DOMOV NOSEČNOST IN OTROCI NOSEČNOST LJUBEZENSKE TEHNIKE, PORODNI NAČRT IN...

Ljubezenske tehnike, porodni načrt in dr. Marsden Wagner

Moj porodni načrt: kar ste si vedno želeli vprašati svojega ginekologa, pa ste seznam pozabili doma

nosečnostOoooo, pravkar ste ugotovili, da je vaš test nosečnosti pozitiven!

Tule smo pustili nekaj prostora za val čustev, ki vas je preplavil.Čestitamo, otročička boste imeli! »Bom sploh zmogla tolikšno odgovornost?« se vprašate. To je zdaj vaš veliki projekt, hočete vedeti vse, hočete biti popolna nosečnica, da boste najboljša mama, storili bi vse, da bo prav za otročička in za vas, da bosta oba zdrava in krepka.

Morda vas potem vsako jutro pozdravlja slabost, ki včasih traja kar ves dan. Ali pa ste neznansko zaspani in bi, če bi vas le pustili pri miru, spali kot polhek pozimi. Doma si zapisujete tistih tisoč vprašanj za zdravnika, ki skrbi za vas, pa ga pozabite doma, ko greste v ginekološko ambulanto. Komaj čakate na ultrazvočni pregled, da bi z neverjetno sodobno pripravo pokukali v trebušček in morda izvedeli za spol, potem pa si premislite in tega nočete slišati. Trepetate, ko čakate na izvide presejalnih testov; hočete zagotovilo, da je vse v redu. In potem vas nekoč presenetijo prvi otrokovi pozdravi, dotiki metuljevih kril v trebuščku, ki jih partner prek vašega zaobljenega trebuha lahko zatipa šele pozneje; pogovarjate se z otrokom, pojete mu in sanjarite, kako bo, ko boste vi mama in vaš partner oče.

In začenja vas skrbeti, kako boste rodili. Le kako se tri in pol kilogramsko bitjece pretisne skozi medenico in nožnico, le kako rodijo druge ženske? V vaši domišljiji dobiva porod strašljive razsežnosti, obujajo se prizori iz filmov s kričanjem in agonijo. Tolažijo vas: »Še vsaka je rodila, tudi ti boš.« In: »Saj po porodu vse pozabiš.« A vas stiska v prsih in najraje bi se kar naročili na carski rez, naj vas uspavajo, prerežejo trebuh in maternico, otročička vzamejo iz nje, vas zašijejo, pa bo! »Šment, pa saj se sploh ni mogoče naročiti na tak carski rez,« ugotovite, pri tem pa vam še pojasnijo, da je carski rez brez resnega medicinskega razloga za vas in otročička bolj tvegan kot vaginalni porod. Zbegani ste, partner sicer pravi, da vam bo stal ob strani, ampak njemu se ne bo treba izkazati s pravilnim dihanjem med popadki in hrabrim prenašanjem porodnih bolečin; v njegovo mednožje ne bo nihče strmel in ukazoval: »Pritisnite, pritisnite!« »Ne grem rodit, pa pika,« je vaš sklep.

Potem pa vam prijateljica stisne v roke prikupno knjigico Moj porodni načrt. Popoln vodnik za varen in izpolnjujoč porod. »Traparija,« si mislite, »poroda vendar ni mogoče načrtovati, toliko pa že vem, porod te kar objame in te nič ne vpraša, ali si pripravljena ali ne.« Da, to vam potrdijo uvodne besede avtorja, zdravnika perinatologa, raziskovalca in dolgoletnega vodje Oddelka za ženske in otroke pri Svetovni zdravstveni organizaciji, poroda ni mogoče načrtovati, mogoče pa se je pozanimati o različnih izbirah porodne pomoči in se pripraviti nanj, da bo porodno doživetje zaklad v vašem spominu. Avtor vas prijazno prime za roko in vas iz poglavja v poglavje vodi skozi labirinte informacij o različnih posegih in postopkih med porodom, o spoprijemanju z bolečinami in možnostih njihovega lajšanja. Skupaj raziskujeta, kako se materino telo s porodnimi popadki zlagoma odpira in pripravlja pot otroku, kako se otročiček spušča in prihaja na svet, in ugotavljata, kaj potrebujete za to. Pomaga vam zastavljati prava vprašanja, s katerimi si pomagate pri zagotavljanju okoliščin, kjer boste lahko kar najbolj sproščeni, kjer boste zaupali svojemu telesu, kjer se boste čutili varni in ljubljeni. No, kmalu ugotovite, da vodnik malce spominja na seksualni priročnik. Pisec vam razkriva za vas dobre in učinkovite tehnike ter opozarja, kako slabi in nepremišljeni načini preprečujejo zaželeno; seznanja vas s fiziologijo, da bi razumeli, zakaj so nežen dotik dlani, strasten poljub in občutena masaža v določenem trenutku pravi ukrepi, zaradi katerih proces lažje teče; spodbuja k ustvarjanju okolja, kjer lahko pozabite na vse drugo in prepustite telesu, da počne, kar zna zelo dobro početi.

Moj porodni načrt vas popelje skozi samoraziskovanje, da ugotovite, kakšen porod je pravi za vas; pomaga vam pri premisleku o številnih vidikih poroda: koga želite ob sebi pri tem prvovrstnem dogodku – partnerja, spremljevalko pri porodu oz. t. i. doulo, in morda še koga? Kje hočete roditi? Kateri zdravstveni strokovnjak naj vam pri tem pomaga – bi se dogovorili z izbrano babico? Česa se bojite in kako se spopasti s strahom – je utemeljen ali je votel in ga naokrog nič ni? Kot nosečnica in porodnica imate določene pravice – kako zagotoviti njihovo uresničevanje? Kako ravnati, če okrevate po spolni zlorabi, če ste oseba s posebnimi potrebami in mora biti skrb za vas še posebno občutljiva? Iz tedna v teden izginja občutek, da se podajate v neznano, vaš porod se izrisuje pred vami kot zemljevid pokrajine, ki jo boste zanesljivo obiskali. V resnici nestrpno čakate, da se potovanje končno začne in da se prepustite čudežnosti rojstva. Mi vam že zavidamo.

Dr. Marsden Wagner, Moj porodni načrt, Popoln vodnik za varen in izpolnjujoč porod, Založba Sanje, Ljubljana 2008. Kontakt: www.sanje.si ali po telefonu: 01/514 16 28.

Več o pravicah nosečnic, porodnic in družin po rojstvu otroka: Moj trebušček, najin porod, naše rojstvo, Dvajset pravic za dvajset tisoč družin, Združenje Naravni začetki, Šenčur 2008, tudi na www.mamazofa.org.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 30, februar 2009.