Za moškega višine 180 centimetrov to pomeni 125 centimetrov, za 160 centimetrov visoko žensko pa 110 centimetrov. Na dolžino palic pa vplivajo tudi fizič­ne sposobnosti, gibljivost sklepov, proporci okončin, hitrost hoje, podlaga, po kateri hodimo, in pa seveda želje posameznika.

Nordijska hoja ima mnoge prednosti pred navadno hojo: 

- Poveča se poraba kalorij; 
- srčni utrip je višji za približno 20 udarcev na minuto, poraba kisika pa je večja za 25 odstotkov; 
- zmanjšajo se bolečine v vratu, ramenih in križu; 
- razbremenijo se skočni in kolenski sklep, kolk in hrbtenica; 
- učvrstijo se mišice nog in zadnjice ter prsne, trebušne in hrbtne mišice; 
- povečuje se samozavest. 

Starejšim palice omogočajo večjo stabilnost in vzdrževanje ravnovesja pri hoji, s tem se tudi zmanjša možnost padcev in poškodb. Palice za nordijsko hojo imajo, podobno kot palice za tek na smučeh, posebej oblikovan ročaj in pašček – rokavičko, ki omogoča nemoten pretok krvi. Pri razpiranju in zapiranju dlani, se mišice rok in ramen izmenično napenjajo in sproščajo.

Na začetku vaj iz nordijske hoje si palice lahko izposodite v društvu ali na tečaju. Ob hoji boste spoznali, kakšna dolžina palic vam ustreza ter kako kakovostne palice si boste omislili. Šele potem se odločite za nakup. V večini primerov pa je možno palice za nordijsko hojo kupiti tudi preko društva.

Nordijska hoja za parkinsonike

V društvu Trepetlika smo cilje nordijske hoje prilagodili specifični populaciji parkinsonikov. Naši cilji so: - Naučiti se pravilne tehnike nordijske hoje ob upoštevanju gibalnih sposobnosti posameznika.

  • S prilagojenimi vajami in redno vadbo zmanjševati in delno odpravljati okorelost, upočasnjenost, motnje ravnotežja, posledice padcev in ohranjati moč.
  • Z vključevanjem mentalno spodbujajočih vaj premagovati psihične spremembe in te­žave, kot je spreminjanje razpoloženja, pe­šajoč spomin in razvijati pozitivno naravnanost.
  • S poudarjanjem pomena skupnega druženja in komunikacije med udeleženci oblikovati in krepiti medčloveške in prijateljske vezi, dobre medsebojne odnose ter preseči osamljenost in odtujenost.
  • Razvijanje dobrih odnosov med parkinsoniki in njihovimi skrbniki.

Pozimi vadba nordijske hoje poteka v društvenih prostorih v Šiški. Cilje in potek vadbe smo prilagodili letnemu času:

  • Vadba v prostoru s ciljem ohranjanja motorične kondicije parkinsonikov.
  • Ogledi filmskih posnetkov nordijske hoje ter razgovori o videnem.
  • Ob primernih dnevih odidemo na do 45 minut dolgo nordijsko hojo po dogovorjeni poti z ogrevanjem in zaključkom v dvorani društva.
  • Vaje spomina in druge vaje za možgane.
  • Družabe igre in druženje.

Z nordijsko hojo se ukvarjamo tudi na taborih parkinsonikov in njihovih skrbnikov, ki dvakrat letno po tri dni potekajo v Izoli, v hotelu Dva topola. Selitev tabora iz mrzlih Lokev nad Novo Gorico, kjer so potekali do leta 2013, v toplejši kraj ob morju je bila dobra odločitev, saj so pogoji za izvajanje programa boljši, pa tudi bližina mesta Izola je na udele­žence vplivala zelo ugodno.

Vsak korak šteje

Čeprav je nordijska hoja dokaj preprosta, vseeno ni odveč priporočilo, naj se začetniki udeležijo katerega od organiziranih tečajev. Prav zato organizira društvo Trepetlika vadbo nordijske hoje pod vodstvom učitelja in inštruktorja.

Zapomite si: če svojih mišic ne uporabljamo redno, postanejo ohlapne in okorne. Resda je težko začeti z vadbo, ko enkrat za dlje časa prenehamo z gibanjem. A vabim vas, da se pričnete ukvarjati z nordijsko hojo. Ugotovili boste, da ni potrebno veliko, da naredimo nekaj za svoje telo in dušo.