DOMOV NOSEČNOST IN OTROCI NAJ POLETI MLEKO ŠE BOLJE »STEČE«

Naj poleti mleko še bolje »steče«

Dojenje deluje najbolje, kadar sta mati in dojenček sproščena. Poletje pa je že samo po sebi sproščujoč letni čas, zato izkoristite tople dni in se prepustite užitkom, ki jih prinaša ta najbolj pristen stik matere in otroka.

Kljub vsemu pa je poletje za mnoge mame stresno, ko je treba otročička nahraniti. Večino časa namreč preživimo zunaj, na vročini, včasih je treba otroka nahraniti tudi v malce manj intimnih okoljih, kot smo jih vajeni v domačem. Vendar poletno vreme prinaša tudi izjemno izkušnjo dojenja v naravi, poleg tega pa poletna oblačila večinoma omogočajo lažje dojenje. Zato matere, nikar ne oklevajte! Pomislite, kako prijetno je lahko dojenje v senci dreves, pod senčnikom na plaži ali na klopi v parku.

Otrok vam bo pokazal, da je žejen

Pomislite, kako prijetno je lahko dojenje v senci dreves, pod senčnikom na plaži ali na klopi v parku.Doječe matere poleti pogosto skrbi, ali njihov dojenček v vročini prejme dovolj tekočine. Prvih šest mesecev dojenčkovega življenja materino mleko popolnoma zadošča njegovim potrebam, zato ne potrebujejo dodatne tekočine, saj žensko mleko vsebuje preko 80 odstotkov vode. Zato prisluhnimo dojenčku; če bo potreboval dodatno tekočino, bo pogosteje pokazal željo po dojenju. Če bo žejen, bo popil le nekaj požirkov materinega mleka. Če pa dojenček dobi dodatno tekočino, to ne pomeni le praznih kalorij, vendar je tudi večja verjetnost, da ne bo kazal zanimanja za dojenje pri naslednjem podoju.

In ne pozabite, da mleko nastaja po načelu povpraševanja in ponudbe – več kot se bo dojenček dojil, več mleka bo nastalo.

Dojenčki lahko zaradi vročine postanejo razdražljivi

Poleti še bolje prisluhnimo dojenčku; če bo potreboval dodatno tekočino, bo namreč pogosteje pokazal željo po dojenju. 

Brez skrbi, razdražljivost ni povezana s premajhno količino mleka. Zato poskrbite, da mu bo udobno – naj bo oblečen v tanka oblačila, naj bo v senci ali ohlajenem prostoru. Podobno kot odraslim poleti prija prha, tudi dojenčki želijo osvežitve, zato ga lahko nekajkrat dnevno osvežite tudi z vlažno krpo. Če se med dojenjem oba potita, med vaju položite bombažno pleničko, ki bo vpijala znoj. In seveda, če dojite na prostem, ne pozabite na zaščito pred soncem, za vas in vašega otroka.

Poskrbite tudi, da boste uživali dovolj tekočine. Dokazano je, da količina popite tekočine pri mami ne vpliva na količino mleka, vendar pa bo zadostna količina tekočine, najraje vode, poskrbela za vaše dobro počutje. Dobro počutje pa je pomembno za dobro dojenje.

Zame materino mleko, prosim!

Projekt Dojenju prijazno okoljeV Sloveniji je pogled na dojenje v javnosti odvisen od prepričanja vsakega posameznika. Ženske in njihovi otroci imajo med dojenjem pravico do miru in zasebnosti, vendar pa imajo tudi pravico do dojenja v javnosti. Zato so ob mednarodnem dnevu babic študentke babištva pričele projekt Dojenju prijazno okolje. Projekt so osnovale z namenom podpreti ženske pri dojenju zunaj domačega okolja. Da se objekt, ki ženske podpira pri dojenju, jasno označi, so študentke oblikovale logotip, ki prikazuje žensko z doječim otrokom v naročju. Dodale so mu hudomušen moto »Zame materino mleko, prosim«, saj so njihova glavna »tarča« v prvi vrsti restavracije in podobni lokali, kjer se doječe mame najpogosteje ustavijo in dojijo svoje otroke.