Matični mleček – kvaliteta ali kvantiteta?

Čebele so eden največjih čudežev narave. Na planetu prebivajo že 30 milijonov let, precej dlje od človeka. Tople sončne žarke in moč narave shranjujejo v edinstvene izdelke, katerih zaklad so spoznali že naši predniki, cenimo pa jih še danes, saj pozitiven vpliv čebeljih pridelkov na človeški organizem, zdravje in dobro počutje v zadnjih desetletjih potrjujejo tudi znanstvena dognanja. Mnogo je razlogov, zakaj čebelji družini v živalskem svetu ni para. Zakaj je matični mleček tako edinstven in kaj je v njem zares pomembnega?

»Superhrana« čebelji kraljici

Edinstven čebelji pridelek poskrbi za dolgoživost, velikost in spolno razvitost čebelje kraljice – matice, ki je najbolj plodno bitje na planetu in si upravičeno zasluži naziv »srce čebelje družine«. Matični mleček je izloček žlez mladih čebel dojilj, ki prve tri dni z njim hranijo zarod in matico, nato pa z njim do konca življenja hranijo le še ličinko matice.

Vpliv na človeški organizem

Sestava matičnega mlečka je edinstvena. Vsebuje beljakovine, sladkorje, lipide, proste aminokisline, minerale, vitamine in proste maščobne kisline, med katerimi je najpomembnejša 10 HDA. Gre za edinstveno spojino, ki jo najdemo le v matičnem mlečku in je glavno merilo njegove kakovosti. Zaradi zapletene strukture je v laboratoriju ni mogoče ponarediti. Poleg 10 HDA so v matičnem mlečku pomembne tudi beljakovine, ki so lahko nutritivne (služijo kot hranilo), protektivne (ščitijo organizem) ali biološko aktivne (imajo regulatorno vlogo).

Naravni matični mleček bo poskrbel za vaše zdravje in dobro počutje celo leto.Zaradi edinstvene sestave matični mleček vpliva na človeški organizem. Njegov vpliv na imunski sistem je izjemen. Poveča učinkovitost obrambnih celic, ki jih spodbudi, da izločijo več interlevkina-2, pomembne snovi za obrambo organizma. Številne študije kažejo pozitiven vpliv na celoten živčni sistem, to pomeni, da matični mleček lahko izboljša spomin, omogoča miren spanec, spodbudi k telesni aktivnosti in vpliva na apetit. Nekatere snovi v matičnem mlečku kažejo celo antidepresivom podobno aktivnost.

Ena od vse pogostejših bolezni sodobnega časa so srčno-žilna obolenja, pred katerimi nas matični mleček lahko uspešno zaščiti. Pomemben je tudi vpliv matičnega mlečka na znižanje holesterola. Znižuje namreč koncentracijo encima skvalen epoksidaze, ki je ključen pri sintezi holesterola v organizmu, saj v organizmu sintetiziran holesterol predstavlja kar 80 odstotkov skupne vrednosti. Izsledki študij pa kažejo, da matični mleček z znižanjem holesterola pomembno zmanjša tveganje za nastanek ateroskleroze, hkrati pa dipeptid yy vpliva še na regulacijo krvnega tlaka.

Naj ženske uživajo matični mleček?

Matični mleček lahko izboljša kakovost življenja žensk v času menopavze in po njej. Dokazali so estrogensko aktivnost maščobne kisline 10 HDA, ki se veže na estrogenske receptorje, stimulira izgradnjo kosti z delovanjem na osteoblaste in ščiti skelet pred osteoporozo. Glikoprotein apisin iz matičnega mlečka vpliva na produkcijo kolagena v koži, ta postane mehkejša, bolj elastična, videti je mlajša in lepša. Antioksidativna, protibakterijska, protivnetna in regeneratorna aktivnost dajejo matičnemu mlečku pomembno mesto v kozmetiki in skrbi za kožo.

Protivnetna aktivnost matičnega mlečka

Matični mleček deluje protivnetno, saj zavira encime, ki poškodujejo in uničujejo sklepe. To pomeni, da bi ga lahko prepoznali tudi kot učinkovito dopolnilo proti revmatoidnemu artritisu. Pri protivnetni aktivnosti matičnega mlečka gre za aktivnost snovi, ki preprečujejo sproščanje in aktivnost proinflamatornih citokinov. V praksi je matični mleček pomemben pri celjenju ran, predvsem zaradi dezinfekcije in pospeševanja celjenja.

Naravni kraljevski zaklad bo poskrbel za vaše zdravje in dobro počutje celo leto. Matični mleček ali »kraljevski žele«, kot so ga poimenovali Faraoni, ima širok spekter delovanja, ki ga dopolnjujejo novi znanstveni izsledki. Zato ni čudno, da je čebelji vrsti pomagal preživeti vse vremenske in okoljske neprilike.

Pomembna je kakovost

Na trgu najdemo matični mleček v obliki prehranskih dopolnil, kozmetičnih pripomočkov, krem, sirupov ali kapsul. Kot kriterij kakovosti se meri prisotnost nenasičene maščobne kisline 10 HDA, ki jo najdemo le v njem. Višja kot je stopnja vsebnosti 10 HDA, kakovostnejši je matični mleček. In prav tu prihaja do razlik v kakovosti izdelkov.

Zato bodite pri izbiri prehranskega dopolnila z matičnim mlečkom previdni, kajti kakovost matičnega mlečk HDA v različnih izdelkih ni enaka. Zahtevajte izdelke s standardizirano vsebnostjo 10 HDA, ki je glavno merilo kakovosti in učinkovitosti matičnega mlečka. Izdelki naj imajo ustrezno deklaracijo ter zagotovljene ustrezne kontrolne postopke.

Svetujem vam, da pri nakupih vedno pozorno preverite merilo kakovosti matičnega mlečka, zato zahtevajte natančne informacije in zagotovila o standardiziranih vrednostih 10 HDA v proizvodih. 

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 76, oktober 2013.